یک کارشناس حوزه انرژی گفت: تحریم نفت ایران در شرایطی است که ترامپ در نظر ندارد قمیت نفت در بازارهای بینالمللی بالا برود حال اگر تحریم ایران به صفر برسد، یعنی قیمت نفت قطعا بالا میرود و ترامپ این را نمیخواهد چون اقتصاد امریکا فقط تاب تحمل قیمت به میزان کنونی را دارد. بنابراین در سطح بینالملل با یک معادله چندمجهولی مواجهیم...
بورس24 : یک کارشناس حوزه انرژی گفت: تحریم نفت ایران در شرایطی است که ترامپ در نظر ندارد قمیت نفت در بازارهای بینالمللی بالا برود حال اگر تحریم ایران به صفر برسد، یعنی قیمت نفت قطعا بالا میرود و ترامپ این را نمیخواهد چون اقتصاد امریکا فقط تاب تحمل قیمت به میزان کنونی را دارد. بنابراین در سطح بینالملل با یک معادله چندمجهولی مواجهیم.
محمود خاقانی درباره اظهارات اخیر ترامپ در زمینه صفر کردن صادرات نفت ایران و احتمال حذف نفت ایران از بازار چین اظهار داشت: قبل از کرونا جهان در حوزه نفت به سمت همگرایی و اتحادیههای منطقهای میرفت اما کرونا تغییرات وسیعی در جهان ایجاد کرد به طوری که همگرایی بینالمللی دچار اختلال شد کمااینکه اکنون شاهد نتایج آن هستیم، در حال حاضر در همه نقاط دنیا منافع ملی حرف اول را میزند و دست یافتن به منابع ضروری معدنی و نفت و گاز مهم است، مثلا دولت امریکا تحت فشار دولت پاناما از پروژه کمربند جاده ابریشم چین خارج شد و یا در گرینلند و کانادا فلزات با ارزش صنایع، نظامی، فضایی و الکترونیک و هوش مصنوعی مطرح است و یا در ایران جدای از نفت به منابع عظیم لیتیوم چشم دوختهاند و در این رابطه چین و امریکا با هم در رقابتند.
وی در ادامه گفت: چین ۷۰۰ میلیارد دلار در سال به امریکا صادرات دارد و امریکا ۱۰ درصد تعرفه گمرکی روی کالای چینی اعمال کرده است، درست است که این باعث میشود کالا گرانتر به دست مصرفکننده امریکایی برسد اما تولیدکننده امریکا را تشویق به رقابت با این کالاهای ارزان چینی میکند.
این کارشناس حوزه انرژی گفت: چین تنها بازار نفت ایران در شرایط کنونی است و البته پالایشگران کوچک چینی تنها مشتری نفت تخفیفی ایران است که اخیرا برای دریافت نفت ایران دچار چالش شدهاند، البته این موضوع قابل انکار نیست که زمان بایدن شیر صادرات نفت ایران تاحدی باز و تحریمها شُل شده بود. زیرا دولت امریکا نمیخواست قیمت نفت در بازار جهانی بالاتر از ارقام کنونی باشد و چین و امریکا در زمان بایدن در این رابطه تفاهم کرده بودند که امریکا روی صدور نفت ایران چشمپوشی کند، حتی گفته میشود که ۲۷ نفتکش متعلق به یک دورزننده تحریم ایران توسط شرکتهای امریکایی هم بیمه میشد و این تفاهم بین دو کشور وجود داشت. به همین دلیل هم بود که دولت سیزدهم ادعا میکرد که رکورد صادرات نفت را شکستهایم هرچند کشور همچنان با کمبود ارز مواجه بود.
وی ادامه داد: اکنون ترامپ در نظر دارد این پیچ را سِفت کند که تاحدودی به تفاهم و توافق با چین منوط است یعنی اگر امریکا ۱۰ درصد تعرفه بیشتری روی کالای چینی دریافت میکند منوط به این است که انرژی ارزانتری در اختیار داشته باشد. ضمن اینکه تحریم نفت ایران در شرایطی است که ترامپ در نظر ندارد قیمت نفت در بازارهای بینالمللی بالا برود. حال اگر تحریم ایران به صفر برسد مفهوم آن این است که قیمت نفت قطعا بالا میرود و ترامپ این را نمیخواهد چون اقتصاد امریکا فقط تاب تحمل قیمت به میزان کنونی را دارد بنابراین در سطح بینالملل با یک معادله چندمجهولی مواجهیم.
خاقانی خاطرنشان کرد: مشکل ایران این است که در ۳ دهه اخیر هنوز نتوانسته جایگاه خود را در اقتصاد جهان تعریف کند، هرچند در دوران ملی شدن صنعت نفت اقتصاد کشور وابسته به نفت نبود اما در رژیم قبل از انقلاب تحت عنوان انقلاب سفید صنعت کشاورری را نابود کردند، دچار صنعت مونتاژ اتومبیلسازی شدیم، کشاورزی ضربه خورد و وابسته شد و پول نفت را صرف واردات میکردیم. تولید صنعتی هم مونتاژی بود قطعات از اروپا و امریکا وارد میشد و اکنون از چین وارد میشود، به هر روی دولت چهاردهم در شرایط سختی قرار گرفته قول داده بود که مشکلات را حل کند اما واقعیت اینکه کاسبان تحریم در امریکا، چین و ترکیه باهم متحد هستند که این وضعیت ایران تداوم پیدا کند چون سود زیادی میبرند و طبیعی است که بدنبال تحریم و صفر کردن صادرات نفت ایران باشند تا کشوری مانند چین نفت را با تخفیف و ارزان دریافت کند. این در شرایطی است که اگر تاکنون بازگشت پول ۳۰ درصد ریزش داشت اکنون اگر بتوانیم مقداری از نفت را صادر کنیم این ریزش بیشتر میشود، در این شرایط چارهای نیست با مردم روراست باشیم و مشکلات را مطرح با مردم کنیم.
وی خاطرنشان کرد: باید مردم بدانند حتی اگر ترامپ بخواهد با ایران وارد مذاکره شود بدنبال امتیاز است و روی فشارهای اقتصادی بر مردم حساب کرده است ضمن اینکه بنده معتقدم اگر تحریم همین امروز لغو و افایتیاف تصویب و روابط بینالملی بانکی برقرار شود وضع اقتصادی بزودی درست نمیشود زیرا سرمایهگذار خارجی جایی میرود که سرمایه امنیت داشته باشد، مشکل ما این است که گروههایی در اقتصاد ایران از قبل فعال ماندهاند که اجاره نمیدهند دولت به شعار خود عمل کند و همین است که وفاق ملی صورت نمیگیرد و در چارچوب منافع ملی تصمیمگیری نمیشود، زیرا عدهای بدنبال ناکارامد کردن دولت هستند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.