Bourse24 Ads 245
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

Bourse24 Ads 248
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 249
تبلیغ بورس24

 در حالی که نمایندگان در حال بررسی لایحه بودجه سال 93 هستند به نظر می رسد افزایش قیمت بنزین برای سال آینده قطعی شده نمایندگان دولت و مجلس درحال رایزنی برای قیمت جدید بنزین هستند.

به گزارش نامه نیوز، همواره با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال موضوع افزایش قیمت بنزین به یکی از داغ ترین بحث های اقتصادی تبدیل می شود و امثال نیز با توجه به اصلاح قانون هدفمندی یارانه ها این موضوع پررنگ تر از گذشته شده است.
اما یکی از مهم ترین مسائلی که در زمینه مصرف سوخت در ایران مطرح بوده ارزان بودن قیمت آن و مصرف بی رویه این محصول استراتژیک بوده است که همین موضوع نیز به یکی از مشکلات اساسی اقتصاد ایران در سال های اخیر تبدیل شده است.
بر همین اساس از سال 89 مسئولان برای جلوگیری از افزایش مصرف سوخت، استفاده از این محصول را سهمیه بندی کردند و قیمت بنزین 4 برابر شد و نرخ بنزین آزاد نیز به 700 تومان رسید و همین موضوع نیز موجل کاهش مصرف بنزین شد.
همچنین یکی دیگر از دلایل اصلی افزایش قیمت بنزین در سال 89 جلوگیری از قاچاق سوخت بود که با توجه به نرخ دلار در آن زمان که حدود 1000 تومان بود افزایش نرخ بنزین آزاد تا 700 تومان تا حدود زیادی از قاچاق این محصول جلوگیری کرد.
هدف اصلی قانون هدفمندی یارانه ها در خصوص حامل های انرژی رساندن قیمت آن به فوب خلیج فارس بود که البته در سال 89 قیمت حامل های انرژی به این سمت حرکت کرد اما با توجه به این که در سال های اخیر نرخ ارز در بازار نوسان های فراوانی را تجربه کرده و تقریبا قیمت دلار 3 برابر شده است عملا قیمت بنزین از نظر دلاری به همان نرخ قبل از سال 89 بازگذشته و این موضوع مشکلات فراوانی را برای اقتصاد ایران ایجاد کرده است.
در حالی که قرار بود قیمت حامل های انرژی پس از اجرای قانون هدفمندی طی 5 سال و به صورت تدریجی آزاد شود اما این اتفاق رخ نداد و هم اکنون مسئولان اجرایی به دنبال جبران گذشته در زمینه اصلاح قیمت حامل های انرژی هستند و این موضوع این روزها به وضوح در مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی لایحه بودجه سال 93 کل کشور مشاهده می شود.
در شرایطی که در فضای کنونی اقتصاد کشور افزایش قیمت حامل های انرژی یک امر ضروری به شمار می رود مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس نیز این موضوع را در دستور کار خود قرار داده و افزایش قیمت بنزین در سال آینده قطعی شده اما همچنان بحث درباره قیمت جدید بنزین ادامه دارد.
هم اکنون محاسبات نشان می دهد دولت از محل افزایش قیمت حامل های انرژی در سال 93 باید حداقل ۵۱۹۰۰ میلیارد تومان درآمد کسب کند و براین اساس قیمت حامل های انرژی در سال 93 باید حداقل 85 درصد افزایش یابد و نمایندگان مجلس نیز بارها بر این موضوع تاکید کرده اند.
علی دینی ترکمانی اقتصاددان و عضو هیئت علمی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی در این رابطه می گوید داستان تعدیل قیمت حامل‌ها یانرژی داستان جدیدی نیست از زمان اولین برنامه توسعه یعنی از سال 68 تا امروز درگیر قیمت حامل‌های انرژی هستیم.
