برداشت ما از معاملات دو هفته گذشته این است که آن جریان پولی که بازار را از نیمههای آبان با رفتار هیجانی و رنج قوی حرکت میداد، (موقتا یا کلا) متوقف و خاموش شده و این یعنی بازار در مسیر جدیدی قرار گرفته است. به نظر در مسیر جدید نقش خبرها بیش از پیش بوده و حتی معتقدیم در دوره جدید، گزارشهای مالی نقش برجستهتری خواهند داشت.
1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : بورس تهران معاملات سومین روز کاری هفته را بواسطه سه عامل، "تحرکات دقایق پایانی بازار یکشنبه" ، "رسیدن گزارش 9 ماهه مابقی شرکتها" و "برخی اخبار مثبت نظیر انتشار اوراق تبعی برای دو شرکت پرحاشیه گروه خودروسازی" ، با تقاضای بهتری آغاز کرد اما میل چندانی برای حرکات قوی رو به بالا نبود و لذا با گذر از دقایق ابتدایی رفتهرفته عرضهها بیشتر شد و با عبور از نیمههای بازار، شاهد تشدید فشار فروش و ایجاد رنج منفی در طیف وسیعی از سهام بودیم تا جایی که بسیاری از نمادها افت روزانه 4 تا 5 درصدی را تجربه نمودند و بیش از 80 درصد از نمادها با افت قیمت به کار خود خاتمه دادند. در نتیجه این اتفاق تلخ، شاخص کل با افت 42 هزار واحدی تا ارتفاع دو میلیون و 759 هزار واحدی عقب نشست. ارزش معاملات 13 درصد کمتر از بازار یکشنبه و حوالی 9 همت گزارش شد و رقمی بالغ بر یک همت از چرخه بازار خارج شد ...
برداشت ما از معاملات دو هفته گذشته این است که آن جریان پولی که بازار را از نیمههای آبان با رفتار هیجانی و رنج قوی حرکت میداد، (موقتا یا کلا) متوقف و خاموش شده و این یعنی بازار در مسیر جدیدی قرار گرفته است. به نظر در مسیر جدید نقش خبرها بیش از پیش بوده و حتی معتقدیم در دوره جدید، گزارشهای مالی نقش برجستهتری خواهند داشت. این یعنی دیگر خبری از رشد دستهجمعی بازار نخواهد بود و هر سهمی به فراخور اطلاعات و خوراکی که به بازار میدهد، حرکت میکند. بنابراین کسب سود از بازار (در این مقطع) کمی سختتر از گذشته خواهد بود.
البته انتظار ما از بازار دیروز بیشتر بود و برخی هم معتقدند رسیدن برخی اخبار سیاسی و اظهارنظر "مایک والتز"، مشاور امنیت ملی آمریکا درخصوص تصمیمات کلیدی برای ایران، منجر به فشار عرضه شده است. اما در طرف تقاضا هم همچنان برخی تماشاچی بوده و تا زمانی که حجم بالا نرود، تمایلی به خرید ندارند. البته این به معنای عدم رشد قیمتها نیست و معتقدیم که سهام با شرایط بنیادی قویتر در گزارشهای 9 ماهه و ماهانه نور بالا میدهند، به مرور از پشت این چراغ قرمز گذر خواهند کرد و به آرامی راهی قیمتهای بالاتری خواهند شد.
اما در ادامه این گزارش، اشاره به نکتهای خاص خواهیم داشت. با رسیدن گزارشهای 9 ماهه برخی مدام این موضوع را مطرح میکنند که سود محقق شده شرکتها کمتر از دوره مشابه سال گذشته بوده و این یعنی اتفاق خاصی از نظر بنیادی رخ نداده است ! این تحلیل از اساس غلط و اشتباه است. چراکه ما تا پیش از فوت آن مرحوم (رئیسجمهور اسبق) با دولتی مواجه بودیم که شرکتها را از دو ناحیه نرخ فروش و بهای تمام شده تحت فشار میگذاشت و در آخر هم اگر سودی میماند، به نفع خود مصادره میکرد. اما در دولت جدید، از ابتدای فصل پائیز فضا تغییر کرده و دستکم رشد دلار نیما باعث بهبود عملیات شرکتها شده است.
بخشی از این تغییرات به شکل خفیفتر در گزارشهای 3 ماهه پائیز نمایان شده و بخش اصلی آن به گزارشهای 3 ماهه زمستان و بهار 1404 موکول شده است. بنابراین به جای اینکه عملکرد پائیز شرکتها را با پائیز سال قبل مقایسه کنیم و یا قیاس بین سود شرکتها در دوره 9 ماهه امسال با سال قبل داشته باشیم، بهتر است عملکرد فصل پائیز را با تابستان مقایسه کنید و ببینید وضعیت شرکتها در فروش، حاشیه سود ناخالص و سود خالص به چه صورت بوده است. ضمن اینکه این موضوع برای همگان روشن شده که با دلار نیمای 70 - 80 هزار تومانی، چه تغییر و تحولاتی در انتظار سود سال آتی شرکتها خواهد بود.
بگذارید مثالی بزنیم. در سهام شپنا، شرکت در 3 فصل اخیر به سود 445 ریالی (بهار 90 ریال، تابستان 125 ریال و پائیز 230 ریال) رسیده است. این سود 48 درصد کمتر از دوره مشابه سال گذشته است. P/E-ttm شرکت در مقطع فعلی 7.4 واحد است و لذا برخی معتقدند شپنا در این سطوح ارزنده نیست ! حال فرض کنید، شرکت در 3 ماه پایانی سال به سود ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.