بورس24 :صحبت از بهپاک است: تک سهم 20 میلیارد تومانی بازار توافقی که با تغییر و تحولات عمیقی مواجه شده است.
بازگشت مدیرعامل توانمند دهه 80 در کنار بهبود وضعیت تولید و همچنین اعلام سهامدار عمده مبنی بر پذیرش قریب الوقوع این شرکت در بازار فرابورس، این بهانه را به معامله گران بازار سهام داده است تا با خرید تدریجی این سهم پروتئینی، رشد قیمت آن را رقم زده و عملا به استقبال این شرکت در بازار دوم فرابورس بروند.
بهپاکی که در دهه 80 با برند سبحان، پرفروش ترین تولیدکننده پروتئین سویا بود،حالا پس از گذر از یک دوره استراحت، هم اکنون وارد فاز جدیدی از تحول شده است.این شرایط جدید سبب شد تا خبرنگار بورس24 به سراغ دکتر علیرضا شریفی مدیرعامل بهپاک رفته و در گفت و گو با وی به بررسی آخرین تغییر و تحولات این شرکت بپردازد.
چطور شد دوباره به بهپاک آمدید؟خبر دارید که در بازار سهام ،ورود مجدد شما به این شرکت به فال نیک گرفته شده و عملا یکی از متغیرهای مورد بحث برای رشد قیمت سهام است؟
البته دست اندرکاران بازار سرمایه ، سهامداران شرکت و سایر ذی نفعان همیشه نسبت به من و بهپاک لطف داشته اند.همان طور که می دانید من از شهریور 87 تا اردیبشهت 91 مدیرعامل بهپاک بودم.در حال حاضر هم با نظر مدیریت هلدینگ توسعه صنایع بهشهر از اردیبهشت 93 به این شرکت بازگشتم ضمن این که خودم هم، علاقمند به خدمت به بهپاک بودم.البته در سال هایی که در بهپاک نبودم برخی اتفاقاتی که درمحیط خارجی صنعت روغن کشی رخ داد خوب نبود.همان طور که می دانید از سال 85 عملا تفاضل تعرفه دانه،روغن و کنجاله برطرف شده و اکنون،شاهد تعرفه برابر برای ماده اولیه و کالای ساخته شده هستیم.
ورود خوبی به مصاحبه داشتید ؛یعنی تعرفه واردات و عملا مهمترین بحث موجود درصنعت روغن کشی.آیا شایعات مربوط به افزایش تعرفه واردات کنجانه و روغن خام صحت دارد؟
در حال حاضر تعرفه واردات هر سه ماده کنجاله ،دانه و روغن خام 4 درصد است و این شرایط عملا کشت داخلی دانه را فاقد توجیه اقتصادی کرده است درحالی که در کشور های آمریکای جنوبی که صادر کننده اصلی دانه ، کنجاله و روغن خام به خاورمیانه و سایر کشور های دنیا هستند مشوق های صادراتی و ترجیحی گسترده ای در راستای توسعه صادرات کنجاله و روغن خام و محدود کردن صادرات دانه، اعمال می شود در حالی که در کشورما، تسهیلات و شرایط ورور این سه کالا، برابر است از همین روی، نمی توان آینده خوبی را برای این صنعت ترسیم کرد.البته، از آغاز روی کار آمدن دولت جدید، از طریق انجمن صنفی صنایع روغن کشی،مجدداً اقداماتی آغاز شده، مکاتبات متعددی صورت گرفته و نیز جلسات متعددی با قائم مقام محترم وزیر جهاد در امور بازرگانی و دیگر مقامات و دست اندرکاران، برگزار شده و امید آن می رود که در آینده ای نزدیک، تعرفه ای موثر بر واردات کنجاله و روغن خام وضع شود که این به معنای بالفعل شدن ظرفیت عظیم 4 میلیون تنی صنعت روغن کشی و اشتغال مستقیم و غیر مستقیم ده هزار نفر است.
