مدیر عامل بورس کالای ایران در بخش پایانی گفت و گو با فارس نقش بورس کالا در شفافیت مالیاتی شرکت ها، توسعه بورس های دنیا بر مبنای معاملات بخش کشاورزی و دلایل عدم موفقیت کامل آن در ایران، راهکارهای حذف اقتصاد زیرزمینی، رهگیری محصولات تا آخرین ذره و تعلیق ۵۸۰ مشتری در سال ۹۱ را تشریح کرد .
حسین پناهیان، مدیرعامل بورس کالای ایران در بخش پایانی گفت و گوی تفصیلی با فارس، با اشاره به اینکه ماهیت بورس کالا سهامی است، اما جایگاه ملی دارد، اظهار داشت: امیدواریم بورس ها بتوانند جایگاه واقعی خود را در اقتصاد پیدا کنند. چرا که هر کدام می توانند نقش مهمی در بخشهای مختلف اقتصاد داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه بورس کالای ایران در بخشهای اصلی از جمله گروه های فلزی، معدنی، پتروشیمی و کشاورزی فعالیت می کنند، گفت: در بخش توسعه ابزارهای مالی اقدامات زیادی کرده ایم به عبارتی دیگر افزایش دانش برای توسعه ابزارهای مالی به دلیل پیچیدگی این ابزارها امکان دارد مشکل تر باشد که نیاز به صبر و تأمل و آگاهی بخشی دارد که خوشبختانه در این مسیر موفقیت هایی بسیاری داشته ایم.
راهکارهای احیای معاملات بخش کشاورزی در بورس کالا
پناهیان در این بخش از گفت و گوی تفصیلی در پاسخ به سؤال فارس مبنی بر اینکه در زمینه احیای معاملات محصولات کشاورزی و جذابیت آن چه اقداماتی در بورس کالا انجام پذیرفته است، گفت: هنوز بورس کالا جایگاه خود را در بخش معاملات کشاورزی پیدا نکرده است، در حالی که وسعت بخش کشاورزی و حجم تولیدات کشور در این بخش بسیار قابل توجه است.
مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به این که حجم تولیدات بخش کشاورزی قابل مقایسه با دیگر بخش ها نیست، گفت: توجه به بخش کشاورزی از جمله اهداف اصلی بورس کالا بوده و در این میان به دنبال توسعه معاملات در این بخش هستیم.
پناهیان با بیان اینکه عمده بورس های کالایی دنیا بر محور کشاورزی توسعه پیدا کرده است، گفت: 70 تا 80 درصد بورس های دنیا بر مبنای محصولات کشاورزی توسعه یافته و سپس در بخش فلزات و پتروشیمی گسترده شده اند.
وی با تأکید بر اینکه توسعه بخش کشاورزی می تواند موجب رفاه اجتماعی شهروندان در اقتصاد باشد، خاطرنشان کرد: در بورس کالا به لحاظ ساختاری تنها عرضه کنندگان مشکل دارند، بنابراین اگر قرار است این بخش توسعه یابد، مستلزم عرضه کنندگان ثابت است تا از مزیت آن استفاده کنند.
مدیرعامل بورس کالای ایران پراکندگی ساختاری و سنتی بودن فعالان بخش کشاورزی را از عوامل اصلی عدم توسعه این بخش از معاملات دانست، تصریح کرد: یکی از مهم ترین مشکلات ما عدم وجود عرضه کنندگان یکدست است، بنابراین پیشنهاد می کنیم تا اتحادیه ها به عنوان عرضه کنندگان عمده از طرف فعالان بخش کشاورزی زیر ساخت های لازم را فراهم کنند.
وی با اشاره به ماده 33 قانون بهره وری کشاورزی، تأکید کرد: زیرساخت های اطلاعاتی و نرم افزاری لازم در رابطه با معاملات کشاورزی انجام شده و باید وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی این امر گام های جدی بردارد.
