فردا / در حالی که مذاکرات ایران و 1+5 که از صبح امروز در قالب مذاکرات بین ظریف و اشتون ادامه پیدا کرده بود منابع غربی اعلام کردند: ایران و گروه ۱+۵ پس از پشت سر گذاشتن برخی اختلافات جدی حق غنی سازی ایران را به رسمیت شناختند و اکنون وارد جدی ترین بحث مورد اختلاف یعنی راکتور آب سنگین اراک شدند.
خبرگزاری مهر هم گزارش داد ایران و 1+5 بحث خود در خصوص غنی سازی را با پذیرش حقوق ایران در متن نهایی به پایان رسانده اند و اکنون در حال مذاکره بر روی رآکتور اراک هستند.
این توافق گویا خشم صهیونیستها را هم برانگیخته است به گونه ای که لحظاتی پیش نتانیاهو در گفتگو با رادیو دولتی رژیم اسرائیل گفت: 1+5 در حال دادن هدیه کریسمس به ایران است!
مذاکرات ایران و ۱+۵ در ژنو به ریاست محمد جواد ظریف و کاترین اشتون ، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از ظهر به وقت تهران آغاز شد.
براساس تازه ترین اطلاعات رسیده از ژنو مذاکرات هسته ای 1+5 و ایران قرار است امروز جمعه به پایان برسد اما خبرها حکایت از امکان کشیده شدن مذاکرات تا روز شنبه آینده دارد.
به گفته برخی از منابع نزدیک به مذاکرات هسته ای 1+5 ممکن است شنبه جان کری وزیر خارجه آمریکا هم به مذاکرات هسته ای ژنو ملحق شود تا این مذاکرات به نتایجی برسند.
هم اکنون بحثی که در ژنو در پشت درهای بسته ادامه دارد دربرگیرند حصول توافقی برای کاشتن از حجم غنی سازی اورانیوم توسط ایران تا میانگین متوسط است و در مقابل کشورهای گروه 1+5 هم متعهد خواهند شد برخی از تحریم ها در قبال ایران را کاهش دهند که شامل آزاد سازی بخشی از دارایی های بلوکه شده ایران در بانک های اروپایی و کاستن از حجم تحریم نفتی ایران است.
در این مذاکرات نمایندگان ایرانی تاکید کرده اند از حق برخورداری از برنامه هسته ای مسالمت امیز چشم پوشی نمی کنند
این سومین باری است که پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، تیم سیاست خارجی جدید ایران در ژنو به مصاف گروه ۱+۵ متشکل از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد و آلمان میرود. در دور اول این مذاکرات در خصوص چارچوبهای کلی و در دور دوم در خصوص جزئیات بحثهای مفصلی صورت گرفت.
در دور قبلی این مذاکرات، فرانسویها در دقایق پایانی با ایجاد تغییر در پیشنویس توافق، مانع حصول نتیجه شدند. برخی تحلیلگران بر این باورند که این اقدام پاریس بخشی از یک سناریوی از پیش تعیین شده بود که در آن لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه نقش اول را بر عهده داشت اما برخی دیگر این اقدام فرانسه را به اختلافات این کشور با ایالات متحده و تمایل آن به نزدیکی به لابیهای قدرتمند صهیونیستی و عربی ارتباط میدهند.
دور سوم مذاکرات که از روز ۲۹ آبان آغاز شده است با هدف دستیابی به توافق اولیه همچنان در حال پیگیری است. ایران تاکید کرده که حصول نتیجه در این مذاکرات منوط به احترام به حق غنیسازی این کشور در چارچوب معاهده منع گسترش تسلیحات اتمی (انپیتی) است.
