دنیای اقتصاد / با آنکه هفته قبل انتظار فعالان صنعت و بازار آهن پیرامون ارایه بودجه سال 93 -به دلیل بررسی رقم بودجه عمرانی لحاظ شده در آن- به مجلس پایان یافت، اما بازار آهن همچنان یخ زده بود؛ چرا که قیمتهایی که در این هفته به ثبت رسید و معاملاتی که در بازار آزاد و بورس کالا صورت گرفت به خوبی نشان داد، این بازار نیازمند گذشت زمان و تزریق محرکهای کارآتری در عمل و نه صرف اخبار منتشر شده است، تا بتواند اندکی بر رکود چند ماه اخیر غلبه کند.
رشد سه برابری بودجه عمرانی سال 93
یکشنبه هفته پیش لایحه بودجه سال 93 توسط دولت به مجلس تقدیم شد. این سند اقتصادی مهم از آنجا که حاوی اطلاعات مفیدی برای فعالان اقتصادی است، هرساله زیر ذرهبین نقد و بررسی تولیدکنندهها و دستاندرکاران بازار فولاد به لحاظ رقم تخصیص یافته برای پروژههای عمرانی قرار میگیرد؛ چرا که به طور معمول 30درصد از این رقم هرساله به خرید انواع آهنآلات اختصاص مییابد.
اما بودجه عمرانی سال 93 با سالهای گذشته و مشخصا امسال از لحاظ پیشبینیهایی که نسبت به تحقق رقم تخصیص یافته وجود دارد، دارای تفاوتهایی است.
هرچند مقایسه بودجه عمرانی سال 92 و 93 نشان میدهد، تخصیص این رقم با کاهش 33درصدی در سال آتی روبهرو است، اما معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور با اشاره به بودجه عمرانی 56 هزار میلیارد تومانی در سال جاری که درصد ناچیزی از آن به اندازه 11 هزار میلیارد تومان در حالت خوشبینانه تا پایان سال محقق میشود، تشریح کرده است: تلاش دولت بر این است که در بودجه 93 اعتباراتی مورد هدف قرار گیرند که قابلیت تحقق بالایی دارند، به عبارت دیگر روی منابع درآمدی اتکا کردیم تا درآمدها و هزینهها حداکثر شوند. دژپسند با بیان اینکه اعتباری که در لایحه بودجه 93 برای طرحهای عمرانی پیشبینی شده (رقم 37 هزار و 805 میلیارد تومان) بیش از سه برابری است که در سال جاری هزینه میشود افزود: اگر این اعتبار را با عملکرد سال جاری مقایسه کنیم خواهیم دید اگر صد درصد منابع نیز تخصیص یابد باز هم در سال آینده رشد اعتبار داریم. دژپسند با تاکید بر اینکه ما طبق واقعیت برآورد میکنیم، ظرفیت جذب فعال بودجه عمرانی 37 هزار میلیارد تومان قابل تحقق بوده و قابل اتکا است افزود: این درحالی است که ما از نظر ظرفیت فنی و انسانی جذب 37 هزار میلیارد تومان را تضمین میکنیم، اما محدودیت منابع اجازه نمیدهد که بیشتر از این مبلغ به پروژههای عمرانی اختصاص یابد.
به این ترتیب در حالیکه سال 91 از مجموع 36 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی تنها 12 هزار میلیارد تومان آن تخصیص یافت و در سال جاری نیز از رقم 56 هزار میلیارد تومان، گفته میشود تنها 11 هزار میلیارد تومان به تحقق میرسد، تحقق 37 هزار میلیاردی بودجه عمرانی سال جاری نسبت به دو سال گذشته گویای رشد 3 برابری است که از این منظر نسبت به رفع رکود بازار فولاد در سال آتی میتوان خوشبین و امیدوار بود، هرچند تا پایان سال نمیتوان انتظار اثرگذاری این فاکتور را بر بهبود قیمتها و روند معاملات آهن داشت.
تکرار روند نزولی قیمتها در بازار بیلت و مقاطع
به هر طریق قیمت انواع آهنآلات از ابتدای هفته گذشته بیتوجه به ثبات نسبی نرخ ارز و اعلام خبر ارایه لایحه بودجه با شیبی همانند هفتههای ماقبل به روال نزولی خود کماکان ادامه داد، به طوریکه در مبادی ورودی قیمت هر کیلو شمش وارداتی از متوسط 1592 تومان در روز شنبه به کمتر از 1550 تومان در پایان هفته رسید. در بازار مقاطع نیز بهای میلگرد از میانگین 1770 تومان به 1740 تومان در چهارشنبه تنزل یافت. در همین حال متوسط قیمت تیرآهن شاخههای سنگین هم کاهش 11 هزار تومانی را در طول این هفته تجربه کرد.
در شرایط فعلی معاملهگران و کارشناسان بازار فولاد، تعهدات مالی تولیدکنندهها و تجار را علاوه بر رکود تقاضای خرید عامل اصلی افت کاذب قیمتها در بازار آهن اعلام میکنند و معتقدند: تامین سخت نقدینگی و عمل به تعهدات مالی موجب شده است تا بسیاری از فولادسازان خصوصی برای فرار از شرایط موجود، محصولات خود را زیر قیمت واقعی به فروش برسانند.
به عنوان مثال چهارشنبه هفته گذشته میلگرد فولاد نیشابور با 40 تومان کسر قیمت روانه بازار فروش شد یا سایزهای سبک میلگرد قزوین نیز که شنبه بالاتر از 1700 تومان قیمت داشت، به علت تداوم روند کاهش روزانه قیمت پیشنهادی توسط این کارخانه به کانال 1600 تومانی وارد شد.
به هر ترتیب مسیر قیمتهای به ثبت رسیده برای شمشهای وارداتی به کشور و مقاطع تولید داخل در هفته گذشته به گونهای بود که پیشبینی شمش 1500 تومانی و مقاطع 1650 تومانی را در جهت عینیت یافتن قرار داد. همزمان در بورس کالا نیز معاملات به شدت تحت تاثیر قیمتهای بازاری و روند کند معاملات در این فضا قرار داشت. در مجموع این هفته، بیش از 43 هزار تن انواع محصولات فولادی در تالار صنعتی و معدنی بورس کالا عرضه شد که تنها نزدیک به 10 هزار تن از آن به فروش رسید. در واقع تنها 23.5 درصد از محصولات روی تابلو توسط خریداران مورد معامله قرار گرفت.
کارگزاران در حالیکه سکوت و بیرونقی مبادلات فولاد در بورس کالا را در هفته گذشته به دلیل کمتر بودن سطح قیمتهای بازار از قیمتهای پایه روی تابلو پیشبینی کرده بودند، تداوم این روند را در هفته پیشرو نیز محتمل دانستند. در واقع مادامی که بازار با ثبات قیمت فاصله داشته و هر روز کاهش دیگری را نسبت به روز قبل تجربه میکند انتظار بهبود مبادلات از بازار و بورس کالا دور از دسترس است.
این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :
شما هم نظر دهید
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.