هم زمان با تبدیل ایران به یکی از کشورهای بزرگ سوزانده گازهای همراه نفت جهان، شرکت ملی نفت از اجرای 40 طرح جدید خاموش کردن مشعلهای گازی در سطح صنعت نفت خبر داد و اعلام کرد: اجرای این طرح ها به 8 میلیارد دلار منابع مالی نیاز دارد.
به گزارش مهر، در شرایط فعلی ظرفیت تولید گاز ترش و شیرین ایران به حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است اما با وجود تبدیل ایران به چهارمین تولید کننده گاز اما در بخش مصرف سومین مصرف کننده این انرژی پاک در جهان است.
آمارهای رسمی حاکی از ان است که به طور متوسط سالانه بیش از ۱۷۰ تا ۱۷۵ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در ایران تولید می شود اما حدود ۱۵۰ میلیارد مترمکعب آن به شبکه انتقال و توزیع تزریق می شود به عبارت دیگر روزانه حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون مترمکعب گاز در سطح شبکه تولید، انتقال و توزیع گاز کشور اتلاف می شود.
یکی از مهمترین منابع اتلاف کننده گاز طبیعی ایران، مشعل گاز تاسیسات بالادستی نفت در واحدهای بهرهبرداری خشکی و سکوهای دریایی، پالایشگاه های نفت و گاز و مجتمع های پتروشیمی بوده به طوری فقط در عسلویه روزانه معادل ۱۰ میلیون مترمکعب از طریق ۴۰ مشعل می سوزد.
رستم قاسمی وزیر سابق نفت در روزهای پایانی فعالیت دولت دهم با انتشار گزارشی تاکید کرده بود: در شرایط فعلی به طور متوسط روزانه ۳۵ میلیون مترمکعب گاز بدون استفادهای در مشعل های گازی می سوزد.
از سوی دیگر آمارهای منتشر شده توسط موسسات زیست محیطی نشان میدهد که رتبه ایران در تولید گازهای گلخانه ای و بهویژه تولید گازهای همراه نفت در جهان تک رقمی شده و این در حالی است که پیش بینی می شود از سال ۲۰۲۰ میلادی کشورهای تولید کننده کربن مشمول جرایمی شوند.
عبدالرضا اسدی معاون مدیر برنامهریزی تلفیقی شركت ملی نفت با اشاره به تعریف 40 پروژه برای توقف گازسوزی ها در سطح صنعت نفت و گاز کشور، گفت: اجرایی شدن این طرحها، نیازمند 8 میلیارد دلار سرمایه است.
این مقام مسئول، افزود: به منظور اجرایی شدن پروژههای مربوط به جلوگیری از سوزندان گازهای همراه نفت، جلسه های كارشناسی توسط شرکت نفت با اعضای كمیسیون انرژی مجلس برگزار شده كه در صورت تامین مالی اجرایی می شوند.
پیش از این هم طرحی مراحل نهایی تدوین و بررسی خود را پشت سر میگذارد که در صورت تصویب آن مطابق با بند (۱۵-۳) قانون بودجه سال ۱۳۹۲ کل کشور، امکان فروش مزایدهای گازهای همراه نفت را فراهم می کند.
سید موسی موسوی عضو کمیسیون انرژی مجلس پیشتر درباره جزئیات طرح فروش مزایدهای گازهای تولید همراه نفت از تمامی میادین نفتی، گفت: در نشست مشترک با مسئولان شرکت ملی نفت، این مجموعه از آمادگی شرکتهای نفتی برای اجرای این طرح خبر داده است.
در صورت توافق وزارت نفت و مجلس شورای اسلامی پیش بینی می شود در ۲۶ مورد امکان فروش مزایدهای گازهای همراه نفت به شرکتهای سرمایه گذار بخش خصوصی فراهم شود.
بر اساس قانون بودجه ١٣٩٢ کل کشور، به وزارت نفت اجازه داده میشود از طریق شرکت های دولتی تابعه ذیربط، درآمد حاصل از مزایده فروش گازهای تولیدی همراه نفت از تمامی میادین نفتی ایران را که در حال حاضر سوزانده میشود، بر مبنای قیمت پایه یک سوم قیمت گاز طبیعی تصفیه شده تحویلی به صنایع، صرف طرح های حفاظت محیط زیست وزارت نفت و شرکتهای تابعه کند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.