به گزارش بولتن نیوز، در آستانه دور تازه مذاكرات بینالمللی كشورمان در ژنو، بازار سرمایه جهش قابلتوجهی داشت و شاخص كل برای اولین بار از مرز 78 هزار واحد عبور كرد. قیمت ارزهای خارجی از جمله دلار در بازار آزاد هم كاهش داشت و به زیر 3هزار تومان سقوط كرد.
بازار طلا هم تا حدی تحتتاثیر قرار گرفته است و قیمت انواع سكه كاهش داشت. همه این اتفاقات در حالی رخ داد كه حدود دو هفته پیش در آستانه دور گذشته مذاكرات كشورمان درخصوص پرونده هستهای هم اتفاق مشابهی در ابعاد بیشتری بازارهای مالی تهران را تحتتاثیر قرار داد.
به نوشته تهران امروز، دیروز در صرافیهای میدان فردوسی و چهارراه استانبول قیمت دلار به زیر 3هزار تومان سقوط كرد و هر دلار آمریكا 2995 تومان به فروش رسید. قیمت یورو هم با 0.6 درصد كاهش به 4045 تومان رسید. قیمت طلا هم با كاهش مواجه شد و هر گرم طلا 93 هزار و ششصد تومان به فروش رسید. قیمت هر سكه بهار آزادی طرح جدید هم 915هزار تومان به فروش رسید. قیمت نیم سكه و ربع با كاهش بیشتری مواجه شد و هر نیم بهار 462هزار تومان و هر ربع بهار 273 هزار تومان معامله شد. اما بیشترین تاثیر مذاكرات پیش رو را باید در بازار بورس تهران جست و جو كرد.
بورس تهران كه در آبانماه روزهای خوش ماههای گذشته را تكرار نكرده و از آهنگ رشد آن كاسته شده است در روز سهشنبه روندی صعودی داشت و بیش از 813 واحد رشد كرد و در قله 78 هزار و 85 واحدی قرار گرفت. به این ترتیب بازار سرمایه از ابتدای امسال 105درصد بازدهی داشته است كه ركوردی قابلتوجه به حساب میآید. ارزش بازار نیز از مرز 382 هزار میلیارد تومان فراتر رفته است؛ اتفاقی كه در میان بازارهای مالی منطقه بینظیر است.
در همین حال یك كارشناس بازار سرمایه هم روند رو به رشد بازار از ابتدای فصل تابستان را با تغییر دولت و چشمانداز مثبت بینالمللی بیارتباط نمیبیند. محمد رضا مایلی با اشاره به اینكه بورس اوراق بهادار تهران با بازدهی بالای خود از ابتدای سال تاكنون، كام بسیاری از سهامداران خود را شیرین كرده است، گفت: «خوشبینی به روی كار آمدن دولت جدید و همچنین مذاكرات هستهای شرایط را بهگونهای فراهم كرد تا كلیت بازار در مسیر صعودی به فتح شاخصهای جدید حركت خود را ادامه دهد.» او در گفتوگو با فارس با بیان اینكه نسبت قیمت به سود (P/E) بازار به سبب همین امر، افزایش یافته است، افزود: «اینكه شرایط تا كجا به پیش خواهد رفت و چه صنایع یا شركتهایی به واقع مستحق نسبت قیمت به درآمدی بالایی هستند، سوالی است كه در پاسخ به آن باید منطقی اندیشید.»
به اعتقاد این تحلیلگر بازار سهام، پاسخ به این سوالها را باید در پس خوشبینی سهامداران جست، اینكه چرا دو اتفاق مذكور از سوی سرمایهگذاران مثبت ارزیابی میشوند و چه تاثیری بر سودآوری شركتها دارند، زیرا نسبت قیمت به درآمدی حدود 10، در نگاه كلی به معنی انتفاع 10 درصدی سهامداران از سرمایهگذاری در بورس است كه در مقایسه با سود تضمینی شبكه بانكی دلچسب نیست؛ اما اگر نتیجه خوشبینی سهامداران، در واقعیت نیز افزایش سودآوری شركتها را در پی داشته باشد، نسبت قیمت به درآمد در آینده اصلاح شده و سود واقعی كه احتمالا بیشتر از سپردهگذاری در اوراق با درآمد ثابت است، خود را نشان خواهد داد.
مایلی با موثر دانستن وضعیت برخی سهامها با مذاكرات در حوزه بین المللی گفت: «حقیقت این است كه در شرایط خوشبینی، سهامی بیشتر مورد توجه قرار میگیرند كه محل رشد درآمدی برای آنها با توجه به شرایط پیشرو فراهم باشد، برای مثال شركتهایی كه كاهش تحریمها، بازارهای صادراتی را برای آنها باز خواهد كرد، تولیدشان بالاتر رفته و در صورت امكان به ظرفیت اسمی خواهند رسید، شركتهایی كه قدرت چانهزنی برای فروش خود خواهند داشت و مبالغ حاصل از فروش صادراتی خود را با هزینه كمتری وارد كشور خواهند كرد.»
در همین حال و در معاملات دیروز پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان در مجموع بیش از 200 واحد و فولاد مباركه اصفهان نیز 91واحد در روند مثبت شاخص كل اثر گذاشتند، در مقابل هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیجفارس به دلیل ابهام در نرخ خوراك دریافتی بیش از 89 واحد در روند شاخص تاثیر منفی گذاشت، كشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به واسطه وضع تحریمهای جدید 42 واحد و ملی صنایع مس ایران و همراه اول جمعا بیش از 10 واحد تاثیر منفی بر شاخص گذاشتند.
برترین تقاضای بازار در معاملات دیروز به پالایش نفت بندرعباس، سرمایهگذاری رنا، داروسازی زهراوی، پالایش نفت اصفهان، بانك سینا، دارویی رازك و كارتن ایران اختصاص داشت، اما در مقابل حق تقدم سرمایهگذاری صنعت نفت، داروسازی امین، ایران خودرو دیزل و داروسازی جابر بن حیان مورد عرضه قرار گرفته و در برخی از آنان با كاهش قیمت روبهرو شدند.
در فرابورس نیز شاخص به دنبال بورس تهران با افزایش 13 واحدی برای نخستین بار 825 واحدی شد و ارزش بازار اول و دوم نیز از مرز 69هزار واحد فراتر رفت. در این بازار پتروشیمی زاگرس، پالایش نفت تهران، پتروشیمی مارون، پالایش نفت شیراز، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه، پتروشیمی جم و تامین مواد اولیه فولاد صبانورد بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص گذاشتند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.