دنیای اقتصاد / سرمایهگذاران بازار سرمایه روز گذشته در شرایطی فعالیت خود را شروع كردند كه بورس با زمزمههایی در مورد حمایت از بازار مواجه بود. در این شرایط هر چند خرابی سیستم معاملات كه در هفتههای اخیر به كرات در بازار رخ داده مانع از جریان روان بازار شد، اما در اكثر نمادها شرایط روبه بهبود گذاشت تا برخی از نمادها نظیر ایران خودرو حتی تا صف خرید نیز به پیش روند.
این امر هرچند كه در نهایت نتوانست دوام بیاورد اما انگیزه معاملهگران را برای بهبود شرایط بازار بهتر كرد؛ امری كه میتواند در روزهای آینده و با رفع مشكلات سیستم معاملات به رخداد یك بازار متعادل كمك كند. دیروز خرابی سیستم معاملات باعث شد كه معاملات تا ساعت 3 در فرابورس تمدید شود. در همین حال بازار با نزدیك شدن به ایام دهه فجر نیز به صورت سنتی شرایط بهتری را میتواند تجربه كند.
روز گذشته در كنار بهبود انگیزه معاملهگران، حمایت محسوسی نیز از بازار توسط معاملهگران حقوقی و احتمالا صندوق توسعه بازار سرمایه صورت گرفت. اوج این حمایت را همچنین در اعلام آغاز معاملات اوراق فروش تبعی شركت تاپیكو و اعلام انتشار اوراق تبعی چادرملو باید جستوجو كرد؛ جایی كه سهامداران عمده با اعلام بیمه پرداخت 20درصد سود روز شمار اطمینان خود را از روند آتی بازار و سهام مورد حمایت نشان دادند.
انتظار میرود اوراق فروش تبعی به ویژه از سوی معاملهگران حقوقی و صندوقها مورد استقبال قرار گیرد و تاثیر محسوسی بر كاهش عرضهها در نمادهای مورد حمایت صورت دهد.
با توجه به سخنان رئیسجمهوری، در بازار دیروز معاملهگران همچنان با نگرانی شدید روند تحولات در مجلس شورای اسلامی را دنبال میكردند. امری كه بهویژه در مورد دو موضوع تعیین نرخ گاز و عوارض معدنی بازار را متاثر كرده است. این امر در شرایطی است كه رئیسجمهوری در اجلاس داووس سوئیس از سرمایهگذاران خارجی درخواست كرد برای استفاده از گاز ارزان در ایران به سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی ایران بپردازند.
در رابطه با مساله خوراك پتروشیمیها عضو كمیسیون انرژی مجلس با بیان اینكه افزایش نرخ خوراك پتروشیمی عاملی برای كاهش انگیزه سرمایهگذاری است، گفت: اگر این نرخ بالا باشد مانع از ورود سرمایهگذاران در حوزه فعالیتهای پتروشیمی و تبدیل فرآوردههای نفتی به محصولات پتروشیمی كه ارزآوری بالایی دارد، میشود.
در بازار دیروز همچنین خبرهای مربوط به عوارض معدنی ، برخی از مدیران تولید كنندگان سنگآهن تلاشی را برای تغییر نظر مجلس شورای اسلامی در مورد عوارض 30درصد معادن سنگآهنی كه بالاترین عوارض در سطح جهانی است شروع كردهاند.به نظر میرسد با شروع مذاكرات مجلس در روز سهشنبه در مورد لایحه بودجه ریسك تصمیمات مجلس در مورد بازار سرمایه افزایش خواهد یافت. دیروز در گروه پتروشیمی معاملهگران شاهد توقف و اعلام گزارش 9 ماهه شركت پتروشیمی فن آوران و بازگشایی این نماد بودند.
فن آوران دیروز اعلام كرد با توجه به پوشش صد درصدی بودجه بر اساس سود اعلامی 6 ماهه، سود سال 92 از سطوح 5560 ریال به سطوح 6170 ریالی با رشد 11 درصدی همراه شده است.
