با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی، احتمالاً دلار و طلا همچنان مورد توجه خواهند بود. بازار بورس نیز در صورت وقوع توافق میتواند بازدهی داشته باشد، در غیر این صورت نباید انتظار زیادی داشت. به نظر من، بازار ملک در سال جاری نمیتواند مانند سال قبل از تورم عقب نماند و احتمالاً در ردهبندی آخر بازارها قرار خواهد گرفت.

بورس24 : با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی، احتمالاً دلار و طلا همچنان مورد توجه خواهند بود. بازار بورس نیز در صورت وقوع توافق میتواند بازدهی داشته باشد، در غیر این صورت نباید انتظار زیادی داشت. به نظر من، بازار ملک در سال جاری نمیتواند مانند سال قبل از تورم عقب نماند و احتمالاً در ردهبندی آخر بازارها قرار خواهد گرفت. برای بازار خودرو نیز انتظاری مشابه بازار ملک دارم و بعید است که حتی سود دلاری داشته باشند. پیشبینی کل سال کار آسانی نیست و باید به صورت هفتگی و ماهانه پارامترها را رصد کرده و تصمیمات بهتری اتخاذ کنیم.
علی اسکینی، کارشناس بازار سرمایه، با بیان اینکه سال ۱۴۰۳ با عدم اطمینان و التهاب زیادی در بازارها سپری شد و انتظار تداوم التهابات برای سال ۱۴۰۴ همچنان پابرجاست گفت: همین ابتدای سال هم شاهد عبور دلار از مرز ۱۰۰ هزار تومان بودیم که ریشه در مسائل سیاسی دارد. نرخ اقتصادی دلار به طور تقریبی ۱۵ تا ۲۰ درصد پایینتر از نرخ بازار آزاد محاسبه می شود اما به دلیل تنش های سیاسی فعلی و تهدیدات متقابل، شاهد افزایش قیمت هستیم. پیشبینیها از احتمال کاهش صادرات نفتی حکایت دارد و اثرات روانی و ناترازیهای کشور هم مزید بر علت شده تا نرخ دلار در بازار آزاد از ارزش اقتصادیش بالاتر برود.
وی گفت: با توجه به سابقه تاریخی، در شرایط عدم اطمینان سیاسی، احتمال افزایش بیشتر دلار (حتی تا ۵۰ درصد بالاتر از قیمت واقعی، مثل سال ۹۷) وجود دارد. به همین دلیل، داراییهای دلاری مثل طلا در این شرایط مورد تقاضا واقع شده است.
سود ۳۵ درصدی بدون ریسک، تهدید بورس؟ چشمانداز مبهم بازار سرمایه در سال ۱۴۰۴
وی گفت: از طرف دیگر در شرایط مذکور، نرخ سود بدون ریسک (تا حدود 35 درصد) به عنوان یک سیاست انقباضی برای کنترل تورم و همچنین به دلیل انتشار اوراق برای جبران کسری بودجه دولت، همچنان بالا باقی خواهد ماند.
اسکینی معتقد است : اگر تنشهای سیاسی کمی کاهش پیدا کند، در کوتاه صندوقهای با درآمد ثابت میتوانند مقصد جذابی باشند و به عنوان رقیبی برای بازارها عمل کنند ولی در صورت آرامش بیشتر سیاسی نرخ بهره نیز به سمت اعداد پایینتر خواهد رفت.
وی گفت: در کنار اینها، باید قیمتهای جهانی را هم در نظر بگیریم. نرخ بهره در سطح جهانی همچنان اعداد بالایی است و وضعیت اقتصادی چین هم چندان امیدوارکننده نیست.علاوه بر این، در روزگار اخیر شاهد اثرات تعرفه های وضع شده ترامپ بر بازارها هستیم که با توجه به تقابل سایر کشورها امکان ایجاد رکورد اقتصادی تشدید شده است. این موضوع سبب شده است که شاخص نااطمینانی در سطح دنیا حتی از زمان کرونا بالاتر ثبت شود. با توجه به سابقه، در شرایط عدم اطمینان سیاسی، تقاضا برای داراییهای امن مانند طلا و دلار همچنان وجود خواهد داشت.برای طلا، بازه ۲۸۰۰ تا ۳۲۰۰ دلار در نظر گرفته شده و پیشبینیها حاکی از ماندگاری قیمت در سطوح بالا، حوالی ۳۰۰۰ دلار، است.
