گفت و گوی بورس 24 با قائم مقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی

بورس24 : در حالی که خبرهایی از تعیین نرخ ۱۴ هزار تومانی برای خوراک پتروشیمیها به گوش میرسد، فعالان این صنعت معتقدند که مبنا قرار دادن قیمتهای غیرواقعی هاب اروپایی منجر به تعیین نرخهای بالا و غیررقابتی میشود.
به گفته کارشناسان، فرمول تعیین نرخ باید با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی ایران و قیمتگذاری بر اساس هابهای تولیدکننده انرژی همچون آمریکا و آلبرتا اصلاح شود تا ضمن حفظ رقابتپذیری، از انتقال نوسانات بازارهای غیرتولیدی به اقتصاد داخلی جلوگیری گردد.
مذاکرات برای تغییر این فرمول همچنان ادامه دارد.فریبرز کریمایی ، قائم مقام انجمن کارفرمایان صنعت پتروشیمی در خصوص جزییات این مهم با بورس24 گفت و گو کرد:
خبری مبنی بر اعلام نرخ ۱۴ هزار تومانی معادل ۲۴ سنت برای خوراک پتروشیمیها منتشر شده است. آیا این خبر به صورت رسمی به شما اعلام شده است؟
این خبر را دیدم، ولی هنوز این به صورت رسمی به ما اعلام نشده است. اتفاقاً صبح در امپیسی هم بودم و این خبر را در یک جلسه دیدم، ولی مستند آن را ندیدم که ۱۴ هزار تومان را اعلام کرده باشند یا نه. اما نرخ ۲۱ سنت را ما در دی ماه تجربه کردهایم و این رقم، با توجه به شرایط فعلی، چندان بعید به نظر نمیرسد. مادامی که نرخ قیمت هاب اروپایی در این سطح قرار دارد، کماکان این نرخ غیرواقعی و غیرطبیعی است و نرخهای بالا اعلام میشود.
به نظر شما نرخ واقعی باید چه میزانی باشد؟ آیا ۱۲ سنت را میتوان نرخ درستی دانست؟
این نظر کارشناسی و استنباط شخصی من است. شرایط اقتصادی ما با شرایط اقتصادی ایالت متحده یا کشورهایی که یک اقتصاد کاملاً آزاد و نرمالی دارند متفاوت است. آنجا بر اساس هابها قیمتگذاری صورت میگیرد و ممکن است نوسانات قابل توجهی داشته باشد. اما نظر کارشناسی من همواره این بوده است که باید فرمولی طراحی کنیم که میانگین نرخ ما در طول سال، تفاوت چندانی با میانگین هریهاب نداشته باشد. به هر حال، آن حداقل هابهایی را تولید میکند.
آیا این موضوع در حال حاضر در دست بررسی است و به نتیجهای رسیده است؟
هنوز به نتیجه نرسیده است. ما هم در دفتر معاون اول رئیس جمهور و هم در یکی دو تا از کمیسیونهای مجلس این مسئله را ارائه کردهایم و پیشنهاداتمان را دادهایم. به ما گفتهاند که در حال بررسی موضوع هستند و من به صورت غیرمستقیم شنیدهام که این بررسی در جریان است.
اما اصل داستان این نیست که ما الان به این نتیجه رسیدهایم. مکاتبات ما از سال ۹۴ و پس از ابلاغیه این آییننامه نشان میدهد که همواره گفتهایم وجود این هابهای اروپایی بیدردسر نیست. بیش از ۹ سال است که ما این مسئله را عنوان میکنیم و شما تجربه ناکارآمدی آن را در جنگ اوکراین و روسیه در ایران دیدید که دولت ورود کرد و نرخ ۵ هزار تومانی را تعیین کرد. پیش از آن تنشها، در بهمن ۱۴۰۰ نرخ اروپا به شدت بالا رفته بود و نشان داد که آنجا ناکارآمد است. دولت ورود کرد و سقف ۵ هزار تومانی را در سال مالی تصویب کرد. متأسفانه، پس از دو سال دوباره به همان نقطه برگشتهایم و این فرمول احیا شده است.
