نکته دیگری که به آن خواهیم پرداخت این است که ارزش دلاری بازار سرمایه (مجموع بورس و فرابورس) از سقف 420 میلیارد دلار در سال 1399 با سقوط وحشناک 67 درصدی به 140 میلیارد دلار رسیده و به عبارت دیگر به شکل جدی از تورم افسارگسیخته رقم خورده، بازمانده است !! همین مساله نشان میدهد اقتصاد ایران از جذابیت سرمایهگذاری افتاده و این یک تلنگر بزرگ نهتنها به دولت فعلی و دولت آتی که به حاکمیت است.
1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : بازار شنبه را در حالی آغاز کردیم که تصور بسیاری از تحلیلگران و سهامداران بر این بود که بواسطه تحرکات روز چهارشنبه و رسیدن برخی خبرها از گروه خودرو، بازار میتواند کمی در مسیر تعادل و آرامش قرار بگیرد اما گویی یکدست پشت پرده خیلی علاقه به این ماجرا ندارد و لذا از همان دقایق ابتدایی فشار فروش به شکل عجیبی به بازار دیکته شد. حتی ایرانخودرو و سایپا هم که طی روزهای اخیر کمی مورد توجه بودند، به سرعت در مسیر صف فروش قرار گرفتند ! هر چند که نیمه دوم بازار شاهد تحرکاتی در هر دو سهم بودیم اما این تحرکات کارساز نبود. انصافا به برخی فعالین بازار حق میدهیم که اعتقاد به دستکاری قیمتها داشته باشند ! واقعا فضای بازار طبیعی نیست. گویی دولت فعلی قصد دارد یک خرابه جامع و کامل را تحویل دولت چهاردهم بدهد !
در نتیجه معاملات روز گذشته، شاخص کل با افت نزدیک به 18 هزار واحدی تا ارتفاع دو میلیون و 64 هزار واحدی عقب نشست. ارزش معاملات تحت تاثیر قفل شدن برخی از نمادها در صف فروش و تشدید رکود در بازار به کمتر از 2 همت رسید و رقمی بالغ بر 600 میلیارد تومان (معادل 31 درصد ارزش معاملات) از چرخه بازار خارج شد. جالب است که خروج پول از بازار تمامی ندارد. حتی گاهی با خود تصور میکنیم آماری که منتشر میشود هم واقعی نیست ! بازار همواره از کمبود نقدینگی رنج میبرد و این موضوع به وضوح در چهره خریداران و فروشندگان روشن است. این عدم درگیر شدن نقدینگی بواسطه ابهام در سیاستهای دولت و بانک مرکزی و البته تحولات سیاسی پیش رو است که همه نشستهاند و ناظر صحنهآرایی نامزدهای انتخاباتیاند.
البته این روزها میزان اعتراض به کوتاه شدن دامنه نوسان هم بسیار است. این افراد مخالف به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول آنهایی هستند که اخیرا در مسیر فروش سهام قرار گرفته و حال به دنبال کَرهگیری و خرید در قیمتهای نازلتر هستند ! اما دسته دوم استدلال منطقی و درستی دارند. آنها معتقدند محدودیت نوسان، مصداق دستکاری در بازار است و لذا از آنجا که خریدار تا 2 روز نمیتواند هزینه کارمزد خود را پوشش دهد، در سمت تقاضا فعال نمیشود و به این قفلشدگی دامن زده میشود. اگر به یاد داشته باشید، همان روزی که چنین تصمیم اتخاذ شد گفتیم که دامنه نوسان محدود معایبی نظیر افت جدی حجم معاملات، تشکیل صف فروش، قفل شدن و کاهش حضور دیتریدرها را به هم دارد اما از آنجا که تعادل در شرایط فعلی بازار مداواکننده اوضاع و احوال نیست و دولت هم در این روزها کوچکترین توجهی به بازار ندارد، با خرید زمان میتوان موقتا این عیوب را نادیده گرفت. در واقع ریسک بازار با دامنه نوسان کمتر، کنترلشدهتر از شرایط عادی است. به هر جهت استدلالهای متفاوتی داریم و فعلا باید کمی صبر کرد تا از این گردنه هم عبور کنیم؛ بهخصوص که گویا وعدههای اخیر دولت هم همچون وعدههای گذشتهاش پوچ و تو خالی بوده و قرار نیست به بازار کمک کند.
نکته دیگری که به آن خواهیم پرداخت این است که ارزش دلاری بازار سرمایه (مجموع بورس و فرابورس) از سقف 420 میلیارد دلار در سال 1399 با سقوط وحشناک 67 درصدی به 140 میلیارد دلار رسیده و به عبارت دیگر به شکل جدی از تورم افسارگسیخته رقم خورده، بازمانده است !! همین مساله نشان میدهد اقتصاد ایران از جذابیت سرمایهگذاری افتاده و این یک تلنگر بزرگ نهتنها به دولت فعلی و دولت آتی که به حاکمیت است. لذا اگر بخواهیم رشد ایجاد کنیم یا سرمایهگذاری اتفاق بیفتد، اول از همه باید ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.