Bourse24 Ads 261
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

نتانیاهو احتمالاً امیدوار است هنوز متحدانی در واشنگتن دارد که در صورت حصول چنین توافقی، بتوانند آن را متوقف کنند. دیدار این هفته‌اش با ترامپ شاید ناامیدکننده بوده، اما اگر مذاکرات آمریکا با ایران به بن‌بست بخورد، شاید دیدار بعدی دلخواه‌تر باشد.

تحلیل اکونومیست از مذاکره ایران و آمریکا

بورس24 : توافقی شتاب‌زده، احتمالاً توافقی ضعیف خواهد بود - آن‌چه یکی از سفرای پیشین آمریکا در اسرائیل آن را «برجام لایت» می‌نامد.

ایران در سال‌های اخیر به‌خوبی چرخه سوخت هسته‌ای را آموخته است؛ توافقی که اجازه دهد سانتریفیوژهایش سر جایش بماند، حتی زیر پلمب آژانس، تنها چند ماه تا نقطه گریز فاصله خواهد داشت (برجام این فاصله را یک سال نگه می‌داشت). نتانیاهو احتمالاً امیدوار است هنوز متحدانی در واشنگتن دارد که در صورت حصول چنین توافقی، بتوانند آن را متوقف کنند. دیدار این هفته‌اش با ترامپ شاید ناامیدکننده بوده، اما اگر مذاکرات آمریکا با ایران به بن‌بست بخورد، شاید دیدار بعدی دلخواه‌تر باشد.

اکونومیست نوشت: نخست‌وزیر اسرائیل هنگام دیدار با دونالد ترامپ در کاخ سفید در ۷ آوریل اهدافی در ذهن داشت. او به‌دنبال معافیت از تعرفه‌ی جدیدی بود که ۱۷ درصد بر کالا‌های اسرائیلی وضع شده بود. امیدوار بود ترامپ را قانع کند که رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در سوریه به‌طرز خطرناکی دخالت می‌کند. همچنین می‌خواست توضیح دهد که اکنون زمان مناسبی برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران است و دیپلماسی بی‌نتیجه خواهد بود.

در ادامه این مطلب آمده است: اما دیدار مطابق برنامه پیش نرفت. گرچه به وخامت تحقیر علنی ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در فوریه نبود، اما خیلی بهتر هم نبود. تعرفه‌ها همچنان پابرجا ماند. ترامپ از رئیس‌جمهور ترکیه به عنوان یک «دوست» تمجید کرد؛ و اعلام کرد که آمریکا از ۱۲ آوریل مذاکرات «مستقیم» با ایران را آغاز خواهد کرد. یک منبع اسرائیلی گفت: «ترامپ به نتانیاهو خط قرمز داد: هیچ کاری نکن که همه چیز را به‌هم بزنی.» او افزود: «این دیدار بیشتر شبیه مراسم تدفین بود تا جشن عروسی.»

این هشدار لازم بود. اسرائیل احساس قدرت می‌کند. یکی از مقامات امنیتی اسرائیل می‌گوید: «ایران در آسیب‌پذیرترین وضعیت خود قرار دارد.» او اشاره می‌کند که نتانیاهو در گذشته برای صدور دستور حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران مردد بود، اما اکنون دلیل کمتری برای عقب‌نشینی دارد، به‌جز ملاحظه ترامپ. هرچند او پیش از این با رئیس‌جمهور‌های دیگر علناً مخالفت کرده و در داخل اسرائیل محبوب‌تر شده، اما مخالفت با ترامپ برایش بسیار سخت‌تر است. یک دیپلمات اسرائیلی می‌گوید: «او سیاست خارجی اسرائیل را به ترامپ زنجیر کرده است.»

