Bourse24 Ads 245
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

Bourse24 Ads 248
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 249
تبلیغ بورس24

بورس24 :تصمیم گیری تاریخی مجلس درباره پتروشیمی ها دقایقی پیش در صحن علنی خانه ملت آغاز شد.

در این جلسه محمد رضا پورابراهیمی نماینده کرمان به عنوان مخالف تعیین نرخ خوراک پتروشیمی ها بر اساس فرمول 25 درصد بازده داخلی ارزی درخواست کرد:این بند از بودجه 93 حذف شود و پتروشیمی ها با خود دولت به توافق برسند.

وی گفت:نرخ بازده داخلی ارزی در هیچ دیکشنری اقتصادی وجود ندارد.

دقایقی بعد احمد توکلی نماینده تهران بازهم ساز مخالف خود با پتروشیمی ها را کوک کرد.

وی گفت:پتروشیمی ها سود هنگفتی دارند؛خوراک باید حتما گران شود و با حذف این بند از لایحه بودجه مخالفت کرد.

احمد توکلی در جریان بررسی گزارش کمیسیون تلفیق مجلس درباره لایحه بودجه 93 برای تأمین نظر شورای نگهبان و در روند بررسی قیمت خوراک گاز واحدهای پتروشیمی در تذکری به استناد ماده 79 آیین نامه داخلی مجلس خطاب به تذکر پورابراهیمی مبنی بر اینکه "نباید درباره قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها سختگیری کرد به دلیل اینکه برخی از سهامداران واحدهای پتروشیمی بازنشستگان هستند" گفت: از برادر عزیز آقای پورابراهیمی خواهش می کنم عصبانی نشود؛ همین بازنشستگان تحت نظر وزارت دفاع و وزارت تعاون، کارو رفاه اجتماعی هستند که در دولت نیز نفوذ دارند.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بنده با رانت خواری حتی برای بازنشستگان نیز مخالف هستم افزود: هیچکس نباید رانت خواری کند.

وی تأکید کرد: اگر سود حاصل فعالیت و تلاش باشد اشکال ندارد.

توکلی به سود پتروشیمی ها نسبت به سرمایه اولیه خود اشاره کرد و افزود: واحدهای پتروشیمی در سال 87، 93 درصد، و در سال 89، 96 درصد سرمایه آورده خود سود بردند.

این نماینده مردم در مجلس نهم ادامه داد: این در حالی است که واحدهای پتروشیمی در سال های بعد از آن 2.5 تا 3.5 برابر آورده خود سود بردند.

وی افزود: سود واحدهای پتروشیمی در سال 90 که افزایش قیمت ارز آغاز شد 2.2 برابر سرمایه اولیه خود در یک سال بود؛ در همین حال در سال 91 نیز 3.5 برابر سرمایه خود سود بردند که این سودها برای اشخاص و همچنین صنعت پتروشیمی نامناسب است.

توکلی با بیان اینکه بازار بورس، بازار رقابت کنندگان است نه بازار رانت خواران، افزود: اگر دارایی افراد به ناحق افزایش یابد یک حباب است.

این نماینده مردم در مجلس نهم با بیان اینکه پتروشیمی ها به دولت هزاران میلیارد تومان بدهی دارند اما نمی پردازند تصریح کرد: به گفته آقای نوبخت واحدهای پتروشیمی مالیات می پردازند؛ اما باید گفت این واحدها مالیات های ناچیزی پرداخت می کنند.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: واحدهای پتروشیمی مالیات ناچیز می پردازند و گاز و خوراک گاز نیز رایگان دریافت می کنند؛ لذا نرخ خوراک گاز این واحدها باید قاعده مند شود.

اما حاجی دلیگانی و لاهوتی هم به عنوان دو نماینده مخالف ابراز داشتند:مجلس نباید وارد قیمت گذاری شود و این بند را از بودجه حذف کنید.

در این بین محمد باقر نوبخت ،سخنگوی دولت پیشنهاد حذف IRRE را از لایحه بودجه 93 مطرح کرد و ابراز داشت:چطور مجلس برای هیچ یک از حامل های انرژی نرخ گذاری نکرد؟

وی گفت:خانه ملت قیمت گذاری خوراک را به دولت واگذار کند و قطعا قیمت خوراک از 2.7 سنت بیشتر و از 15 سنت کمتر خواهد بود.