چقدر...؟
در خواست ما،افزایش تعرفه کنجاله، روغن پالم و روغن خام سویا (و آفتابگردان) به بترتیب، 24%، 20%و 8% است.
تاثیر این رخداد بر بهپاک چیست؟
این شرکت را متحول خواهد کرد.
چگونه بهپاک زیان ده را سود ده کردید؟
البته این، نه کار من تنها، بلکه کار تیم 500 نفره کارکنان بهپاک بود که من همواره از آنان به عنوان ارزشمند ترین دارایی شرکت، یاد کرده ام توأم با رهبری و تدابیر مدیریت توسعه صنایع بهشهر.وقتی شرکت بهپاک در سال 87 تحویل من شد، حدود 80 میلیارد تومان بدهی بانکی معوق و جریمه دیرکرد داشت و عملا مشمول ماده 141 قانون تجارت بود.زیان انباشته شرکت هم بالغ بر 50 میلیارد تومان بود و به تعبیری واضح تر، شرکت 6 برابر سرمایه خود زیان انباشته داشت.در کنار همه این مشکلات، باسرقت کشتی توسط دزدان دریایی سومالیایی روبرو شدیم که با ارزش جاری، حدود 50 میلیارد تومان ازچرخه نقدینگی شرکت خارج کرد و البته بعدا کشتی با پیگیری های ما آزاد شد.در مجموع وضعیت بسیار سخت و بغرنجی داشتیم که به اتفاق همکاران با خریدهای درست و به موقع و استفاده بهینه از امکانات ریفاینانس ، بهبود تولید، بهینه سازی انرژی ،کاهش پرت حلال،کاهش ضایعات، افزایش کیفیت محصولات ، تنوع در برند و استفاده از شرکت های پخش سراسری متنوع، بهبود نظام کنترل های داخلی و گزارشگری مالی ، بهینه سازی نیروی انسانی و تدابیر خوب بازاریابی،از این وضعیت بحرانی عبور کردیم و توانستیم دانشگاه صنعت روغن کشی کشور را حفظ کنیم و به سوددهی برسانیم به گونه ای که امروز، شاخص های مالی شرکت در بهترین شرایط قراردارند.
درباره ماجرای دزدی کشتی بیشتر توضیح می دهید؟
این کشتی حوالی جزایر سیشل ربوده شد و 11 ماه بعد آزاد شد.کالای سه شرکت در این کشتی بود.به هر ترتیب در سال مالی منتهی به آذر ماه 90 از شمول ماده 141 خارج شدیم و سود سالی 27 میلیارد تومان را تجربه کردیم.برای بررسی روند تاریخی سودآوری شرکت بد نیست بدانید که سود شرکت در سال 89 معادل 18 میلیارد تومان،سال 90 معادل 27 میلیارد تومان،سال 91 برابر با 26 میلیارد تومان بود که در سال 92 با سقوط وحشتناکی به 8 میلیارد تومان رسید.
...واما امسال؟
مادرابتدای سال جاری، صاحب دانه گران به عنوان موجودی اول دوره بودیم و علی رغم این که پیش بینی اول دوره ما شناسایی زیان در این سال بود توانستیم تا این لحظه حدود 10 میلیارد تومان سود محقق کنیم،یعنی سهمی 50 تومان.امسال، بهپاک 147 هزار تن دانه روغن کشی کرد که از محل آن،30 هزار تن روغن خام ،80 هزار تن کنجاله و 33 هزار تن پروتئین سویا تولید کرد و فروخت و جمعا امسال حدود250 میلیارد تومان فروش داشتیم. اگر در ابتدای دوره موجودی متورم دانه را نمی داشتیم به جرأت می توان گفت که سال مالی جاری را با 25 میلیارد تومان سود پشت سر می گذاشتیم.
