پول نیوز: ایران و 1+5 در حالی در ژنو سوئیس به توافق تاریخی رسیدند که از یک سو ، کشورمان تحت شدید ترین تحریم ها قرار داشت و از دیگر سو ، امریکا و متحدانش ، امکان نظامی برای توقف فعالیت های هسته ای ایران را نداشتند چه آن که نه افکار عمومی و نه توان اقتصادی و سیاسی اجازه جنگی دیگر را به آنها می داد.
بنابراین ، هر دو طرف ، با درجه و مراتبی نیازمند توافق بودند و اگر توافق حاصل نمی شد ، از این سو ، ایران با محدودیت های جدید مواجه می شد و از سوی دیگر ، طرف های غربی تحت این سوال از سوی افکار عمومی شان قرار می گرفتند که اگر توان توافق با ایران نداشتید چرا یک دهه به این کشور فرصت دادید تا به قدرت هسته ای تبدیل شود.
دیپلماسی ، عرصه بازی برد - برد است. اگر بخواهیم از این منظر به مذاکرات ژنو بنگریم ، می توانیم بگوییم برد ایران در اینجا بوده که خط قرمزش یعنی ادامه غنی سازی در خاکش محفوظ ماند. تأسیسات هسته ای اش تعطیل نشد و بخشی از تحریم ها حذف گردید. برد 1+5 نیز این بود که غنی سازی 20 درصدی در ایران که باعث نگرانی شان شده بود ، معلق شد و جای خود را به 5 درصد داد. جلوی گسترش تأسیسات هسته ای ایران را گرفت و توانست با حذف برخی تحریم ها ، زمینه ورود به بازار ایران را فراهم کند.
نکته مهم اینجاست که توافق ژنو ، 6 ماهه است و این ، بدان معناست که چانه زنی های عملی ، بعد از این شروع خواهد شد، جایی که کمیته مشترک ایران و 1+5 ، بر روند اجرای توافقات نظارت خواهد کرد. به علاوه ، بعد از این 6 ماه ، مذاکرات جامع تری در راه خواهد بود. لذا حسن تعهد طرفین به اجرای دقیق توافق ، می تواند برای مذاکرات جامع تر ، اعتمادسازی کند.
در مجموع می توان گفت که آنچه در ژنو حاصل شد ، یک گشایش جدی برای اقتصاد ملی ایران است ، هر چند که مشکلات اقتصادی ایران ، به حدی پیچیده و گسترده است که با یک توافق ولو هسته ای ، حل نمی شود. ناگفته پیداست همین که توافق ژنو ، بخشی از گره را بگشاید و مانع از گره های بعدی بشود ، خود دستاورد بزرگی است ، اما واقعیت این است که مدیریت درست منابع و تمرکز بر درونزایی اقتصادی با اتصال جدی به شبکه اقتصاد جهانی ، راهکار راهبردی تری برای اقتصاد ایران است.
توافق ژنو ، یک چراغ سبز به اقتصاد ملی ایران است با این توجه که هر راننده ای بعد از هر چراغ سبزی ، خود باید حرکت کند.
در پایان جا دارد به تیم مذاکره کننده هسته ای ایران که در جبهه دفاع مقدس دیپلماتیک ، از منافع ملی کشورمان پاسداری کردند و از این آزمون پیروز بیرون آمدند، خسته نباشید و خدا قوت بگوییم.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.