نوبخت با اشاره به به وضعیت بورس گفت:تصمیم دو هفته پیش شما بورس را با سقوط مواجه کرده است و صلاح این است مجلس به قیمت گذاری ورود پیدا نکند.

این در حالی است که قاضی پور دیگر نماینده مجلس به مخالفت با این پیشنهاد پرداخت.در حال حاضر بهروز نعمتی نماینده اسد آباد هم تصویب فرمول IRRE را مخالف روح اصل 44 و همچنین اصل چهلم قانون اساسی دانست و گفت:مردم با این مصوبه متضرر می شوند.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در اخطار قانون اساسی گفت:‌ به علت تعیین قیمت 15 سنت برای هر متر مکعب خوراک گاز واحدهای پتروشیمی مردم ضعیف کشور در بورس بالغ بر ده ها هزار میلیارد تومان ضرر دیدند اما شاهد هستیم که برخی با عنوان دفاع از مردم ملت را از این موضوع غافل می کنند.

بهروز نعمتی در جریان بررسی گزارش کمیسیون تلفیق مجلس درباره لایحه بودجه 93 برای تأمین نظر شورای نگهبان در اخطاری با استناد به اصل 40 قانون اساسی گفت: در طول هفته گذشته و بعد از تصویب لایحه بودجه و تعیین قیمت 15 سنت برای هر متر مکعب خوراک گاز واحدهای پتروشیمی مردم ضعیف کشور در بورس بالغ بر ده ها هزار میلیارد تومان ضرر دیدند اما شاهد هستیم که برخی با عنوان دفاع از مردم و با حرف های پوپولیستی می خواهند ملت را از این موضوع غافل کنند.

نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به شرایط مخازن مشترک کشور با قطر افزود: متأسفانه هم اکنون سالانه به علت اجرایی نشدن طرح های مربوطه، کشور چند صد میلیارد تومان ضرر می بیند از این رو قطعا باید با ایجاد فضایی مناسب سرمایه گذاران را برای انجام سرمایه گذاری در کشور ترغیب کنیم.

در میانه مذاکرات نمایندگان؛احتمال غلبه مخالفان ماندگاری IRRE به موافقان قوت گرفته است.

پیشنهاد جایگزین جعفر قادری این است که دولت مکلف است در چارچوب تبصره بند ب قیمت خوراک را تعیین کند.

اما با مخالفت برخی نمایندگان از جمله الیاس نادران پیشنهاد جایگزین قیمت گذاری صرف توسط دولت تصویب نشد.

نوبخت در دقایق پایانی دفاع از پتروشیمی ها گفت:نمایندگان از دولت برای سقوط بورس توضیح خواسته اند،این توضیح را باید خود مجلس بدهد.فولادگر و عبدالهی هم با پیشنهاد قادری موافقت کرده بودند.

اما با تصویب نشدن دو پیشنهاد قبلی،عبدالهی نماینده ماهنشان پیشنهاد جدیدی را رو کرد.وی گفت:قیمت خوراک پتروشیمی ها در چارچوب قانون هدفمندی یارانه ها به گونه ای باشد که شرکت ها بتوانند با کشورهای منطقه رقابت کنند.

وی گفت:ما نباید با گرانی بدون منطق قیمت خوراک،قطری ها را خوشحال کنیم.

در این حال،ابوترابی نائب رئیس مجلس هم به موافقت با این پیشنهاد پرداخت و گفت:من موافق افزایش نرخ خوراک هستم و این که دولت باید از مدت ها قبل، این افزایش نرخ را کلید می زد،اما معتقدم که باید اختیار این افزایش نرخ و قیمت گذاری به دولت سپرده شود.

محمد باقر نوبخت هم در واکنش به اظهارات ابوترابی گفت: دولت جدید فقط 5-6 ماه است که مستقر شده و درخصوص هیچ کالایی قیمت گذاری نکرده که برای خوراک پتروشیمی ها قیمت گذاری کند؛بنابراین ما بر اساس همین پیشنهاد خودمان 8 تا 10 سنت را نهایی می کنیم؛اگر مجلس اجازه بدهد.

