دلار آزاد به 75 هزار تومان رسیده و نیما هم در حال تعویض با بازار ارز توافقی است. روز گذشته معاملات ارز در بازار توافقی بصورت رسمی با نرخ 60 هزار تومان آغاز شد. ابتدای امسال نرخ ارز رسمی 40 هزار تومان بود و شاخص بورس حدود 2.1 میلیون واحد بود. در حال حاضر نرخ ارز رسمی به 60 هزار تومان رسیده و 50 درصد نسبت به ابتدای سال رشد کرده است. بنابراین دلیل رشد سریع بورس و همچنین قفل بودن نمادها در صف خرید، جهش نرخ ارز است که این بار بر خلاف دفعات گذشته، میتواند آثار خود را در گزارش شرکتها نمایان کند.
1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : بورس تهران معاملات نخستین روزکاری هفته را در یک هوای نیمه بارانی زیبا در پایتخت، با افزایش جدی تقاضا آغاز کرد. معاملهگران از یکسو تحرکات ویژه بازار چهارشنبه و حرکت پائین به بالای یکساعت پایانی را در ذهن خود مرور میکردند و از سوی دیگر تحولات بازار ارز و وداع با دلار نیما باعث امید بیشتر به اتفاقات مثبت بنیادی شده بود و لذا از همان دقایق ابتدایی رقص و پایکوبی در اردوی خریداران و سهامداران به راه بود و در یک روز فوقالعاده علاوه بر شکست قطعی سقف تاریخی، شاهد جهش 58 هزار واحدی شاخص و ورود آن به کانال 2.6 میلیون واحدی بودیم. در بازار دیروز 99 درصد نمادها سبزپوش بودند. ارزش معاملات بواسطه تشکیل بیش از 9 همت صف تقاضا در 700 نماد ریز و درشت بازار کاهشی بود و به کمتر از 8 همت رسید و رقمی بالغ بر 2.8 همت نقدینگی تازهنفس توسط معاملهگران حقیقی روانه بازار شد ! در گزارشهای اخیر بطور مفصل درخصوص سقف تاریخی شاخص و قطعی بودن گذر بازار از این مقاومت کلیشهای، صحبت کردیم و از امروز باید روی نکات مهمتر و تحولات خاصتری صحبت کرد.
بازار طی روزهای اخیر ثابت کرده که با یک سکاندار حرفهای طرفیم که هر چند وقت یکبار در رسانهها ظاهر میشود و این سیگنال را مخابره میکند که اینجا جای سرمایهگذاری است و باید با نشاط بماند و تا به امروز اثبات کرده که علاوه بر حرف در عمل هم اتفاقات و رویدادهای مثبتی رخ داده است. از همین روی همچنان معتقدیم بازار با وجود تمام این زد و خوردها تا وقتی بتواند ۲ موضوع "تحولات بنیادی" و "جریان خبرهای مثبت" را ساپورت کند، جای نگرانی ندارد. هر وقت این دو رویداد به چالش مواجه شد، آنگاه باید در استراتژیها تجدیدنظر کرد. بازار هنوز جذابیتهای بالایی برای رشد و حرکت در این مسیر دارد و تحولات و اخبار در این بین نقش حیاتی را ایفا میکنند.
در بازار ارز، قیمت دلار آزاد به بیش از 74 هزار تومان رسیده و نیما هم در حال تعویض با بازار ارز توافقی است. روز گذشته معاملات ارز در بازار توافقی بصورت رسمی با نرخ 60 هزار تومان آغاز شد. ابتدای امسال نرخ ارز رسمی 40 هزار تومان بود و شاخص بورس حدود 2.1 میلیون واحد بود. در حال حاضر نرخ ارز رسمی به 60 هزار تومان رسیده و 50 درصد نسبت به ابتدای سال رشد کرده است. بنابراین دلیل رشد سریع بورس و همچنین قفل بودن نمادها در صف خرید، جهش نرخ ارز است که این بار بر خلاف دفعات گذشته، میتواند آثار خود را در گزارش شرکتها نمایان کند. بورس با سطح تعادلی کماکان فاصله قابل توجهی دارد.
طی روزها اخیر اطلاعیه بانک مرکزی درخصوص شکلگیری و تعمیق بازار یکپارچه ارز را داشتیم. بانک مرکزی در اطلاعیهای آورده: صادرکنندگان مشمول بند (1) ماده (8) آییننامه مذکور (شرکتهای صادرکننده محصولات پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی و فرآوردههای نفتی)، از تاریخ 01/11/1403 در چهارچوب آییننامه مذکور و تصمیمات کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات، از طریق بانکهای عامل نسبت به عرضه ارز در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام نموده و رفع تعهد صادراتی نمایند. بر اساس این اطلاعیه و در راستای تسهیل تجارت خارجی کشور، توسعه بازار ارز تجاری و مدیریت بازار ارز، از روز شنبه مورخ 24/09/1403 عرضهکنندگان و تقاضاکنندگان در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) میتوانند نسبت به انجام معامله بر اساس نرخهای توافقی اقدام نمایند.