کشتی دزدیده شده به قول صنعتی ها،دانه رانتی بود!؟
به هیچ وجه.دانه رانتی نداشته و نداریم.در یکسال گذشته نیز، از ارز مرجع استفاده نکرده ایم.اساسا این صنعت رانتی ندارد و جز معدود صنایعی است که بدون هیچ رانتی روی پای خود ایستاده و با همه مشکلات اقتصادی مبارزه کرده است.جهت اطلاع شما، کلیه فروش های ما، شفاف و مطابق مصوبات سازمان حمایت است و شرکت همه ساله برنده تندیس رعایت حقوق مصرف کنندگان می شود.
این که در برخی از تبلیغات شما گفته می شود پروتئین سویا همه تولید کنندگان از کنجاله است؛الا بهپاک درسته...!؟
بله پروتئین تولید شده از کنجاله،اصولا از کنجاله خوراک دام و طیور است!!!سیکل تولید پروتئین کلا به این صورت است که پس از روغن کشی از دانه سویا،18 درصد آن به روغن و 78 درصد آن تبدیل به کنجاله می شود و اکثر تولید کنندگان، این کنجاله را بوجاری کرده و طی فرآیندی پیش پا افتاده،به پروتئین تبدیل می کنند،این در حالی است که پروتئین تولیدی بهپاک از بلغور است که طی فرآیندی پیچیده و بهداشتی و با استفاده از ماشین آلات پیشرفته ای که در انحصار بهپاک است، تولید می شود و به لحاظ رنگ، بافت و میزان و کیفیت جذب آب و نیز از نظر بهداشتی، کاملاً متفاوت از پروتئین حاصل از کنجاله دامی و دارای ارزش غذایی متفاوتی است و جایگاه و محبوبیت خاصی در بازار دارد و به همین دلیل است که برخی تولید کنندگان، دائم دنبال سوءاستفاده از برند و بسته بندی بهپاک هستند.
سهم بهپاک از بازار پروتئین چقدر است...؟
سهم بازار شرکت 35 هزار تن است و کل مصرف کشور هم 50 هزار تن است.یعنی عملا 70 درصد بازار دست ماست،آن هم در شرایطی که محصولات ما ، گران تر از رقباست.
قبلا با برند سبحان در بازار شناخته می شدید،اما اکنون برند های جدیدی دارید. قرار است برند جدیدی معرفی کنید؟
سیاست تنوع برند بهپاک به خوبی در حال پیشرفت است.ما از طریق پخش البرز ،آوین را در بازار توزیع می کنیم.شرکت قاسم ایران بهپاک را در بازار پخش می کند و شرکت بهپخش هم توزیع کننده سبحان، 55 و توتک است و بزودی برند سبحان طلایی را هم از طریق پخش پرنیان مهیار(مهرام) روانه بازار مصرف خواهیم کرد. البته همه این برندها مربوط به پروتئین خانوار بوده که 100 تا 250 گرمی است.در خصوص پروتئین صنعت هم در کنار برند اصلی یعنی سبحان، در مقاطع زمانی مورد لزوم، با برند جنگنده مان، فعال هستیم و به مقابله با تولید کنندگانی که با استفاده از کنجاله، پروتئین ارزان وبی کیفیت روانه بازارمی کنند می رویم.
در زمینه روغن هم فعال هستید؟
بله روغن خام بهپاک حتی از روغن های خام خارجی بهتر است. هم سویا تولید میکنیم هم کلزا .در زمینه کنجاله و روغن بهترین برند متعلق به بهپاک است.کارخانه ما تنها شرکتی است که تکنولوژی صمغ گیری از روغن دارد و صمغ گرفته شده از روغن، هم موجب حذف مرحله صمغ گیری در تصفیه روغن و باعث کاهش افت می شود و هم این که، با استفاده از آن، لسیتین تولید می کنیم که به عنوان امولسیفایر در صنایع شکلات و غذا، کاربرد وسیع دارد.