مذاکرات میان آمریکا و ایران در عمان

مذاکرات میان آمریکا و ایران در عمان، کشور خلیج‌فارس که پیش‌تر میان دو طرف میانجی‌گری کرده، آغاز خواهد شد. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، ساعاتی بعد این خبر را تأیید کرد. او نماینده ایران خواهد بود و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور در امور خاورمیانه، ریاست هیأت آمریکایی را بر عهده خواهد داشت. با این حال، فرمت مذاکرات هنوز مشخص نیست. ایران از مذاکره مستقیم امتناع کرده است. عراقچی گفت نشست عمان به‌صورت غیرمستقیم برگزار خواهد شد: یعنی پیام‌ها از طریق عمانی‌ها رد و بدل می‌شود، نه در دیدار حضوری. فارغ از فرمت، این مذاکرات از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند.

زمان اندک است. در پاسخ به این‌که ترامپ چه مدت حاضر به مذاکره خواهد بود، چند منبع آمریکایی، اسرائیلی و عربی پاسخ مشابهی دادند: چند ماه. مذاکرات برجام دو سال طول کشید. وقتی جان کری برای مذاکرات به وین پرواز می‌کرد، اغلب ارنست مونیز، وزیر انرژی و فیزیک‌دان هسته‌ای، او را همراهی می‌کرد تا جزئیات فنی را بررسی کند. اما دولت ترامپ تاکنون فاقد چنین تخصصی است.

بمب افکن های آمریکا در منطقه چه کار می کنند؟

عامل دیگری که زمان مذاکرات را محدود می‌کند، آرایش نظامی آمریکا در منطقه است که از پیش آغاز شده. بمب‌افکن‌های مخفی‌کار B-۲ به پایگاهی در اقیانوس هند منتقل شده‌اند. ناو هواپیمابر دوم نیز در راه است. هدف از این اقدامات، نشان دادن واقعی بودن تهدید حمله به ایران است. اما این سطح از حضور نظامی، در زمانی که پنتاگون در حال کاهش بودجه است، قابل دوام در بلندمدت نیست. کاهش زودهنگام این نیرو‌ها می‌تواند پیام اشتباهی بدهد: به ایرانی‌ها، نشانه‌ای از ضعف اراده؛ و به اسرائیلی‌ها، تشویق برای اقدام یک‌جانبه.

چند مقام منطقه‌ای این وضعیت را با مذاکرات ویتکاف با روسیه مقایسه می‌کنند. وقتی این مذاکرات در اواسط فوریه آغاز شد، ترامپ خوش‌بین بود که می‌تواند جنگ اوکراین را به‌سرعت پایان دهد. اما تقریباً دو ماه بعد، این روند به بن‌بست خورده: ولادیمیر پوتین در اتفاقی قابل پیش‌بینی مذاکره‌کننده‌ای سرسخت از آب درآمده است. اکنون این خطر وجود دارد که با ایران هم همین اتفاق بیفتد.

جمهوری اسلامی اهل تعلل است: هرگاه توافقی نزدیک می‌شود، خواسته‌های جدیدی مطرح می‌کند. توافقی شتاب‌زده، احتمالاً توافقی ضعیف خواهد بود - آن‌چه یکی از سفرای پیشین آمریکا در اسرائیل آن را «برجام لایت» می‌نامد. ایران در سال‌های اخیر به‌خوبی چرخه سوخت هسته‌ای را آموخته است؛ توافقی که اجازه دهد سانتریفیوژهایش سر جایش بماند، حتی زیر پلمب آژانس، تنها چند ماه تا نقطه گریز فاصله خواهد داشت (برجام این فاصله را یک سال نگه می‌داشت). نتانیاهو احتمالاً امیدوار است هنوز متحدانی در واشنگتن دارد که در صورت حصول چنین توافقی، بتوانند آن را متوقف کنند. دیدار این هفته‌اش با ترامپ شاید ناامیدکننده بوده، اما اگر مذاکرات آمریکا با ایران به بن‌بست بخورد، شاید دیدار بعدی دلخواه‌تر باشد.

منبع خبر: انتخاب

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید



پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 265
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 259
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24