Bourse24 Ads 245
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

Bourse24 Ads 248
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 249
تبلیغ بورس24

 دنیای اقتصاد / تكلیف طرحی كه اواخر سال91 با عنوان «انتقال پایتخت» توسط گروهی از نمایندگان وارد مجلس شد و ابتدای امسال با چكش‌كاری مشترك دولت و مجلس به « امكان‌سنجی انتقال پایتخت» تغییر نام پیدا كرد، سرانجام روز گذشته با انجام اصلاحاتی به تصویب صحن علنی مجلس رسید و برای تایید ‌نهایی روانه شورای نگهبان شد.

با مصوبه دیروز مجلس، موضوعی كه سابقه‌ دست‌كم 20ساله در آرشیو اظهارنظرهای دولتمردان و مسولان نظام دارد، برای اولین‌بار مكتوب شد و جنبه رسمی پیدا كرد تا قوای مجریه و مقننه مكلف شوند یك‌بار برای همیشه، درباره شدنی‌بودن آن، تصمیم‌گیری كنند.
ریشه بحث‌ها درباره موضوع انتقال پایتخت به دهه70 برمی‌گردد كه آن زمان و در دوره دولت سازندگی سر زبان‌ها افتاد و در دولت‌های بعد نیز هرباركه مشكلات شهر تهران مطرح می‌شد، گروهی در برخی وزارتخانه‌ها ساده‌ترین راهكار را در حذف صورت‌ مساله و ایجاد پایتخت جدید عنوان می‌كردند.
هر چند در طول این سال‌ها، این موضوع در حد حرف پیش رفت اما زمستان سال 91 طرحی از طرف نمایندگان مجلس نوشته شد كه برمبنای آن قرار بود «شورایی 10نفره مركب از سران ارشد نظام یا نمایندگان آنها تشكیل شود و برای حداكثر دو سال، به مطالعه و بررسی تخصصی و چندبعدی پروژه انتقال پایتخت اداری» بپردازد.
این طرح اوایل امسال پس‌از بررسی در صحن مجلس به دلیل آنچه نمایندگان بار مالی طرح برای دولت تشخیص دادند و اشكال به آن گرفتند، به كمیسیون تخصصی برگشت خورد و در فاصله سه ماه اخیر با ورود مستقیم دولت به پروسه اصلاح طرح، شكل جدیدی از آن تهیه شد تا اینكه دیروز مجددا در صحن مجلس مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، مجلس روز گذشته به اتفاق آراء طرح اصلاحی را با نام جدید «امكان‌سنجی انتقال پایتخت سیاسی و اداری كشور و ساماندهی و تمركززدایی از تهران» تصویب كرد و آن را برای تایید به شورای‌نگهبان فرستاد.
 
 ماموریت دومرحله‌ای
جزئیات این طرح كه نظرات كارشناسی وزارت راه‌و‌شهرسازی نیز در آن لحاظ شده است، نشان می‌دهد: قسمت دوم نام طرح بر قسمت اول آن برتری پیدا كرده است، طوری كه مطابق متن طرح اصلاح‌شده، باید شورایی 15نفره تشكیل شود و اعضای آن ظرف دو سال ابتدا «مشكلات شهر تهران را با اولویت ابقاء پایتخت مورد كنكاش قرار دهند» و اگر نتوانستند تهران را متناسب با شرایط و ویژگی‌هایی كه پایتخت كشور باید دارا باشد ساماندهی كنند سپس «مطالعه برای امكان انتقال پایتخت اداری و سیاسی» را در همین مدت انجام دهند.
در طرح مصوب شده، هیچ اشاره‌ای به پایتخت جدید یا مكان‌یابی برای آن، نشده است و اصلا جست‌وجو برای یافتن جانشین تهران در دستور كار نیست بلكه شورای 15نفره ماموریت دارد در صورت تشخیص ضرورت انتقال پایتخت‌ سیاسی- اداری، صرفا امكان‌پذیر بودن یا نبودن پروسه انتقال را مورد سنجش قرار دهد. به این ترتیب، اگر شورای نگهبان طرح مذكور را تصویب كند و در پایان دوسال ماموریت این شورا، امكان انتقال، مثبت تشخیص داده شد، لازم است طرح یا لایحه دیگری درباره چگونگی انتقال پایتخت یا گزینه‌های پایتخت جدید تهیه شود.
 
 پژوهش چند صد میلیونی
گزارش «دنیای‌اقتصاد» در این باره حاكی است: وزارت راه‌وشهرسازی اواخر سال گذشته براساس حكمی كه رئیس‌جمهور به عباس آخوندی ارایه كرد، متولی پیگیری مطالعات طرح انتقال‌ پایتخت شد و تاكنون گفته می‌شود حدود یك‌سوم از پژوهش‌های لازم در این راستا توسط این وزارتخانه انجام شده است. گمانه‌زنی‌ها درباره هزینه‌‌های مطالعه دوساله توسط شورای انتقال پایتخت در قالب طرح مصوب مجلس، حكایت از نیاز به بودجه‌ای حدود 300 میلیون تا حداكثر یك میلیارد تومان دارد.
 
 سه چالش اصلی تهران برای پایتخت‌ماندن
به گزارش «دنیای‌اقتصاد» تیم مطالعه‌كننده مشكلات پایتخت فعلی، پیش‌از آنكه شورای 15نفره تشكیل شود، بررسی‌های اولیه‌ای انجام داده كه نتایج آن نشان می‌دهد: كلان‌شهر فعلی تهران برای آنكه ساماندهی شود و در قد و قواره پایتخت ایران بتواند همچنان این جایگاه را حفظ و نگهداری كند، با سه چالش اصلی روبه‌روست كه باید شورای «امكان‌سنجی انتقال پایتخت اداری‌ و سیاسی و ساماندهی و تمركززدایی در تهران» آنها را حل و فصل كند. این سه چالش به ترتیب عبارتند از: ترافیك، آلودگی هوا و تامین آب.
براساس این گزارش با تصویب مفاد طرح مربوط به انتقال پایتخت و ساماندهی تهران در جلسه دیروز مجلس، اعضای شورای ساماندهی پایتخت عبارتند از:  رئیس‌جمهور یا معاون اول وی به عنوان رئیس شورا، معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور، وزیر
 راه و شهرسازی به عنوان دبیر شورا، وزیر کشور، وزیر اطلاعات، وزیر نیرو، رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست، رئیس شورای اسلامی شهر تهران، شهردار تهران، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، دو نفر از اعضای کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس، یک نفر از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و یک نفر از اعضای کمیسیون عمران به انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر.
وظایف این شورا در 4 محور تعریف شده است كه عبارتند از: بررسی و جمع‌بندی مطالعات انجام شده در خصوص تراکم‌زدایی و ساماندهی شهر تهران، انجام پژوهش‌های ضروری با هدف امکان‌سنجی و ارائه راهکارهای برون‌رفت از وضعیت موجود، تبیین و ارزیابی، پیش‌بینی و تعیین پیش‌نیازها، الزامات و تمهیدات اجرایی و راهبردهای پیشنهادی برای ساماندهی تهران بزرگ، امکان‌سنجی انتقال مرکز سیاسی و اداری و جانمایی مکان مناسب برای آن در افق‌های زمانی کوتاه، میان و بلندمدت.

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 242


پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 246
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 247
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 32
تبلیغ بورس24