از دانه پنبه یا آفتابگردان هم بهره می گیرید؟ چقدر از دانه های داخلی استفاده می کنید؟
دانه پنبه که از صنعت روغن کشی حذف شده است و آفتابگردان هم عملا سهم قابل ملاحظه ای ندارد.به طور میانگین سالانه 50 هزار تن دانه مصرفی ما از داخل تامین می شود.کلزا و سویا قیمت تضمینی دارند.در حال حاضر قیمت خرید هر کیلو سویا معادل 1700 تومان است که در سال زراعی پیش روی، معادل 1970 تومان، تعیین شده است. در مورد دانه کلزا نیز، قیمت تضمینی 2200 تومان، پیش بینی شده که فاقد توجیه اقتصادی برای صنعت روغن کشی است.
در حال حاضر،دانه سویا وارداتی حدودتنی 500 دلار قیمت دارد.میانگین قیمت واردات سال جاری ما، 600 دلار بوده است. از نظر ما، افزایش نرخ تضمینی دانه های روغنی تا این حد، غیر کارشناسی بوده است و نشان می دهد که دولت در سال آتی، مجبور به پرداخت یارانه قابل توجهی به کشت کنندگان دانه خواهد بود.
اخیرا خبرهایی به گوش رسیده مبنی بر این که خرید خوبی داشته اید؟
بله. ما توانستیم در اوایل اکتبر خرید خوبی داشته باشیم. بدین ترتیب که موفق شدیم 63 هزار تن دانه سویا به نرخ خوب تنی 470 دلار خریداری کنیم.البته ناگفته نماند که برنامه ما حداقل سازی موجودی است اما، بار این کشتی آنقدر جذاب بود که خریدار کل آن شدیم. این را هم باید عرض کنم که نه تنها در مورد این خرید بلکه کلاً خرید های ما، بسیار با وسواس و دقت و به موقع صورت می گیرد.
با این بار 63 هزار تنی چه می کنید؟
بخشی را پیش فروش کرده ایم، بخشی را مشارکتی روغن کشی می کنیم و البته،بخشی را هم خودمان بر می داریم. البته می توانستیم کل محموله را خودمان برداریم ولی ماندگاری دانه در کارخانه، بسیار طولانی می شد و هزینه مالی آن، کمتر از منافع خرید ارزان دانه می شد.
بررسی صورت های مالی بهپاک نشان می دهد که شرکت از هزینه مالی بالایی رنج می برد،برای حل این مشکلات چه فکری کرده اید؟
بله. بهپاک سالانه، 28 میلیارد تومان هزینه مالی دارد.بخشی از این هزینه مالی، در اثر خرید سهام بانک اقتصاد نوین ایجاد شده که با فروش این سهام، هزینه مالی شرکت، بشدت کاهش میابد.البته سهام بانک برای ما همیشه پربرکت بوده و در سالهای بحرانی، فروش بخشی از سهام بانک،بهپاک را به واسطه تأمین نقدینگی و کاهش زیان انباشته،نجات داد. شاید در حال حاضر، فروش سهام بانک،منطقی یا عملی نباشد لذا دنبال این هستیم که با حداقل سازی موجودی ها و فروش دارایی های غیر مولد از جمله بخشی از زمین ها،بافت مالی مان را اصلاح کنیم و همچنین سهم بانک های دولتی را در تأمین مالی مان، افزایش دهیم.
برگردیم به موضوع تعرفه؟آیا با توجه به حساسیت مرغ در کشور،می توان به افزایش تعرفه واردات کنجاله امیدوار بود؟
ما که امیدوار هستیم.به هر حال برای تجدید حیات صنعت روغن کشی، چاره ای جز این کار نیست. ضمن این که این مهم، در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی است. هندوستان در کشت دانه گیاهی بسیار ضعیف ولی صادرکننده بزرگ کنجاله است ! در حالیکه ما، به کل روغن و کنجاله استحصالی از 4 میلیون تن دانه وارداتی، احتیاج داریم.
