بانک دی امروز با انتشار نامه ای تأکید کرده ابلاغ پرداخت حق عضویت در صندوق ضمانت سپرده ها در سال مالی جاری و اجرای آن در همین سال با بار مالی قابل توجه، اعتراض تمامی بانکها را در پی داشته است.
به گزارش فارس، اخیراً بانک ها در اعتراض به پرداخت حق عضویت در صندوق ضمانت سپرده ها به بورس و مسئولان ریاست جمهوری نامه نوشتند.
بنا بر این گزارش، بانک دی در نامه ای در پاسخ به نامه اداره نظارت بر ناشران فرابورسی در خصوص آثار مالی ناشی از محاسبه و پرداخت حق عضویت در صندوق ضمانت سپرده ها بر عملکرد مالی سال 92 این بانک، مواردی را مطرح کرده است.
در این نامه تأکید شده است: مجموعه اساسنامه و آییننامه صندوق ضمانت سپردهها بدون کسب نظر نهایی و کارشناسی در قیاس با تدوین سایر مجموعه های مشابه بانک ها (به روال معمول) تدوین و مصوب شده است و فی البداهه این مجموعه مصوب به بانکها ابلاغ شده است.
بدیهی است که ابلاغ آن در سال مالی جاری و اجرای آن در همین سال با بار مالی قابل توجه، اعتراض تمام بانک ها را در پی داشته باشد.
تمام پرداختها، هزینه دوره (قابل قبول مقامات دارایی) تلقی شده و فاقد ماهیت سپرده بانک ها نزد صندوق مذکور قبل از فرآیند احتمالی صرف آن به عنوان هزینه توسط آن مجموعه است.
اصولاً اصطلاحات به کار رفته در این مجموعه باید با اصطلاحات سایر دستورالعمل های مرتبط بانک مرکزی همسو باشد اما که دارای مغایرت و در بعضی موارد دارای ابهام است. بانک در مقابل صاحبان سپرده مدتدار دارای نقش وکیل و در مقابل سایر منابع نقش مباشر دارد که به رغم توجه بانک مرکزی در تمامی دستورالعمل های مشابه به این تفکیک توجه نشده است و ضمناً در این مجموعه سپرده قانونی تودیع شده از سوی بانک ها نزد بانک مرکزی فاقد جایگاه تشخیص داده شده است.
سپرده بانکها نزد سایر بانک ها که اصولاً یک بار باید مبنای محاسبه برای این هزینه قرار میگرفت مدنظر قرار نگرفته است و بدین ترتیب نسبت به بخشی از سپرده ها هزینه مضاعف محاسبه خواهد شد.
به عبارت عام در این فرآیند صاحبان سهام بانک می بایست سپرده های سرمایهگذاران را ضمانت و تأمین مالی احتمالی آن را به عنوان هزینه بپذیرد و در خصوص اعتبار و تخصیص این هزینه به بهای تمام شده منابع صاحبان سپرده مدت دار که همانا محور محاسبه فرآیند سود قطعی آنان است اشاره نشده است.
موضوع تحمیل چنین هزینهای در یک دوره مالی در عملکرد اقتصادی و عملکرد بانکهایی که سهامی عام بورسی و یا فرابورسی هستند و صاحبان سهام (سرمایهگذاران) بدون در نظر گرفتن آن نسبت به خرید سهام بانکها اقدام کردند و بدیهی است که با اجرای این فرایند متضرر می شوند، مدنظر قرار نگرفته است. با فرض اجرای این فرایند که منابع آن صندوق از بانک های مختلف تأمین میشود، منابع جمع آوری شده نزد کدام بانک نگهداری شود از مواردی است که میبایست اصولاً تمامی بانک ها در این خصوص تصمیم بگیرند، ولی نسبت به این امر سکوت اختیار شده است.
حذف محاسبات استخراج شده، سود پیشبینی شده بخش عمدهای از بانکهای بورسی و فرابورسی با اجرای این فرایند دچار تغییر عمده خواهد شد که یقیناً بررسی آثار آن که یک دوره مالی مورد توجه قرار نگرفته است.
به طور کلی مجموعه ارائه شده نیازمند کار کارشناسی وسیع تری بوده و با لحاظ کردن جمیع جهات بالاخص اطلاع رسانی از یک دوره مالی قبل امری بدیهی و اجتناب ناپذیر است.
در پایاناین نامه تاکید شده است: بانک ها برخلاف شرکت های سهامی عام دو منبع در اختیار دارد؛ تصمیم گیرندگان تدوین این مجموع صرفاً به موضوع سپردهگذاران توجه و نقش منابع صاحبان سهام که ایجاد کننده بانک ها هستند و از طرف آن سازمان نظارت میشوند مورد توجه قرار نگرفته است.
گفتنی است، در شرایط فعلی نیاز جدی به توسعه بحث کارشناسی در این خصوص بالاخص برای رعایت حقوق صاحبان سهام وجود دارد، ضمن اینکه موارد فوقالذکر صرفاً بخشی از ایرادات قابل طرح است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.