در گروه پالایشگاهی دیروز پالایش نفت اصفهان گزارش عجیبی را منتشر كرد كه براساس آن شركت پالایش نفت اصفهان اعلام كرده به دلیل وجود برخی ابهامات در زمینه نرخ فروش فرآوردههای تولیدی و نفت خام مصرفی و همچنین عدم ابلاغ دستورالعمل اجرایی مرتبط با نحوه تثبیت تغییرات نرخ ارز ناشی از فروش فرآوردهها طی سال 91 امكان تهیه گزارش قابل اتكا جهت انعكاس به بازار سرمایه وجود ندارد.لذا این شركت، بهمنظور حفظ حقوق سهامداران به محض دریافت اطلاعات از شركت ملی و پالایش و رفع ابهامات مذكور گزارشهای مربوطه را تهیه و در اختیار سازمان بورس قرار خواهد داد. در گروه خودرویی دعوت رئیس جمهوری از شركتهای خارجی برای مشاركت در صنعت خودرو كشور از اهمیت بالایی برای سرمایهگذاران در این صنعت برخوردار است.رئیس جمهوری در داووس گفت: به غیر از انرژی، صنعت دیگری كه مایلم بهطور ویژه به آن بپردازم، صنعت خودروسازی ایران است. در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود كه در آن تلاش زیادی برای به تعادل رسیدن بازار صورت گرفت. شاخص دیروز 0.78 درصد رشد كرد وبه 82هزار و 670واحد رسید. ارزش معاملات نیز در بورس به 301میلیارد تومان رسید. یك كارشناس بازار سهام با تشریح دلایل افت و خیز بازار سهام در دوره فعلی و بررسی تحلیلی و كارشناسانه از روند بورس، گفت: افت و خیزهای اخیر از طبیعت بازار بوده و نمیتواند برای مدتی همواره یكسویه باشد. نصرالله برزنی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به اینكه شاخصهای بازار سهام از مرداد ماه 91 با نوسان همراه شده است كه جزو جدانشدنی آن به حساب میآید، اظهار كرد: شاخص بورس نمیتواند برای مدتی همواره یكسویه باشد. وی با بیان اینكه این نوسانات میتواند در برابر اصلاح قیمت، اتفاقات در كلان اقتصاد، روابط سیاسی و اقتصادی واكنش نشان دهد، گفت: طبیعت بازار كارآ این است كه روی مسائل كلان اقتصادی واكنش نشان دهد كه اگر غیر از این باشد كارآمدی در بازار نخواهد بود. برزنی افزود: انتخابات ریاستجمهوری و نتیجه آن نقطه عطفی برای تحول شگرف در بازار به شمار میرود و بر همین اساس شاخص بورس از 25 خرداد 92 از رقم 46 هزار و 600 واحد به بالاترین حد آن (در تاریخ 16 دی ماه 92) یعنی رقم 89 هزار و 501 واحد رسید. وی افزود: در فاصله زمانی كوتاه انتظارات خوشبینانه و اصلاحاتی كه مدنظر بود، روند رشد و افزایش شاخص را رقم زد؛ یكی از دلایل این رشد شاخص ورود سرمایههای بسیاری از سایر بخشهای اقتصاد است.
این كارشناس بازار سرمایه در ادامه تصریح كرد: عملیاتی شدن توافق ژنو و برداشته شدن تحریمها به شكل تدریجی از جمله موارد بسیار مهمی بود كه منجر به رشد شاخص خواهد شد؛ همچنین سخنان رئیسجمهور در جمع بزرگان اقتصاد مبنی بر حضور سرمایهگذاران خارجی در كشور نشاندهنده علایم مثبتی برای آینده بازار است كه به رشد شاخص منجر خواهد شد.
این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :
شما هم نظر دهید
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.