الجزیره نوشت: کنفرانس مطبوعاتی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا با نخستوزیر اسرائیل، حامل پیامها و نکات زیادی بود. تحلیلگران میگویند این صحنه بسیار متفاوت از کنفرانس قبلی آنها در اوایل فوریه گذشته به نظر میرسید.

بورس24 : الجزیره در گزارشی با اشاره به این موضوع نوشت: بر اساس گفته تحلیلگران، »نتانیاهو مجبور شد حرفهایی بشنود که علاقهای به شنیدن آنها نداشت؛ از جمله توقف جنگ در غزه، انجام مذاکرات مستقیم بین آمریکا و ایران برای رسیدن به یک توافق هستهای جدید، و همچنین موضع آمریکا در قبال سوریه و ترکیه.«
در همین راستا، «توماس واریک»، دیپلمات پیشین آمریکا، گفت که احضار شتابزده نتانیاهو ممکن است به دلیل نارضایتی اسرائیل از تعرفههای تجاری باشد یا به مذاکرات میان واشنگتن و تهران مربوط باشد.
واریک در گفتوگو با الجزیره گفت: ترامپ تلاش کرد نگرانیهای اسرائیل درباره سوریه و ترکیه را کاهش دهد؛ نگرانیهایی که ممکن بود از نظر آنها تهدید امنیتی تلقی شود. به گفته او، ترامپ در این خصوص تصمیم خودش را گرفته و گفته که نمیخواهد مثل آنچه مشاوران نتانیاهو پیشنهاد داده بودند، موضعی تند و خصمانه نسبت به سوریه اتخاذ کند.»
در پاسخ به سؤالات خبرنگاران، نتانیاهو گفت که با ترامپ در مورد موضوعاتی مانند وضعیت سوریه، روابط رو به وخامت اسرائیل با ترکیه، تعرفههای گمرکی و بحران اسرای اسرائیلی در غزه گفتوگو کرده است.«
او تأکید کرد که درباره ایران نیز با ترامپ صحبت کرده و گفته که تلآویو و واشنگتن متعهد هستند اجازه ندهند تهران به سلاح هستهای دست یابد.
تهدیدهای ترامپ تاکتیکی است
در مورد ایران، «علیاکبر دارینی»، پژوهشگر مطالعات آمریکایی، با احتیاط به صحبتهای ترامپ درباره گفتوگوی مستقیم با ایران واکنش نشان داد و گفت که تهران هنوز با چنین گفتوگوهایی موافقت نکرده است.
دارینی افزود: «ایران برای ورود به گفتوگوهای مستقیم با واشنگتن آمادگی دارد، اما فقط زمانی که در مذاکرات غیرمستقیم پیشرفت حاصل شود. او همچنین بر ضرورت اعتماد و آزمایش نیت ترامپ تأکید کرد.»
ترامپ گفته بود که با نتانیاهو درباره ایران و مسائل تجاری گفتوگوی خوبی داشته و فاش کرد که واشنگتن در حال انجام مذاکرات مستقیم با تهران است، آن هم در بالاترین سطوح. او احتمال دستیابی به توافقی جدید و شاید قویتر با ایران را رد نکرد. همچنین تأکید کرد که آمریکا تمام تلاش خود را برای رسیدن به توافقی دیگر جهت آتشبس در غزه به کار میگیرد.
دارینی معتقد است «ترامپ از تهدید به عنوان یک تاکتیک برای گرفتن امتیاز از ایران استفاده میکند، در حالی که ایران این تهدیدها را بسیار جدی و در سطوح بالا پیگیری میکند.»
او همچنین گفت که ایران برای بدترین سناریوها آماده شده و باور دارد که هزینه جنگ برای آمریکا بسیار بالا خواهد بود. به گفته او، آمریکا وارد جنگی ویرانگر در خاورمیانه نخواهد شد، زیرا دیگر مانند گذشته سلطه جهانی ندارد و ایران نیز از قدرت بازدارندگی کافی برخوردار است.
پرداخت هزینهها
در سوی دیگر، ایهاب جبارین، نویسنده متخصص در امور اسرائیل، گفت: نتانیاهو در کنفرانس مطبوعاتی با ترامپ چیز زیادی نگفت و این دیدار بیشتر شبیه یک نمایش روابط عمومی بود.
او احتمال داد که آمریکا نوعی «حاشیه امن» برای نتانیاهو فراهم کند، چراکه او اکنون درگیر مسائل متعددی در غزه، کرانه باختری، لبنان و سوریه است.
جبارین تأکید کرد که کاخ سفید تمایلی ندارد اسرائیل را در جامعه جهانی خجالتزده کند و ترامپ تنها پناه اسرائیل در شرایط کنونیِ انزوای بینالمللی آن است.
او افزود که اسرائیل باید هزینههایی بپردازد. او فاش کرد که نخستوزیران اسرائیل در گذشته هرگاه مجبور به عقبنشینی از مواضع خود میشدند، این امر معمولاً در قالب «دستورهای آمریکایی غیرقابل سرپیچی» اتفاق میافتاد.
جبارین بار دیگر تأکید کرد که نتانیاهو همواره با استفاده از کارت تهدید ایران، به دنبال جلب حمایت داخلی بوده و از این راه قصد داشت مسئله فلسطین را از میان بردارد، اما با این حال در طول ۱۵ سال گذشته هرگز جرأت حمله به تأسیسات هستهای ایران را پیدا نکرد.
او نتیجه گرفت که «اگر اسرائیل بتواند آمریکا را به جنگ علیه ایران بکشاند، این ممکن است راه نجاتی برای نتانیاهو از شکست نظامیاش در غزه باشد.»
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.