واردات کالا به ایران با وجود تمام پتانسیلهای اقتصادی که دارد، فرآیندی پیچیده و نیازمند طی کردن مراحل اداری متعدد است. یکی از مهمترین این مراحل، اخذ مجوزهای لازم برای واردات کالا است. مجوزهایی که گاه مانند یک هزارتوی پیچیده صاحبان کسبوکار را به خود مشغول میکنند. در این مطلب قصد داریم به بررسی انواع مجوزهای واردات کالا و چیستی آنها بپردازیم.
واردات کالا به ایران با وجود تمام پتانسیلهای اقتصادی که دارد، فرآیندی پیچیده و نیازمند طی کردن مراحل اداری متعدد است. یکی از مهمترین این مراحل، اخذ مجوزهای لازم برای واردات کالا است. مجوزهایی که گاه مانند یک هزارتوی پیچیده صاحبان کسبوکار را به خود مشغول میکنند. در این مطلب قصد داریم به بررسی انواع مجوزهای واردات کالا و چیستی آنها بپردازیم.
انواع مجوزهای واردات کالا
هر کشور قانون و مقررات خاص خود را دارد و براساس آن میزان ورود و خروج انواع کالاها را مشخص میکند. دولت ایران نیز براساس قانون مقررات صادرات و واردات کشور و شرایط روز جامعه، قوانینی را برای واردکنندگان در نظر گرفته تا همه چیز از جمله میزان خروج ارز و تامین نیازهای بازار داخلی را تحت کنترل داشته باشد.
در ادامه به معرفی 10 مجوز اصلی برای واردات کالا میپردازیم. هر چند که هر کالایی مجوز خاص خود را لازم دارد و نیاز نیست که هر 10 سند زیر را دریافت کنند.
1.کارت بازرگانی
اولین و مهمترین مجوزی که هر واردکنندهای باید داشته باشد، کارت بازرگانی است. این کارت هویت تجاری فرد یا شرکت را مشخص کرده و به آنها اجازه میدهد فعالیتهای وارداتی انجام دهند. باید بدانید که استفاده از کارت بازرگانی دیگران و اجاره کردن و یا اجاره دادن آن ممنوع است و برای آن باید به اتاق بازرگانی ایران مراجعه کنید.
2.مجوز ثبت سفارش کالا
پس از دریافت کارت بازرگانی، واردکنندگان باید برای هر محموله وارداتی مجوز ثبت سفارش دریافت کنند. این مجوز مشخص میکند که چه کالایی، با چه مقداری و از چه کشوری وارد میشود. حتی نرخ تعرفه گمرکی کالا بر این اساس تعیین میشود. اگر علاقه مند هستید که اطلاعات بیشتری در مورد واردات بدون کارت بازرگانی کسب کنید، وارد این لینک شوید.
درواقع با داشتن مجوز ثبت سفارش، شما به صورت قانونی اجازه واردات کالا را دارید و دولت نیز با استفاده از این مجوز، بر واردات کالا نظارت کرده و از ورود کالاهای غیرضروری یا قاچاق جلوگیری میکند.
تجار و بازرگانان برای دریافت مجوز ثبت سفارش باید مراحل زیر را طی کنند:
- داشتن کارت بازرگانی
- ثبتنام در سامانه جامع تجارت (ntsw.ir)
- بررسی ممنوعیت کالا با استفاده از کد تعرفه گمرکی
- تعیین ارز مورد نیاز
- تکمیل فرم ثبت سفارش
- ارائه مدارک مورد نیاز شامل کارت بازرگانی، پروفرما اینوویس، پکینگ لیست و غیره.
3.گواهی استاندارد
برای ورود قانونی کالا به بازار ایران و ترخیص آن از گمرک، داشتن گواهی استاندارد (Certificate of Inspection یا COI) الزامی است. این گواهی مهر تاییدی بر کیفیت، ایمنی و انطباق کالا با استانداردهای ملی و بینالمللی است و توسط سازمان ملی استاندارد ایران صادر میشود.
برای دانستن آنکه مشمول دریافت مجوز هستید یا خیر، باید به سایت سازمان استاندارد مراجعه کنید و لیست کالاهای مشمول استاندارد اجباری را بررسی نمایید.
برای دریافت مجوز استاندارد، نیاز است که مدارکی نظیر: کپی برابر اصل پروانه کسب و فعالیت، پرسشنامه اطلاعات فنی محصول، اطلاعات آزمایشگاه واحد تولیدی، فرم ثبت علائم تجاری و غیره را ارائه داد.
4.مجوز سازمان غذا و دارو
تمامی محصولات غذایی و داروهای وارداتی باید از نظر بهداشتی و کیفی توسط سازمان غذا و دارو تایید شوند. این تاییدیه، تضمینکننده سلامت و کیفیت محصول برای مصرفکنندگان است. حتی با کمک کد مجوز، اطلاعات کامل کالا و مشخصات تولیدکننده داخل وب سایت سازمان غذا و دارو قابل دسترسی است.
