دنیای اقتصاد / بازار قراردادهای آتی سكه روز گذشته روالی متفاوت از چند ماه اخیر را در پیش گرفت. در این روز بر قیمتهای این بازار به قدری افزوده شد كه نزدیك ترین سررسید آن (سكه اسفند) نزدیک 40 هزار تومان رشد قیمت داشت.
در همین حال تمام سررسیدهای آتی در این روز نزدیك به پنج درصد (سقف افزایش قیمت) صعود كردند. سكه بازار نقدی هم شاهد افزایش بها بود، اما این صعود تا میانه معاملات این روز به حدود 15 هزار تومان میرسید. در همین حال بر بهای هر گرم طلا در بازار تهران هم بیش از 1500 تومان افزوده شد. افزایش قیمت سكههای آتی در حالی از ابتدای این هفته دوباره آغاز شده كه مهمترین دلیل آن، خرید و فروش دلار در قیمتهای بالای 2960 تومان در كنار روند صعودی اونس طلا به همراه تشدید خوشبینیها به آینده این فلز بوده است. روز یكشنبه هفته جاری در حالی كه بازارهای جهانی در تعطیلات پایان هفته بودند، سررسیدهای بازار آتی به دلیل نگاه صعودی معاملهگران به اونس طلا در معاملات دوشنبه، افزایش قیمت گرفتند.
این صعود قیمتی ادامهدار شد تا جایی كه روز گذشته در حالی كه بهای جهانی طلا در محدوده 1319 تا 1331 دلار نوسان میكرد، سررسید دور آتی پا را فراتر گذاشت و در میانه معاملات این روز، بیش از 30 هزار تومان بر قیمت افزود. در این میان سایر سررسیدها نیز بین 11 تا 24 هزار تومان صعود كردند. در چنین شرایطی بر بهای سكه نقدی تنها حدود پنج هزار تومان افزوده شده بود، اما همانطور كه پیشبینیهای دو روز گذشته حكایت میكردند، دلار دیروز باز هم صعودی بود. این ارز در ابتدای معاملات این روز در حدود 2960 تومان خرید و فروش میشد ولی به تدریج افزایش قیمت آن ادامه پیدا كرد تا جایی كه به 2980 تومان رسید و به بالاتر رفتن قیمت سكه دامن زد. افزایش بهای سررسیدهای آتی به همین جا ختم نشد به گونهای كه تا ساعت 16:00 روز گذشته، نزدیك ترین و دورترین سررسید این بازار در بالاترین قیمت به ترتیب 45 و 53 هزار تومان (نزدیك به پنج درصد) افزایش داشتند. این در حالی بود كه افزایش بهای سكه نقدی تا آن زمان حدود 15 هزار تومان (كمتر از دو درصد) بود. به این ترتیب اختلاف قیمت بین سكه نقدی و سررسید اسفند آتی (در بالاترین قیمت) به 41 هزار تومان، اختلاف بین نقدی و سررسید شهریور به بیش از 160 هزار تومان و اختلاف بین دو سررسید نزدیك و دور آتی به بیش از 120 هزار تومان رسیده بود. (این تغییرات تا ساعت 16 روز گذشته بود.)
روند افزایشی سكهها روز گذشته در حالی شدت گرفت كه اونس طلا در محدوده قیمتی 1319 تا 1335 دلار نوسان میكرد. به عبارت دیگر، در بالاترین قیمت این روز شاهد 0.8 درصد افزایش به نسبت بهای پایانی معاملات روز جمعه بود. اونس طلا در نقطه حساسی است كه اگر موفق به شكستن سطح 1340 دلاری شود، سطح مقاومتی مهمی را از پیش پای خود برداشته است. طی سه روز گذشته، مخصوصا دیروز تحركات قیمتی سكه و دلار در شرایطی صورت گرفت كه خبرهای حوزه سیاسی از جمله مذاكرات سه روزه در وین، سیگنالهای مثبتی به بازارها میداد و قرار است ادامه این دور از گفت و گوها در 26 همین ماه مجددا از سر گرفته شود. سفر برخی مسوولان اتحادیه اروپا به كشورمان در روزهای آینده نیز امیدواركننده ارزیابی میشود. با این وجود اما بازارهای ارز و سكه بیتوجه به این عوامل، بر قیمتها افزودند. گفتنی است بهای سکه نقدی تا پایان معاملات روز گذشته باز هم شاهد افزایش بیشتر قیمت بود.
افزایش بهای اونس ادامه دارد؟
پیرامون تحركات اونس طلا در بازارهای جهانی، برخی كارشناسان اقتصادی و تحلیلگران بازار طلا بر این باورند كه نگرانیها نسبت به ادامه بحران سیاسی اوكراین و خطر ورشكستگی این كشور، موجب افزایش تقاضا و قیمت جهانی طلا خواهد شد. به اعتقاد این گروه، نگرانی نسبت به وضعیت بازارهای مالی ونزوئلا و آرژانتین نیز طی روزهای آینده تاثیر زیادی بر نوسانات قیمت طلا خواهد داشت. از سوی دیگر، انتشار گزارشهای اقتصادی آمریكا در روزهای آینده نیز میتواند تا حد زیادی روند تغییرات قیمت طلا را روشن كند.
