خبرها حاکی از آن است که رایزنی ها با عرضه کنندگان عمده اموال غیرمنقول از جمله سازمان خصوصیسازی و سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی آغاز شده است تا معاملات بازار فرعی بورس کالا در آینده نزدیک راه اندازی شود. پس از ابلاغ دستور العمل بازار فرعی بورس کالای ایران در قالب 40 ماده و 15 تبصره در بهمن سال گذشته از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار، مقدمات فنی و حقوقی برای راه اندازی یک بازار جدید در این بورس آغاز و در تیر ماه امسال شرایط پذیرش اموال غیر منقول در بازار فرعی اعلام شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، از بورس کالا نیز خبر می رسد که رایزنی ها با عرضه کنندگان عمده اموال غیرمنقول از جمله سازمان خصوصیسازی و سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی آغاز شده و به این ترتیب معاملات بازار فرعی در آینده نزدیک آغاز خواهد شد.
در این بین کارشناسان از ثمرات مثبت کشف قیمت املاک و مستغلات دولتی در بورس کالا و پایان ضعف ها و دردسرهای موجود در مزایده های فعلی سخن می گویند. بیت ا... ستاریان، کارشناس اقتصاد مسکن در خصوص عرضه املاک و مستغلات دولتی در تابلوی فرعی بورس کالا گفت: معامله املاک و مستغلات دولتی در بورس روشی بسیار مناسب برای شفاف سازی این گونه معاملات است به طوریکه در کشورهای پیشرفته دنیا املاک دولتی را از طریق بورس املاک به فروش می رسانند.
وی افزود: راه اندازی تابلویی در بورس کالا برای معاملات املاک و مستغلات سه مزیت بزرگ دارد؛ نخست اینکه ملک به قیمت روز و کاملا واقعی فروخته می شود، دوم، مکانیزم کارشناسی از روندی غیر شفاف به پروسه ای رسمی و شفاف تبدیل می شود و سوم اینکه هیچ گونه شبهه ای در روند این معاملات باقی نمی ماند و معاملات در سلامت کامل و بطور علنی انجام می شود. به گفته ستاریان در صورتیکه حجم معاملات املاک در بورس افزایش یابد، قیمت های تابلوی بورس می تواند به عنوان یک شاخص عمل کند و نرخ های غیر شفاف کنونی را با هم هماهنگ کند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا امکان ورود دلالان به معاملات املاک بورس وجود ندارد؟ گفت: در اینجا باید به دو نکته اشاره کرد، نکته اول اینکه متاسفانه در مزایده های کنونی املاک امکان سوء استفاده در تمام مراحل مزایده وجود دارد. به عبارت بهتر از خود ملکی که به مزایده گذاشته می شود و کارشناسی قیمت گرفته تا مراحل اعلام شرایط و باز شدن پاکت ها احتمال سوء استفاده وجود دارد اما در بورس، یک ملک به صورت علنی و با قیمتی رسمی و کارشناسی شده روی تابلو می رود و خریداران در رقابتی سالم اقدام به خرید می کنند که این شرایط به مراتب بهتر و شفاف تر از مزایده هاست.
به گفته ستاریان، بارها در مزایده ها دیده شده شرایط ملکی که بسیار مناسب است، به گونه ای ضعیف و نامناسب اعلام می شود یا اینکه با نفوذ برخی افراد در مرحله کارشناسی، قیمت های غیر واقعی عنوان می شود که تمام این مشکلات در بورس کالا برطرف خواهد شد.این کارشناس به نکته دوم اشاره کرد و گفت: متاسفانه یکی از اصطلاحات رایجی که در بازار ملک مطرح می شود، دلالی و سوداگری در مسکن است که این عبارت در تاریخ اقتصاد مسکن هیچ معنا و مفهومی ندارد.وی در این باره توضیح داد: در بازار کالاهای مختلف امکان سوداگری و دلالی وجود دارد به طوریکه یک فرد یا گروهی با سرمایه گذاری روی یک کالا، آن را خریداری کرده و در انبارها ذخیره می کنند. به این ترتیب زمانیکه آن کالا در بازار کم شد و قیمت ها بالا رفت، عرضه ها شروع می شود و این کار یعنی دلالی و سوداگری، به عبارت دیگر «دلال» عامل گرانی آن کالا است.او افزود: اما در بازار مسکن فردی یک ملک را می خرد و بسته به شرایط یک ماه، دو ماه و یا یکسال دیگر آن ملک را با قیمت بالاتر می فروشد. در این بین پول به بازار یا تولید مسکن تزریق شده، از طرف دیگر در فاصله بین خرید و فروش، آن ملک اجاره داده می شود و در پایان با قیمتی بالاتر به فروش می رسد.
در این جا نکته این است که آن خریدار عامل گرانی مسکن نشده بلکه ملک به دلیل پتانسیل موجود در بازار مسکن بالا رفته و این به معنای دلالی مسکن نیست.به گفته کارشناسان به نظر می رسد با راه اندازی بازار فرعی بورس کالا می توان به ساماندهی معاملات املاک و مستغلاتی که قابیلت معامله در این بازار را داشته باشند امیدوار بود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.