بورس 24 : سازندگان مسکن در رکود کامل قرار گرفته اند و شرایط بازار ساخت و ساز برای آنها سخت و غیرقابل تحمل شده است. آمارهای صدور پروانه ساخت بیانگر آن است که میزان تولیدات ساختمانی در سال های اخیر در پایین ترین میزان خود قرار داشته است و در سال گذشته نیز رشد بسیار ناچیز داشته است.
بورس24 : سازندگان مسکن در رکود کامل قرار گرفته اند و شرایط بازار ساخت و ساز برای آنها سخت و غیرقابل تحمل شده است.
آمارهای صدور پروانه ساخت بیانگر آن است که میزان تولیدات ساختمانی در سال های اخیر در پایین ترین میزان خود قرار داشته است و در سال گذشته نیز رشد بسیار ناچیز داشته است.
کارشناسان بازار مسکن البته دلیل رشد حدود 10 درصدی ساخت و ساز در سال گذشته را وجود طرح نهضت ملی مسکن عنوان می کنند و تاکید دارند که ساخت و ساز رونقی به خود نگرفته است.
طبق اعلام کارشناسان در بازار مسکن به سالانه 900 هزار واحد مسکونی جدید و ساخته شده نیاز است. این در حالی است که طی 5 سال گذشته تعداد واحدهای مسکونی ساخته شده نصف این رقم گزارش شده است.از طرفی رشد بخش مسکن و ساختمان در آمارهای حساب های ملی در سال های اخیر افت های پی در پی داشته است.
در سال های دهه 80 این بخش 3 درصد در هر سال براساس متوسط رشد ارزش افزوده بخش، رشد کرده بود. اما در سال های دهه 90 میزان رشد بخش مسکن به منفی 5 درصد تبدیل شد.
در سال گذشته البته باز بخاطر همان طرح نهضت ملی مسکن رشد بخش ساختمان 7 درصد شد.همچنین میزان سرمایه گذاری ساختمانی نیز در حالی که طی سال های دهه 80 به میزان 20 درصد بوده در سال های اخیر این رقم به زیر 10 درصد آمد.
میزان سرمایه گذاری هایی که از رقم کل برای تکمیل ساختمان های بخش خصوصی استفاده شد نیز در سال های اخیر رشد منفی داشته است و عمده سازندگان در رویارویی با شرایط رشد هزینه ای ساخت و ساز، رشد قیمت زمین و همچنین افت شدید توان خریداران مسکن موفق به تکمیل ساختمان ها نشدند.
این عوامل باعث شده است بازار ساخت مسکن در رکود بماند و امید به خروج از آن برای سازنده ها کمرنگ شود.در سال های گذشته هزینه ساخت مسکن 45 درصد در هر سال افزایش پیدا کرد و قیمت زمین نیز 60 درصد.این در حالی است که قیمت فروش مسکن نیز سالی 60 درصد افزایش یافت.
با توجه به سهم اصلی زمین در قیمت تمام شده مسکن که بیش از 70 درصد ارزیابی می شود، سازندگان نتوانستند سود مناسبی از تولید مسکن و ساختمان بدست بیاورند.
در این میان رشد شدید قیمت مصالح ساختمانی باعث شد سهم اندک سازندگان از مشارکت در ساخت به نفع آنها نباشد.
کارشناسان اقتصادی دلیل اصلی باقی ماندن رکود ساختمانی را نیاز سازنده ها به تغییر سهم مشارکت ساختمانی عنوان می کنند.در بازار ساختمان سازی رویه مشارکت ساختمانی به صورت 30 تا حداکثر 40 درصد سهم سازنده و سرمایه گذار و مابقی سهم مالکان زمین است.
با این حال روند رشد قیمت های مختلف تولید مسکن و ساختمان عرصه سودرسانی را برای سازنده ها تنگ کرده است و آنها نیازمند تغییر سهم مشارکت در ساخت هستند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.