نرخ بازار توافقی در حال حاضر حدود 60 هزار تومان است. لذا شرایط بازار و بخصوص شرکتهای صادراتی بسیار مشابه با دوره ۹۶ تا ۹۸ خواهد شد. حساسیت فروش شرکتها که طی 4 سال اخیر (عمدتا در دولت سیزدهم) بطور کامل با نرخ ارز قطع و متاسفانه موجب افت شدید سود و کاهش حاشیه سود صنایع شده بود، مجددا به حالت طبیعی باز خواهد گشت. اما چه شرکتهایی از این رویداد منتفع میشوند ؟ بطور قطع محصولاتی که در بورس کالا هم عرضه میشوند به سرعت نرخ محصولات خود را با نرخ دلار توافقی adjust خواهند کرد. اول از همه باید بدانید که این خبر برای کلیت بازار اتفاق مثبت و خوبی است و بطور کل بازار از زیر یوق قیمتگذاری دستوری (دستکم در صنایع بزرگ و صادراتی و آنها که در فروش محصولات خود با نرخ دلار سرکار دارند) رها میشود.
در گروه پتروشیمی شرکتهای تولیدکننده پلیپروپیلن، پت و امثالهم که شرکتهای پاییندستی و انتهای زنجیره ارزش محسوب میشوند، خیلی اثر مثبت از این رویداد نمیبرند، چراکه قبلا نرخ فروش آنها با دلار آزاد بوده و این تغییرات، خیلی تفاوتی برای آنها ایجاد نمیکند. اما شرکتهای بینمجتمعی، نفع بیشتری میبرند. چون هم خوراک را با نیما میگرفتند و هم نرخ فروش محصولات با نیما بود. پس در صورت حفظ حاشیه سود، مبلغ سود خالص این شرکتها رشد خوبی خواهد کرد. همچنین شرکتهایی صادراتی نظیر شپدیس، زاگرس، شیراز، کرماشا، خراسان، زاگرس، شخارک، شفن، شاراک، شیران، شجم، نوری، بوعلی، آریا و پارس (و البته هلدینگهای مربوطه) منتفع از این رویداد خواهند شد.
در گروه فلزات اساسی، بیشترین نفع را شمشسازان خواهند برد. نمادهایی نظیر هرمز، فخوز، کاوه، ارفع، فسازان، کویر، فاسمین، کنور و ... اما فولاد و فملی سودی از این رویداد نمیبرند؛ چراکه این شرکتها همین مدت هم در بورس کالا محصولات خود را با نرخی نزدیک به دلار آزاد عرضه میکردند و حالا که جای نرخ نیما با نرخ توافقی عوض میشود، بهای تمامشده آنها کمی رشد میکند. گروه پالایشی و فرآوردههای نفتی هم از این تغییرات منتفع خواهند شد. پالایشیها علاوه بر اینکه این روزها رشد کرکاسپرد را تجربه میکنند، محصولات داخلی و صادراتی را با نرخهای جدید بر اساس دلار توافقی تنظیم خواهند کرد. شبندر، شپنا، شبندر، شراز، شبریز، شاوان و البته تاپیکو که هم سهامدار ستاره نفت خلیجفارس است و هم سهامدار شرکتهای پتروشیمی.
روانکارها (تولیدکنندگان روغن موتور خودرو) نظیر شسپا، شبهرن، شنفت و شرانل نیز احتمالا با دریافت مجوز افزایش نرخ فروش محصولات از انجمن مربوطه، از این رویداد منتفع خواهند شد. در صنایع کوچکتر نظیر کاشیوسرامیک، سیمان، لبنیات و ... تا امروز نرخ دلار عددی بین نیما و آزاد بود. این صنایع هم اندکی تاثیر میپذیرند. و نکته مهم آخر ! به احتمال بالا، نرخ انرژی صنایع (خوراک و سوخت) هم دیگر با دلار نیما نباشد و با دلار توافقی محاسبه شود. پس احتمالا بهای تمام شده شرکتها هم افزایش یابد. این نکته را در این راستا نوشتیم که بدانید اثرات یکسویه نیست اما در مجموع اتفاق بسیار مثبت و مهمی است.
و اما سخن آخر ما به فعالین و معاملهگرانی است که به هر دلیل نقد شدهاند یا اصلا سهامدار نبوده و انتظار خرید در سطوح جذابتری داشتهاند و یا با کوچکترین عرضهای فروشنده میشوند و با اولین تقاضایی خریدار ! برای صحبت درخصوص این موضوع باید کمی به عقب برگردیم. یعنی صبح روز ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.