جمهوری اسلامی ایران همواره بر پایبندی خود به انپیتی تاکید کرده اما طرفهای غربی بر شفاف نبودن برنامه هستهای ایران اصرار دارند. ایران در حالی به تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای متهم میشود که رژیم صهیونیستی بهعنوان تنها رژیم دارنده سلاحهای اتمی در خاورمیانه، هنوز به معاهده منع گسترش سلاحهای اتمی نپیوسته و برای پیوستن به آن با هیچگونه فشاری هم مواجه نیست.
ایران همچنین خواستار آن است که تحریمهای یکجانبه و چندجانبه غرب علیه این کشور که به بهانه شفاف نبودن برنامه هستهای به تهران تحمیل شدهاند، لغو گردند. این در حالی است که واشنگتن میگوید که به هر حال ساختار اصلی تحریمها را حفظ خواهد کرد.
ریابکوف: اظهارنظر درباره توافق زود است/اختلافات باقی است
ریابکوف در خصوص امضای توافقنامه و رسیدن به بیانیه مشترک گفت: هنوز زود است که درباره رسیدن به نتیجه اظهارنظر کرد و گفتوگوها همچنان کمی کند پیش میرود.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه پس از پایان نشست وزیر خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتگو با فارس اظهار داشت: هنوز اختلافات باقی است و گفتگوها هم جریان دارد.
وی به نشست داخلی طرف مقابل اشاره کرد و گفت: پس از نشست اشتون و ظریف نشست داخلی ۱+۵ برای مشورتهای بیشتر برگزار میشود.
ریابکوف در خصوص امضای توافقنامه و رسیدن به بیانیه مشترک گفت: هنوز زود است که درباره رسیدن به نتیجه اظهارنظر کرد. گفتگوها همچنان کمی کند پیش میرود.
روانچی: جلسه صبح خوب و مثبت بود/ممکن است مذاکرات فردا ادامه یابد
معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه کشورمان نشست صبح ظریف و اشتون را خوب و مثبت خواند و گفت که امکان دارد مذاکرات فردا ادامه یابد.
به گزارش جهان به نقل از فارس، مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه پس از مذاکرات صبح امروز (جمعه) ظریف و اشتون که به خاطر مشورت های داخلی ایران و ۱+۵ متوقف شد، در جمع خبرنگاران گفت: نشست صبح ظریف و اشتون خوب و مثبت بود.
وی با بیان اینکه بحث ها ادامه دارد، عنوان کرد: خانم اشتون در حال گفت وگو با ۱+۵ است و ما نیز در حال انجام مشورت های داخلی هستیم.
عضو تیم مذاکره کننده هسته ای با ذکر این نکته که نظرات به هم نزدیک شده، اظهار داشت: قضاوت زود است.
روانچی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس درباره سفر وزرای خارجه ۱+۵ به ژنو نیز گفت: اطلاعی نداریم.
وی با بیان اینکه احساس شد پیشرفتی در مذاکرات داشتیم ولی قضاوت درباره نتیجه زود است.
معاون وزیر خارجه در پاسخ به این سوال که گفته می شود بحث کنونی ایران و ۱+۵ در مورد غنی سازی است، عنوان کرد: من وارد جزییات بحث های داخل جلسه نمی شوم، بحث غنی سازی مورد بررسی ما قرار دارد. اعلام کرده ایم که غنی سازی خطوط قرمز ماست.
روانچی درباره اینکه آیا بحث شما درباره غنی سازی سه و نیم درصد است یا ۲۰ درصد؟ با بیان اینکه وارد جزییات نمی شوم، تصریح کرد: حق غنی سازی ایران باید به رسمیت شناخته شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره نکات مورد اختلاف خاطرنشان کرد: بحث سه یا چهار مورد اختلاف مطرح نیست. مذاکرات در مسیر مثبتی قرار دارد.
روانچی درباره اینکه آیا فرانسه نسبت به قبل انعطافی داشته است؟ عنوان کرد: ما با خانم اشتون مذاکره می کنیم و ایشان نظر جمع را ارائه می دهد.