با توجه به ناآرامیهای احتمالی در منطقه و اتفاقات اروپا، آیا پیشنهاد شما این است که نرخ به صورت عدد ثابت تعیین شود؟
اصلاً عدد ثابت معنا ندارد و بحث ما این نیست. ما میگوییم چون قیمت محصولات و فعالیتهای اقتصادی در حوزه پتروشیمی از قیمت نهادهها در دنیا، بهویژه در مناطق تولیدکننده انرژی مانند ایالت متحده و منطقه خلیج فارس، تبعیت میکند، قیمتهای ما هم باید به نوعی به اینها نزدیک باشد. ما اگر هاب غیرتولیدی مانند اروپا را مبنای قیمت خودمان قرار دهیم، که ۷۰ درصد گاز خود را از خارج از اروپا تأمین میکند و به شدت تحت تأثیر هزینههای انتقال و تنشهای سیاسی قرار میگیرد، طبیعی است که نوسانات بینالمللی را به کشور خودمان منتقل میکنیم. بحث ما اصلاً قیمت ثابت نیست؛ بلکه فرمولی باید باشد که اگر قرار است مقیاسی در بحث رقابت با کشورهای دیگر وجود داشته باشد، قیمتهای کشورهای صاحب انرژی و تولیدکننده گاز مبنا قرار بگیرند.
آیا این فرمول مشابه همان پیشنهادی است که همواره در مورد آن صحبت میکنید؟
آن آییننامه دو بخش دارد که قیمت گاز طبیعی را مشخص میکند. یک فاکتور آن معدل داخلی قیمت گاز در مصارف داخلی و صادراتی وارداتی است که این ۵۰ درصد داستان است. ۵۰ درصد آن هم هابهای بینالمللی بودهاند. پیشنهاد ما این است که در آن ۵۰ درصدی که مربوط به هابهای بینالمللی است، از چهار هاب در نظر گرفته شده، دو هاب اروپایی که غیرتولیدکننده هستند و قیمتها در آنها تحت تأثیر عوامل غیراقتصادی قرار میگیرد، حذف شوند و فقط دو هاب آمریکایی و آلبرتا که تولیدکننده هستند، باقی بمانند.
ما آن را خیلی پیچیده نکردهایم؛ میگوییم آن دو هاب غیرمنطقی را حذف کنید و مبنا ۵۰ درصد مصارف داخلی و ۵۰ درصد هابهای آمریکایی و کانادایی باشد.
آیا مذاکرات در این زمینه همچنان ادامه دارد تا مشخص شود چه تصمیمی اتخاذ خواهد شد؟
همچنان در حال مذاکره هستیم.
آیا در حال حاضر میدانید که نرخ جدید چه میزانی خواهد بود؟
این عدد جدید متناسب با تغییرات هابهای بینالمللی، خواهد بود. برای مثال، اگر بخواهد با این قیمتها اتفاق بیفتد، این عدد باید حدود ۱۴ سنت باشد، نه ۲۴ سنت. با حذف هابهای اروپایی، حداکثر بین ۱۳ تا ۱۴ سنت خواهد بود.
با در نظر گرفتن هابهای فعلی، نرخ معقول برای نیمه اول سال چقدر خواهد بود؟
ما فرمول را پیشنهاد میدهیم و دنبال یک عدد ثابت نیستیم. همه اینها نسبی است. ما میگوییم هر چقدر نوساناتی در طول یک ماه در آمریکا و آلبرتا رخ دهد، آن بند در فرمول ما تأثیر میگذارد، نه نوسانات قیمت هاب اروپایی. تمام هدف ما همین است؛ اگر این اتفاق بیفتد، قیمتهای ما رقابتیتر و به قیمتهای منطقه نزدیکتر خواهد بود. اینها کشورهای تولیدکننده هستند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.