همچنین بروز نشانههای بیشتر در خصوص افت رشد اقتصادی چین نیز میتواند به نفع قیمت طلا تمام شود. از دیگر سو در ادامه سیگنالهای امیدواركننده برای طلا، SPDR بزرگترین صندوق سرمایهگذار در بازار طلا هم اعلام كرد كه در روزهای پایانی هفته گذشته، حجم دارایی هایش 0.34 درصد افزایش یافته است. در معاملات اولیه روز گذشته، ارزش سهام در بازارهای آسیایی كاهش یافت و ارزش دلار شاهد افزایش بود. ظاهرا سرمایهگذاران عكسالعمل چندانی نسبت به تعهد گروه 20 به ایجاد رشد اقتصادی سریعتر در جهان نشان ندادهاند.
باز هم كال مارجین...
از آغاز معاملات روز گذشته آتی سكه، وجه تضمین مورد نیاز برای فعالیت در این بازار دو میلیون تومان بود كه طی دو مرحله افزایش در هفته گذشته، به آن رسید. یكی از دلایل اینكه دیروز قیمت سكههای این بازار بیش از حد انتظار بالا رفت، كال مارجین شدن مجدد فروشندگان بود كه تحت فشار شدید افزایش قیمتها مجبور به بستن موقعیتهای خود شدند و حضور فعال خریداران موجب رشد هرچه بیشتر قیمتها شد. موج هیجان شكل گرفته در روز گذشته در آتی سكه، حجم قراردادهای معامله شده را مجددا افزایش داد. در سررسیدهای اردیبهشت و تیر روز گذشته شاهد بسته شدن موقعیتهای باز بودیم اما سكههای اسفند و اردیبهشت خریداران و فروشندگان جدید داشتند. به دلیل افزایش وجه تضمین، حساب فروشندگان و خریداران طی روز گذشته در وضعیت اضطرار كال مارجین قرار داشت كه افزایش حدود 50 هزار تومانی قیمت، كار را یكسره كرد و تمام فروشندگان كال مارجین شدند.
مدیریت ریسك و سرمایه از ملزومات آتی است
اتفاقات چند روز اخیر درس بزرگی برای معاملهگرانی بود كه بدون اطلاع و آگاهی كافی در بازار آتی حضور دارند. پیش از این، زمانی كه اختلاف میان رسیدهای این بازار به كمتر از 10 هزار تومان هم رسیده بود، این هشدار داده شد كه احتمال افزایش ناگهانی قیمتها و بالا رفتن شدید اختلاف میان سررسیدهای این بازار وجود دارد (همانطور كه در زمان بحران سوریه، اختلاف قیمت بین سررسیدها به 70 هزار تومان هم رسیده بود). حالا هم رسیدن تفاوت قیمتی آنها به بیش از ارقام فعلی دور از انتظار نیست. اینكه سكه امروز با سكه 6 ماه آینده تنها 10 هزار تومان تفاوت داشته باشد همانقدر بیمعنا است كه 300 هزار تومان اختلاف. بنابراین مدیریت ریسك و سرمایه به عنوان دو اصل مهم برای جلوگیری از ضرر و زیان باید مورد توجه قرار بگیرد. فعالان بازار آتی باید خود را برای سناریوهای مختلف قبل از وارد شدن به موقعیتهای (پوزیشنهای) جدید آماده كنند و برای خود حد ضرر در نظر بگیرند. اهرم بازار آتی در حال حاضر پنج است كه اهرم جذابی به نظر میرسد اما هرچه اهرم بالاتر باشد، نیاز به مدیریت ریسك و سرمایه، با شدت بیشتری احساس میشود. اینكه معاملهگر برای مدت طولانی به شكل فول مارجین در موقعیتی باقی بماند، به محض اینكه بازار - بهطور مثال در شرایط فعلی - كمتر از 50 هزار تومان در خلاف جهت وی حركت كند، كال مارجین را در پی خواهد داشت.
به نظر میرسد مسوولیت آموزش به معاملهگران بر عهده بورس كالای ایران و كارگزاران این بازار است. حتی آربیتراژورهایی كه بین دو بازار نقدی و آتی فعال هستند، باید ذخیره احتیاطی برای وجه تضمین خود در نظر بگیرند. البته سود سالانه آبیتراژ در حال حاضر برای سررسیدهای دور آتی چندان جذاب نیست چراكه معمولا زمانی كه این سود به 36 درصد برسد، آربیتراژورها وارد بازار میشوند، اما با توجه به روال فعلی بازارها، هر حركتی بدون آگاهی كامل از مكانیزم بازار آتی، ریسك به حساب میآید.
این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :
شما هم نظر دهید
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.