گزارش مرکز آمار ایران درباره هزینه و درآمد خانوارهای شهری در سال 1402 میزان هزینه ای که خانوارها برای تامین مسکن خود صرف می کنند را مشخص کرد.
بورس24 : گزارش مرکز آمار ایران درباره هزینه و درآمد خانوارهای شهری در سال 1402 میزان هزینه ای که خانوارها برای تامین مسکن خود صرف می کنند را مشخص کرد.
در این گزارش برآورد شده است که خانوارهای شهری سراسر کشور در سال گذشته 207 میلیون تومان برای گذران عمر و زندگی شان هزینه کردند.
این هزینه البته مبلغ میانگین شهری است و برحسب دهک های 1 تا 10، رقم هزینه کرد سالانه متفاوت است.
در بین انواع هزینه های زندگی شامل خوراکی و غیرخوراکی، سهم هزینه اجاره مسکن 40 درصد برآورد شده است.
این رقم 40 درصدی از کل هزینه های سالانه زندگی خانوارها است. با این حال سهم مسکن در هزینه های غیرخوراکی بالای 55 درصد است.
هزینه های خوراکی 75 درصد از کل هزینه های زندگی خانوارهای شهری را شامل می شود و مابقی آن هزینه خرید و تامین مواد غذایی شامل پروتوئین و نان و غلات و میوه ها است.
سهم 40 درصدی هزینه مسکن در سبد زندگی ایرانی ها 10 درصد بیشتر از نرم جهانی است.
کارشناسان اقتصادی معتقدند، رفاه مسکن خانوار از این طریق حاصل می شود که او حداکثر 30 درصد درآمد و هزینه ماهانه خود را برای اجاره بها یا قسط وام مسکن پرداخت کند.
هر چقدر این نرخ بیشتر شود، خانوار مجبور می شود از سایر هزینه های زندگی اش نظیر تفریح و مسافرت یا بهداشت و درمان بزند.
طی سال های گذشته سهم هزینه اجاره مسکن در شهرهای بزرگ از هزینه زندگی خانوارها بعضاً از 50 درصد هم عبور کرده است و در کلانشهر تهران به نزدیک 70 درصد رسیده است.
اولین اتفاقی در این بین رخ می دهد، کاستن از کالری (مواد غذایی مورد نیاز بدن انسان) است.
کارشناسان مسکن درباره ارقام هزینه اجاره مسکن می گویند در شهرهای مختلف میزان اجاره بهای ماهانه حول و حوش 10 میلیون تومان در ماه است که بخش قابل توجهی از درآمد حداقل حقوق بگیران جامعه را به خود اختصاص می دهد.
در تهران رقم متوسط اجاره بها بالای 20 میلیون تومان در ماه برآورد می شود که این هم رقم سنگینی است.
در گزارش مرکز آمار ایران آمده است که دهک اول که فقیرترین دهک محسوب می شود در سال 1402 به میزان 27 میلیون تومان برای تامین کالاها و خدمات غیرخوراکی زندگی اش هزینه کرد.
اما دهک آخر جامعه که ثروتمندترین افراد هستند در سال گذشته 494 میلیون تومان برای این گروه هزینه ای صرف کرد.
هزینه های غیرخوارکی که وزن اصلی در آن، هزینه مسکن است، شامل گروه های کالایی و خدماتی مسکن، سوخت، روشنایی، لوازم خانگی، بهداشت و درمان، تفریح و خدمات فرهنگی، پوشاک و کفش و همچنین سایر می شود.
هزینه غیرخوراکی خانوارهای شهری در سال گذشته 56 درصد افزایش پیدا کرد در حالی که کل هزینه خانوارها در آن سال 50 درصد رشد داشت.
رشد بیشتر هزینه غیرخوراکی عمدتاً به تورم مسکن مربوط می شود.
تورم مسکن در شهرهای کشور طی سال گذشته حدود 60 تا 65 درصد برآورد می شود.
در تهران سال گذشته قیمت مسکن 66 درصد افزایش پیدا کرد و در کلان شهرها نیز تقریبا میزان افزایش قیمت آپارتمان در نزدیکی همین نرخ قرار داشت.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.