این اقتصاددان معتقد است اقتصاد ایران مثل یک اتومبیل معیوب است که آب و روغن را قاطی می‌کند و باعث جوش آوردن موتور می‌شود و کاری که ما برای آن می‌کنیم هواگیری است و این حکم بازی با قیمت‌ها را دارد و تا زمانی که موتور اصلاح نشود این ماشین درست نمی‌شود ما نیاز داریم که شناسایی کنیم مشکل اصلی اقتصاد ایران را و آنجا را درست کنیم و بعد از درست کردن بیاییم از سیاست‌های قیمتی در جایی که لازم است استفاده کنیم اگر این کار را انجام دهیم سیاست‌های قیمتی می‌تواند اثرگذار باشد.
این اقتصاددان می گوید قیمت حامل‌های انرژی را افزایش می‌دهیم به امید اینکه قیمت‌های نسبی اصلاح شود، اما به دلیل فشارهای تورمی که ایجاد می‌شود و موجب می‌شود سایر قیمت‌ها افزایش پیدا کند بعد از چند سال دوباره قیمت‌های نسبی سر جای خودش بر می‌گردد و ناچار می‌شویم دوباره یک شوک قیمتی اجرا کنیم.
اما مهرداد بذرپاش نماینده مردم تهران می گوید دولت گفته است که سه ماهه اول سال 93 قرار نیست که قانون هدفمندی یارانه ها را در فاز دو اجرایی کند، بنابراین این میزان افزایش باید در 9 ماه اتفاق بیفتد؛ ضمن اینکه یارانه برق نیز باید در وزارت نیرو هزینه شود و واریزی به خزانه نخواهد داشت؛ بنابراین در عمل 111 درصد افزایش قیمت حامل های انرژِی رخ خواهد داد.
به گفته بذرپاش، اگر این لایحه دولت تصویب شود، بنزین حدود 1500 تومان به مردم عرضه خواهد شد، البته پیشنهاد دولت این است که تنها به سرپرستان خانوار سهمیه بنزین تعلق گیرد؛ بنابراین اگر در یک خانوار چند فرد صاحب خودرو وجود دارد، تنها سرپرست خانوار، مشمول دریافت بنزین سهمیه‌ای به میزان 60 لیتر یا بیشتر شود.
نکته ای که باید به آن توجه داشت و در گفته های برخی از نمایندگان مجلس و مسئولان وزارت نفت نیز وجود دارد این است که پس از اجرا شدن گام اول هدفمند کردن یارانه ها و افزایش قیمت بنزین از 100 تومان به دو نرخ 700 تومان به صورت آزاد و 400 تومان به صورت نیمه یارانه ای موجب شد تا قاچاق سوخت برای مدتی نزدیک به صفر شود ولی با گذشت 3 سال از زمان اجرای این گام هم اکنون شرایط به گذشته بازگشته و قاچاق سوخت در حال افزایش است بنابراین باید هرچه زودتر گام دوم هدفمندکردن یارانه ها اجرا و در قیمت بنزین تجدید نظر شود.
در حالی که نرخ فوت خلیج فارس بنزین حدود یک دلار است هم اکنون نرخ بنزین در ایران حدود 20 درصد فوب خلیج فارس است و نرخ بنزین تقریبا در 20 کشور کمتر از یک دلار است و ایران پس از ونزوئلا ارزان ترین بنزین را عرضه می کند.
در حالی که قیمت بنزین در سال 93 به 1500 تومان برسد نرخ بنزین با در نظر گرفتن دلار 3 هزار تومانی به نیم دلار می رسد و این موضوع می توان تا حدود زیادی با قاچاق سوخت که یکی از اصلی ترین مشکلات اقتصادی کشور به شمار می رود مقابله کند.
در حالی که از امروز کار بررسی لایحه بودجه سال 93 در صحن علنی مجلس آغاز می شود و نمایندگان نیز در کمتر از 10 روز لایحه بودجه را تدوین می کنند تا اواخر هفته آینده گمانه زنی ها برای تعیین قیمت بنزین تا هفته آینده به پایان رسیده و سرانجام تصمیم نهایی برای افزایش قیمت بنزین اتخاذ خواهد شد.

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 242


پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 246
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 247
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 32
تبلیغ بورس24