وی گفت:من از دولت و پیشنهاد دولت در این زمینه دفاع می کنم.

اما این پیشنهاد عبدالهی هم رای نیاورد.

در ادامه بررسی پیشنهادهای راجع به نرخ خوراک پتروشیمی ها،شامل بند ج تبصره 21 الحاقی لایحه بودجه 93 ،قاضی پور نماینده ارومیه عدم قیمت گذاری توسط مجلس را مقارن با گرفتن اختیارات از مجلس عنوان کرد و گفت:اگر مشکل قیمت 15 سنت است،ما حاضریم قیمت را 2 تا 3 سنت پائین تر هم بیاوریم،ولی من حتی موافق آن فرمول 25 درصدی هستم.پتروشیمی ها باید بگویند چقدر پول بابت خوراک می دهند و مجلس هم باید تعیین تکلیف کند.

در این بین،محمد رضا پورابراهیمی دوباره پیشنهاد کرد تبصره مزبور حذف و به خواست نماینده دولت توجه شود.

او گفت:سهامدار پتروشیمی هایی مثل خارک،فن آوران،کرمانشاه،شیراز،زاگرس و ... صندوق های بازنشستگی و موسسات غیر انتفاعی هستند،بنابراین من رانتی که آقای توکلی می گویند را در این شرکت ها نمی بینم.اما بازهم این پیشنهاد دوباره رای نیاورد.

اما در ادامه الیاس نادران نماینده تهران پیشنهاد عجیبی داد و آن این که قیمت خوراک در چارچوب هدفمندی کمتر از 15 سنت نباشد و نرخ ترجیهی برای مناطق محروم و مورد نظر وزارت نفت تا 30 درصد تعدیل شود.

اما غلامرضا مصباحی مقدم خطاب به نادران گفت:شما به تصمیم کمیسیون تلفیق باید وفادار باشید،همین مصوبه باعث سقوط بورس شد و من با آن مخالفم.

وی در دفاعی جانانه از پتروشیمی ها گفت:این شرکت ها از رقبای عربستانی خود ضعیف ترند،چه کسی گفته این شرکت رانت خوار هستند.تعدادی صندوق متعلق به بازنشسته ها سهامدار پتروشیمی ها هستند،ما با تعیین دوباره قیمت 15 سنتی نظر شورای نگهبان را تامین نخواهیم کرد و اساسا قدرت رقابت و رشد را از صنعت پتروشیمی خواهیم گرفت.شما هم بهتر است به تصمیم کمیسیون وفادار باشید.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه سهامداران پتروشیمی‌های خصوصی با پنهان شدن پشت بازنشسته‌ها سود گازهای مجانی را می‌برند، گفت: در دو سال گذشته به علت افزایش قیمت ارز، واحدهای پتروشیمی خوراک مصرفی خود را به صورت ریالی خریداری کرده و محصولات را به صورت ارزی به فروش می‌رسانند که این موضوع برای افراد سود کلانی دارد.

الیاس نادران ادامه داد: در این رابطه نظر بسیاری از اعضای کمیسیون تلفیق این بود که باید از یک طرف رانت موجود در پتروشیمی‌ها برداشته شده و از طرفی دیگر باید مراقب باشیم تا اقتصاد ملی آسیب نبیند تا مجموعه اقدامات به نفع اقتصاد کشور باشد.

نماینده مردم تهران ، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: پیشنهاد من در رابطه با تبصره الحاقی 21 به ماده واحده این بود که عبارت "تا " قبل از عبارت 25 درصد باشد اما برای تفاهم با دیگر نمایندگان پذیرفتیم که عبارت "تا" برداشته شود، اما متاسفانه هم اکنون شاهد هستیم که در صحن علنی برخی از نمایندگان پیشنهاد حذف مصوبه کمیسیون تلفیق را دادند که قطعا این موضوع مغایر با تفاهم انجام شده است.

وی افزود: در رابطه با این موضوع برخی از افراد اشاره به فعالیت سازمان های بازنشسته می‌کنند اما یک کلمه از واحدهای پتروشیمی خصوصی نمی‌گویند از این رو باید این موضوع شفاف شود که سهام داران پتروشیمی‌های خصوصی چه کسانی هستند و چه افرادی پشت بازنشسته ها پنهان شده و سود و رانت گازهای مجانی را می‌برند.