تارگت شما برای تولید پروتئین چقدر است؟
ما با ورود ماشین آلات جدید،می توانیم سالانه، 70 هزار تن هم تولید داشته باشیم اما نیازی نیست و بررسی کردیم که با همین تجهیزات می توانیم در کوتاه مدت، سهم بازار 70 درصدی خود را حفظ کنیم و به تدریج و متناسب با افزایش اندازه بازار و مصرف، به ماشین آلات موجود، اضافه کنیم.در کشور ما مصرف پروتئین سویا در حال افزایش است و امروزه،حتی طیف های مرفه جامعه هم سویا مصرف می کنند.
امسال را که با همین سود 10 میلیارد تومانی به اتمام می رسانید،برای سال مالی 94 چقدر سود اعلام خواهید کرد؟
11 میلیارد تومان یعنی سهمی 55 تومان.
محافظه کارانه نیست؟
نه.اگر تعرفه کنجاله افزایش پیدا نکند،به همین عدد ها می رسیم.با بهره بانکی میانگین 27 درصد ،نمی توان گفت محافظه کارانه...
به طور شفاف نگفتید که افزایش تعرفه کنجاله و روغن خام،با بهپاک چه می کند؟
در حال حاضر، سود اصلی شرکت، عمدتاً از محل تولید پروتئین و برخی امور بازرگانی است.وضع تعرفه موءثر بر واردات کنجاله و روغن خام، موجب می شود که تولید روغن خام و کنجاله نیز، توجیه اقتصادی پیدا کند.
گفته می شود،برنامه فروش زمین دارید.چقدر این شایعات درست است؟
یک قطعه زمین به مساحت چهار هکتار در گرگان داریم که البته معارضانی دارد و در نکا هم یک قطعه به مساحت دو هکتار .در تلاش هستیم این زمین ها را بفروشیم ولی معلوم نیست این تلاش چه زمانی محقق شود. ضمن این که، در تلاش هستیم که بخشی از زمین های کارخانه (بهشهر) را نیز تغییر کاربری دهیم. البته وجوه حاصل، صرف اصلاح بافت مالی ، خرید ماشین آلات جدید و توسعه کارخانه خواهد شد.
امسال این دو زمین فروخته می شود؟
پیش بینی من این است که در سال مالی پیش روی،یکی از این زمین را می فروشیم.
زمین های کارخانه را چطور...؟
زمین کارخانه فروختنی نیست.زمین کارخانه بهپاک، بربلوار اصلی بهشهر واقع شده و دارای ارزش بسیار زیادی است.وسعت این زمین 30 هکتار است. همانطور که گفتم،برنامه ما ، تغییر کاربری بخشی از زمین کارخانه است.به این معنی که بخشی از زمین کارخانه به شهرداری واگذار شود و در ازای آن بخشی دیگر از زمین ها ،کاربری مسکونی و تجاری بگیرند.
پس این که می گویند که بهپاک 150 میلیارد تومان دارایی دارد،درست است...؟
ارزش جاری دارایی های بهپاک ، بیش از حدس شماست ولی توجه بفرمایید که نگاه مجرد به دارایی ها بدون توجه به بدهی ها، درست نیست.
آیا با مارگارین هم همکاری خواهید داشت؟
حتما.البته الان شرایط به گونه ای شده که روغن خام ما برای مارگارین گران تر از روغن وارداتی در می آید اما ممکن است در آینده، زمینه های همکاری فراهم شود.
کی به بازار دوم فرابورس می آیید؟
خوشبختانه پرونده بهپاک در فرابورس پیشرفت خوبی داشته است و ان شاء الله بزودی در این بازار پذیرش خواهیم شد.بعد از این پذیرش، سهام این شرکت در بازار دوم فرابورس قابل معامله خواهد بود.پیش بینی ما این است که تا پایان اردیبهشت ماه، وارد فرابورس خواهیم شد.
پیش بینی شما از شرایط بهپاک در روز بازگشایی نماد در بازار دوم فرابورس چیست؟
به نظرم تا آن موقع جامعه سهامداری خبرهای بهتر و مثبت تری را از بهپاک خواهد شنید و امید وارم در آن موقع، خریداران سهام بهپاک ، بیش از امروز باشند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.