به گفته وی، سال ۱۴۰۳ سال پرالتهابی بود و متاسفانه، انتظار تغییر بنیادین در سال جاری نداریم. همین افزایش اخیر نرخ دلار به بالای ۱۰۰ هزار تومان هم ناشی از مسائل سیاسی است. نرخ اقتصادی دلار پایینتر است، اما به دلیل تنشها و ابهامات، شاهد افزایش قیمت در بازار آزاد هستیم. پیشبینی کاهش صادرات نفت و ناترازیهای بودجهای هم این وضعیت را تشدید میکند. این کارشناس بازار سرمایه گفت در مقابل، نرخ سود بدون ریسک نیز حجم بالایی از نقدینگی را در خود جذب کرده است و شاهد رکود در بازارهای خودرو، ملک و بورس هستیم.
وی گفت: در بازار بورس، بحث دلار توافقی مطرح است که بر شرکتها اثرگذار است. اما اختلاف ۴۰ تا ۵۰ درصدی بین نرخ دلار توافقی و آزاد بسیار بالاست و احتمالاً برای کاهش فشارها، نرخ توافقی افزایش خواهد یافت و این نسبت نهایتاً به حدود ۳۰ درصد خواهد رسید. انتظار کاهش این اختلاف به زیر ۲۰ درصد ضعیف است. به نظر شرکتهایی که از دلار توافقی نتفع میشوند، باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرند.
او افزود: ما همچنین با ناترازیهای جدی در بخش برق و گاز روبرو هستیم که صنایعی را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد و احتمالاً در سالهای ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ به اوج خود خواهد رسید. بیاعتمادی ناشی از اتفاقات سال ۹۹ و خروج پول از بازار نیز همچنان وجود دارد. عوامل ذکر شده باعث شدهاند که نسبت P/E و ارزش دلاری بازار بورس در پایینترین سطوح خود در سالیان اخیر قرار بگیرد.
اسکینی ادامه داد: برگ برنده بازار سرمایه در سال ۱۴۰۴ میتواند توافق سیاسی باشد. در صورت توافق، شاهد اقبال و رشد بسیار خوبی در بازار خواهیم بود. اما اگر توافقی صورت نگیرد، بعید میدانم بازار بتواند مانند سالهای ۹۰، ۹۱ و ۹۷ بازدهی بهتری از دلار داشته باشد و احتمالاً شرایطی مشابه سال ۱۴۰۳ را تجربه خواهیم کرد. در این صورت، با حفظ اختلاف حدود ۳۰ درصدی بین دلار توافقی و آزاد، انتظار کسب سود دلاری قابل توجهی در بازار سرمایه نداریم.
کفهای بورس حفظ میشود؟ تکنیکالیستها چه میگویند؟
وی در خصوص دیدگاه تکنیکالیستها گفت: اکثر تحلیلگران تکنیکال معتقدند که کفهای قبلی بازار سرمایه (مثلاً ۲ میلیون و ۱۹۵۰ در سال ۱۴۰۳ و احتمالاً ۲۵۰۰ و ۲۶۰۰ در سال ۱۴۰۴) حفظ خواهد شد، اما پتانسیل رشد جدی در صورت وقوع توافق وجود دارد.
اسکینی در مورد گروههای مستعد در بازار سرمایه اظهار داشت: در هر سناریویی، به نظر من شرکتهای سیمانی در سال ۱۴۰۴ بازدهی خوبی خواهند داشت. همچنین شرکت هایی که مزیت رقابتی در فروش داشته و تا حدی بتوانند دلار بازار آزاد را کاور کنند می توانند گزینه های جذابی تلقی شوند که از این حیث نمادهایی همچون فزر و فملی را دار بازار داریم.
همچنین، پتروشیمیها و پالایشی که کمتر تحت تاثیر ناترازیها قرار میگیرند (مانند پتروشیمی پارس، آریا ساسول، نوری و بوعلی) و اورهسازان میتوانند گزینههای مناسبی باشند، زیرا تاثیر نوسانات دلار بر آنها تا حد زیادی جبران میشود. به طور کلی، سهام در بازار گران نیستند و پتانسیل رشد P/E وجود دارد، اما تحقق آن نیازمند آرامش سیاسی است.
وی در پایان گفت: در مجموع، با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی، احتمالاً دلار و طلا همچنان مورد توجه خواهند بود. بازار بورس نیز در صورت وقوع توافق میتواند بازدهی داشته باشد، در غیر این صورت نباید انتظار زیادی داشت. به نظر من، بازار ملک در سال جاری نمیتواند مانند سال قبل از تورم عقب نماند و احتمالاً در ردهبندی آخر بازارها قرار خواهد گرفت. برای بازار خودرو نیز انتظاری مشابه بازار ملک دارم و بعید است که حتی سود دلاری داشته باشند. پیشبینی کل سال کار آسانی نیست و باید به صورت هفتگی و ماهانه پارامترها را رصد کرده و تصمیمات بهتری اتخاذ کنیم.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.