اما پس از صحبت موافقین و مخالفین مجلس به پتروشیمی ها 2 سنت نسبت به مصوبه قبلی تخفیف داد.

اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی دقایقی پیش با پیشنهاد اصلاح شده الیاس نادران مبنی بر تعیین نرخ خوراک 13 سنتی موافقت کردند.

بر این اساس،مصوب شد نرخ خوراک پتروشیمی ها در چارچوب هدفمندی کمتر از 13 سنت نباشد و نرخ ترجیهی برای مناطق محروم و مورد نظر وزارت نفت تا 30 درصد تعدیل شود.حال آن که بر اساس این مصوبه دولت می تواند به طرح های تازه تاسیس پتروشیمی تا 10 سنت هم تخفیف بدهد.

این در حالی است که قبل از تصویب این موضوع نوبخت نماینده دولت با آن مخالفت کرد و گفت:نگذارید خیلی واقعیت ها را بگویم،قیمت خوراک در روسیه و قطر حداکثر 11 سنت است.اما ما با این کار داریم اقتصاد خود را ورشکسته نشان می دهیم چون منابع گازی زیادی داریم اما قیمت گاز را هم شدیدا گران می کنیم.

با وجود این مخالفت ها،سرانجام جریان ضد پتروشیمی و ضد بازار سهام حرف خود را به کرسی نشاند و خوراک13 سنتی را تصویب کرد.

خبر تکمیلی:

با موافقت نمایندگان خانه ملت کف قیمت خوراک گاز پتروشیمی‌ها 13 سنت تعیین شد.

در نشست علنی امروز (دوشنبه 28 بهمن) مجلس در جریان بررسی گزارش کمیسیون تلفیق مجلس درباره لایحه بودجه 93 کل کشور برای تامین نظر شورای نگهبان با 146 رای موافق ، 44 رای مخالف و 6 رای ممتنع با اصلاح تبصره الحاقی لایحه بودجه سال 93 موافقت کردند.

با موافقت نمایندگان تبصره الحاقی 21 به ماده واحده لایحه بودجه سال 93 کل کشور به شرح زیر اصلاح شد: قیمت پایه خوراک گاز واحدهای پتروشیمی در چهارچوب قانون هدفمند کردن یارانه‌ها به گونه‌ای تعیین می‌گردد که از 13 سنت در هر مترمکعب کمتر نشود. همچنین به منظور تحریک و تشویق واحدهای پتروشیمی و فعالان اقتصادی به توسعه سرمایه گذاری در صنایع تکمیلی و پایین دست و واحدهای پتروشیمی و فعالان اقتصادی به توسعه سرمایه گذاری در صنایع تکمیلی وپایین دست و اشتغالزایی بیشتر با اولویت مناطق کمتر توسعه یافته و رعایت مکان یابی وزارت نفت، قیمت خوراک گاز را به صورت پلکانی به گونه‌ای تخفیف دهد که نرخ بازده داخلی ارزی سرمایه گذار تا سی درصد (30٪) باشد.

آیین نامه اجرائی تخفیف پلکانی براساس شاخصهای ترکیبی فوق ظرف مدت سه ماه پس از تصویب این قانون توسط وزارت نفت تهیه می شود و به تصویب هیات وزیران می‌رسد.

همچنین نمایندگان با 144 رای موافق، 5 رای مخالف و 9 رای ممتنع با اصلاح پاراگراف اول بند د تبصره 21 الحاقی مبنی بر حذف کلمه تبصره و جایگزین کردن کلمه بند موافقت کردند.

براین اساس بند د تبصره 21 الحاقی به ماده واحده لایحه بودجه سال 93 کل کشور به شرح ذیل است وزارت نفت با ایجاد شرکت‌های پروژه موضوع بند (8) این قانون برای فازهای باقیمانده پارس جنوبی و سایر میادین مشترک و فروش سهام آنها نسبت به توسعه همان پروژه اقدام نماید. آئین نامه اجرایی این بند ظرف یک‌ماه از تاریخ تصویب این قانون با پیشنهاد وزیر نفت و معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور به تصویب هیات وزیران می‌رسد.

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 242


پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 246
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 247
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 32
تبلیغ بورس24