این نکته را در نظر داشته باشید که برای دریافت این مجوز ابتدا باید براساس نوع کالای وارداتی دیگر مجوزها مانند: بهره برداری بهداشت، سیب سلامت، شناسه نظارت کارگاه، موافقت نامه اصولی بهداشت و پروانه ساخت بهداشتی را اخذ کنید.
5.مجوز وزارت جهاد کشاورزی
برای واردات محصولات کشاورزی مانند میوهها، سبزیجات و غلات، نیاز به مجوز خاصی از وزارت جهاد کشاورزی است و با هدف جلوگیری از ورود آفات و بیماریهای گیاهی صادر میشود. البته زیر نظر وزارت خانه انواع مجوزها باتوجه به نوع محصول و به صورت تخصصی صادر میشود که هرکدام شرایط خاص خود را دارند.
6.مجوز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
کالاهایی که مربوط به کودکان و نوجوانان است باید این مجوز را از کانون دریافت کنند. کالاهایی نظیر بازی فکری و اسباب بازی که با فکر و روان بچهها در ارتباط است و باید از ابعاد گوناگون بررسی و تایید شوند.
7.مجوز وزارت بهداشت
برای دریافت این مجوز باید کالاهای آرایشی و بهداشتی داشته باشید و برای تایید سلامت و کیفیت آنها حتما مجوز مربوطه را از وزارت بهداشت دریافت کنید. البته گاهی اوقات پیش میآید که وزارت بهداشت درخواست بررسی نمونه کالا را دارد و اعلام میکند تا صاحب کالا نمونهای از آن را بیاورد.
8.دریافت مجوز ارشاد
اگر کالای وارداتی شما از جمله اقلامی باشد که زیرمجموعه وزارت ارشاد قرار میگیرد، کالاهایی نظیر ماشینآلات و دستگاههای چاپ و یا اقلام رسانهای باید مجوز ارشاد را دریافت کنید.
معمولا این مجوز برای تجهیزات دست دوم است که نیاز به بازرسی کیفی دارند و مامور گمرک آنها را چک میکند اما برای دستگاههای نو معمولا چنین چیزی نیاز نیست.
9.مجوز سازمان انرژی اتمی
کالاهای حساسی نظیر لیزرهای پزشکی، همه تجهیزاتی که لیزر دارند، لامپ و چراغ ماورای بنفش، موبایل، بیسیمها، ضایعات برخی از فلزها مانند آلومینیوم، روی و مس و غیره باید مجوز سازمان انرژی اتمی را دریافت کنند. این اقلام نیز بدون این مجوز نمیتوانند وارد کشور شوند و تجار باید پیش از خرید تحقیقات لازم در این خصوص را انجام دهند.
10.مجوز قرنطینه
اگر بار شما از نوع دانههای کشاورزی و بذرهای گیاهی و چیزهایی شبیه آن باشد، باید مجوز قرنطینه را دریافت کنید. این مجوز نیز دارای دو بخش قرنطینه حیوانی و قرنطینه نباتی میشود و براساس نوع کالای وارداتی تعیین میگردد.
علاوهبراین، بعضی از کالاهای نباتی به خاطر ریسک و خطر اندک نیازی به اخذ مجوز ندارند و تنها یک گواهی بهداشتی از مبدا ارسال کافیست. هرچند درصورت مشاهده هرگونه مشکل و آلودگی با ورود و ترخیص این نوع کالاها ممانعت میگردد.
کلام نهایی
دریافت مجوزهای واردات کلید طلایی ورود کالا به بازار ایران است. این فرآیند اگرچه پیچیده و زمانبر است، اما با برنامهریزی دقیق و رعایت قوانین و مقررات قابل عبور است. از کارت بازرگانی و ثبت سفارش گرفته تا گواهی استاندارد و مجوزهای تخصصی، هرکدام نقش مهمی در این پروسه ایفا میکنند.
به یاد داشته باشیم که واردات کالا تنها به معنای عبور از گمرک نیست. بلکه یک فرآیند پیچیده است که از انتخاب کالا و تأمین مالی آن آغاز شده و با توزیع کالا در بازار داخلی به پایان میرسد. آگاهی از قوانین و مقررات، استفاده از مشاوران متخصص و بهرهگیری از خدمات شرکتهای بازرگانی معتبر میتواند به واردکنندگان کمک کند تا این مسیر پرپیچ و خم را با موفقیت طی کنند.
شرکت پست بین المللی پی اس پی با ارائه خدمات متنوع در حوزه واردات کالا از جمله: ترخیص کالا از گمرک، حمل و نقل بین المللی و مشاوره در زمینه قوانین و مقررات آماده همراهی با شما در این مسیر است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.