عضو تیم مذاکره کننده درباره اینکه آیا صداهای متفاوت از ۱+۵ به گوش می رسد؟ پاسخ داد: ما با خانم اشتون مذاکره می کنیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مذاکرات به فردا (شنبه) نیز کشیده می شودد؟ گفت: ممکن است فردا نیز مذاکرات ادامه یابد.
معاون وزیر خارجه درباره اینکه چه درصد پیشرفت داشته اید؟ گفت: نمی توانم بگویم چقدر ولی به سمت جلو می رویم.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در یک مصاحبه خبری گفت که غنیسازی ایران در مذاکرات هستهای با کشورهای ۱+۵ حقی است که ایران از آن عقبنشینی نمیکند.
ظریف گفت میان ایران و برخی از کشورهای ۱+۵ درباره برخی مسائل چالشهایی وجود دارد، اما از توضیح بیشتر درباره آن نقاط چالشی اجتناب کرد.
با این حال، وزیر خارجه ایران گفت: «برنامه غنیسازی جمهوری اسلامی در هر مذاکرهای و در هر راه حلی به عنوان بخش عمده راه حل برقرار خواهد بود.»
آقای ظریف در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا امکان به پایان رسیدن مذاکرات در روز جمعه وجود دارد گفت که «امکان وجود دارد.»
وی افزود در صورتی که در هیئتهای کشورهای ۱+۵ اراده سیاسی و حسن نیت برای حل پرونده هستهای ایران وجود داشته باشد، چنین امکانی وجود دارد.
آقای ظریف ادامه داد تمامی هیئتهای حاضر در ژنو اعلام کردهاند هم اراده و هم تمایل برای حل و فصل مناقشات مربوط به برنامه هستهای ایران را دارند.
سرپرست هیئت ایرانی در مذاکرات ژنو گفت که با در نظر گرفتن این موضوع که ما تنها سه دور درباره موضوعی که ده سال در آن توافقی حاصل نشده گفتوگو کردهایم میتوان گفت پیشرفتهای قابلملاحظهای حاصل شده است.
وی در ادامه گفت: «اما ما همیشه با مقداری بلندپروازی و با فشار به تمام روند ـ یعنی هم از لحاظ زمانی به خودمان فشار آوردهایم و هم میزان فشردگی مذاکرات ـ با جدیت این موضوع را پیگیری کردهایم تا بتوانیم هر چه سریعتر به راه حل برسیم.»
وزیر خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره احتمال حضور وزاری خارجه کشورهای ۱+۵ در صورت نزدیکتر شدن به «متناقض بودن خبرها» در این مورد اشاره کرد و گفت: «ما فکر میکنیم باید مقداری به نتیجه نزدیکتر شویم ولی وزرای خارجه خودشان تصمیم میگیرند.»
وی افزود: «دیشب فاصلهمان با آمدن وزاری خارجه خیلی بیشتر بود، اما امروز این فاصله مقداری کمتر شده است.»
ظریف در عین حال تأکید کرد که آمدن یا نیامدن وزرای خارجه به تصمیم خودشان بستگی دارد.
آقای ظریف در پاسخ به سوالی درباره اینکه موضوع نشست بعدی ایران چه خواهد بود پاسخ روشنی نداد. وی گفت که کشورهای ۱+۵ در حال حاضر در حال بحث برای هماهنگیهای داخلی هستند و ایران هم از فرصت برای هماهنگیهای داخلی خودش استفاده میکند.
برخی منابع غربی در ژنو اعلام کردند که وزیر خارجه روسیه برای شرکت در مذاکرات هستهای به سوئیس خواهد آمد.
این درحالی است که نشست داخلی و مشورتی گروه 1+5 که برای بررسی مذاکرات بین مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر امور خارجه کشورمان برگزاری شده بود لحظاتی پیش پایان یافت و احتمالها درباره حضور وزرای خارجه شش قدرت جهانی در ژنو افزایش یافته است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.