نامه / یکی از مهم ترین چالش هایی که دولت یازدهم از ابتدای فعالیت خود تا کنون در زمینه اقتصاد با آن رو به رو بوده نرخ ارز در بازار آزاد و رسمی است که انتقادهای فراوانی نیز به آن وارد شده است.
اما از آغاز فعالیت دولت یازدهم یک نکته همواره مورد تاکید مسئولان دولتی بوده و آن هم تک نرخی شدن ارز بوده است. موضوعی که علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی 5 روز پس از کسب رای اعتماد از مجلس درباره آن گفت در زمینه سیاستهای ارزی و تجاری دولت خود را متعهد میداند با اعمال کنترل بر رشد نقدینگی و رفع تدریجی عدم قطعیتهای اقتصادی، نوسانات نرخ ارزی را کاهش دهد، همچنین سیاست یکسان سازی نرخ ارز همگام با کنترل تورم را در یک فرآیند تدریجی اجرا کند و به ایجاد ثبات در نرخ حقیقی ارز و جلوگیری از تقویت مصنوعی آن به منظور توسعه صادرات غیر نفتی پایبند باشد.
وزیر اقتصاد بر تک نرخی کردن نرخ ارز تاکید کرد و افزود: تک نرخی و یکسان سازی نرخ ارز از جمله اقداماتی است که بعد از ایجاد آرامش نسبی در بازار پول و ارز کشور، قابل اجرا خواهد بود.
از آغاز فعالیت دولت یازدهم نرخ ارز در بازار آزاد روند نزولی و در بازار رسمی روند صعودی داشته و این موضوع نیز در راستای کاهش فاصله نرخ ارز در بازار آزاد و رسمی بوده است. بر همین اساس نرخ ارز در بازار آزاد از حدود 3400 تومان به 3000 تومان کاهش یافته و نرخ دلار رسمی نیز در آستانه 2500 تومان قرار گرفته است.
البته نرخ ارز در بازار آزاد این پتانسیل را داشت که بیش از این نیز کاهش پیدا کند و زمانی که دلار آزاد به 2950 تومان رسید رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد که کاهش نرخ ارز منطقی نیست و بر همین اساس نرخ ارز مجددا به مدار 3 هزار تومان بازگشت.
اوایل مهر ماه بود که ایرج عبدی سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به جلسه مشترک دولت و مجلس اعلام کرد که آقای روحانی در این جلسه قول داد که ارز تک نرخی شده، نوسانات بازار ارز کنترل شود و اقتصاد و تولید کشور ساماندهی گردد.
این اظهارنظر نشان می دهد که برنامه دولت برای تک نرخی شدن ارز جدی است و به احتمال فراوان دولت در بودجه سال آینده کشور به گونه ای برنامه ریزی می کند که اقتصاد کشور به سمت تک نرخی شدن ارز پیش برود.
اظهارنظرها درباره بازار ارز در شرایطی مطرح می شود که اخیرا وزیر اقتصاد در مجلس شورای اسلامی اعلام کرده است موافق رسیدن قیمت دلار به 2500 الی 2600 تومان هستم تا زمینه ارز تک نرخی در جامعه فراهم شود. اما موافق نیستم قیمت دلار بیشتر از این کاهش پیدا کند.
همچنین ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی نیز اعلام کرده است به دنبال آن هستیم تا با یکسان سازی نرخها بازار به ثبات توام با تعادل برسد که بنا شده این امر تا پایان سال 93 انجام شود.
آغاز گمانه زنی ها برای نرخ دلار در بودجه 93
غلامرضا کاتب سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس درباره نرخ ارز در بودجه سال 93 گفته است در سال 92 قیمت ارز بر اساس قانون برنامه پنجم «شناور مدیریت شده» پیشبینی شد و مقرر شد که به کالاهای اساسی هم سوبسید تعلق گیرد، پیشبینی ما برای سال 93 هم این است که به کالاهای اساسی مورد نیاز سوبسید بدهیم تا نگرانی در این باره وجود نداشته باشد.
وی می گوید بر اساس قانون برنامه پنجم، قیمت ارز در بودجه باید شناور مدیریت شده و تک نرخی باشد البته ممکن است ما در بحث محاسبه عدد و رقم، رقمی را مشخص کنیم، مثلا در بودجه 92 عدد 2450 تومانی را به عنوان محاسبه ریالی پیشبینی کردیم زیرا به عدد کارشناسی نزدیک بود، در سال 93 هم برای محاسبه تبدیل ارز به ریال در بودجه همین رقم را مشخص کنیم.
کاتب با بیان اینکه قیمت ارز در سال 93 نسبت به سال 92 افزایش نمییابد، گفته است این عدد حتی ممکن است نسبت به سال جاری کمتر هم باشد اما پیشبینی ما این است که همین عددی که در سال 92 در محاسبات داشتیم را در سال 93 هم پیشبینی کنیم.
اما هم اکنون نرخ ارز دولتی در آستانه 2500 تومان قرار دارد و در شرایطی که دولت همین رقم را در بودحه برای دلار پیشنهاد کند و مجلس نیز با این رقم موافقت کند و همچنین شاهد اجرای سیاست تک نرخی شدن ارز باشیم نرخ دلار آزاد در سال 93 به 2500 تومان خواهد رسید.
هم اکنون در شرایطی که نرخ ارز دولتی در آستانه 2500 تومان شدن قرار گرفته است و مسئولان دولتی نیز از تک نرخی شدن ارز در سال 93 خبر می دهند و بازار ارز نیز پتانسیل کاهش قیمت ها را دارد باید دید مسئولان دولتی در بودجه سال 93 چه رقمی را برای ارز در نظر خواهند گرفت.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.