پناهیان افزود: پیش از این شرکت بازرگانی دولتی گندم را وارد و از طریق بورس کالا اقدام به عرضه می کرد؛ اختلاف ارز مرجع و آزاد مانع از ادامه این روند شد و پیشنهاد می کنیم تا محصولات کشاورزی وارداتی ارز مرجع دریافت می کنند، مراحل ترخیص و تسویه حساب و عرضه آنها از طریق بورس کالا انجام شود، چرا که بخش خاکستری که مورد انتقاد بسیاری از فعالان دلسوز اقتصاد است، ایجاد نشده و شفافیت های لازم به وجود می آید.
مدیرعامل بورس کالای ایران ادامه داد: در صورت عرضه محصولات در بورس کالا امکان رهگیری محصولات تا حتی یک کیلوگرم آن وجود دارد که بر چه اساسی وارد و اکنون در چه مکانیزمی قرار گرفته است.
* احراز هویت تمام مشتریان بورس کالا / رهگیری از عرضه تا مصرف نهایی
وی با اشاره به مکانیزم پذیرش مشتریان اعم از حقیقی و حقوقی گفت: تمام مشتریان بورس کالا پیش از انجام معاملات احراز هویت می شوند و مشتریان عمومی ملزم هستند تا تغییرات در صورت های مالی، اساسنامه، تغییرات هیئت مدیره، تغییرات سهامداری را اطلاع دهند.
مدیرعامل بورس کالای ایران افزود: تمام اطلاعات معامله گران برای اینکه احراز شود که شرکت ها چه مقدار برای آن دست کالاهایی که کمبود داریم احتیاج دارند تا برای مصارف دیگر از بورس کالا خریداری نشوند.
* فعالیت شرکت ها برای بورس کالا دارای اهمیت است
وی با اشاره به این که موضوع فعالیت شرکت ها برای بورس کالا اهمیت دارد، گفت: اینکه شرکت ها در زمینه بازرگانی، خدماتی و یا تولیدی کار می کنند به دلیل نیاز مصرفشان برای بورس کالا حائز اهمیت است و موضوع فعالیت آنان کاملا رصد می شود.
* مطابقت صورت های مالی شرکت ها با میزان خرید از بورس کالا / حقوق مالیاتی بیت المال حفظ می شود
پناهیان با بیان اینکه صورت های مالی شرکت ها نیز برای مطابقت با میزان مالیات پرداختی رصد می شود، تأکید کرد: یکی دیگر از شاخص های مورد بررسی این است که شرکت هایی که از بورس کالا اقدام به خرید می کنند، آیا در صورت های مالی خود این خریدها را قید می کنند یا خیر و در صورت مغایرت با سازمان امور مالیاتی مکاتبه می کنیم تا حق بیت المال پرداخت شود.
مدیرعامل بورس کالای ایران با بیان اینکه شرکت های که صورت های مالی ارائه می دهند، طبیعتاً شفافیت مالیاتی دارند، گفت: در این میان شرکت هایی که از بورس کالا خرید می کنند، ضمن ارائه صورت های مالی باید اظهارنامه مالیاتی خود را در اختیار بورس کالا قرار دهند تا در صورت مشاهده مغایرت به سازمان امور مالیاتی اطلاع داده شود تا حقوق بیت المال حفظ شود.
تعلیق 580 مشتری در سال 91/دستورالعمل اجرایی معاملات دقیق اجرا شد
پناهیان با بیان این که 580 مشتری را در سال 91 به خاطر عدم رعایت دستورالعمل سفارش مشتریان تعلیق کردیم، گفت: برخی از این مشتری ها برای اولین بار در بورس کالا حضور یافته بودند که به خاطر عدم رعایت دستورالعمل تا تکمیل کامل مدارک تعلیق شدند.
وی افزود: سال گذشته حدود 580مشتری پتروشیمی و 285 مشتری فلزی را در جریان معاملات بورس کالا تعلیق کردیم؛ از دیگر اقدامات قابل توجه در بورس کالا پالایش تمام کدهای معاملاتی از ابتدای بورس فلزات بود؛ همچنین این اطمینان را داریم که دستورالعمل اجرایی معاملات در چارچوب مقررات به طور دقیق عملیاتی شده است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.