تا زمان برگزاری انتخابات، 18 روز کاری در پیش است که 14 روز آن در خرداد خواهد بود و 4 جلسه معاملاتی هم در روزهای نخست تیر خواهیم داشت. و لذا بازار تا روز موعود، درگیر چند رویداد خاص خواهد شد. رویداد نخست، بلاتکلیفی و بازار داغ شایعات درخصوص حضور کاندیدها است که از ابتدای هفته آغاز شده و تا پایان هفته ادامه دارد. رویداد دوم که از هفته دیگر آغاز خواهد شد، مرحله ثبتنام کاندیدها و آغاز شعارها است که تا تاریخ 14 خرداد (4 روز کاری دیگر) ادامه دارد.
1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات چهارمین روز کاری هفته میرویم که بازار دیروز با شدت قفلشدگی بیشتری آغاز کرد و کار به جایی رسید که از ساعت دوم معاملات در برخی از تالارها در شهرهای تهران، شیراز، اصفهان، تبریز و ... بسیاری از معاملهگران به نشانه اعتراض به ریزشهای متوالی و پیدرپی بازار سرمایه و بیتفاوتی سیاستگذاران به این موضوع، سیستم خود را خاموش کردند. اما در یک ساعت پایانی معاملات تحرکاتی در برخی از نمادهای بزرگ و مورد توجه و همچنین صندوقهای اهرمی ایجاد شد و در همین راستا شاهد برقراری تعادل در بیش از 50 درصد از نمادهای حاضر در تابلوی معاملات بودیم. هر چند که این تحرکات کافی نبود و حتی خبر جلسه روز یکشنبه رئیس سازمان بورس با رئیسجمهور موقت در راستای حل برخی از مشکلات و رفع تنگناها هم نتوانست بازار را بحرانی که از ابتدای هفته آغاز شده نجات دهد. البته که برای برگزاری چنین جلساتی خیلی دیر شده و فعالین بازار و سهامداران امید خود به این اشخاص را از دست دادهاند. اما به هر جهت همانطور که طی روزهای اخیر هم اشاره شد، بهتر است در روزهای پایانی دولت سیزدهم، برخی از تصمیمات اصلاح شده تا دستکم در دولت جدید درگیر این اصلاحات و صرف زمان و بروکراسی اداری برای برگشت به شرایط گذشته نباشیم.
طبق برخی شنیدهها (غیرموثق) سیاستگذار قصد برگشت از برخی تصمیمات اخیر را دارد. حال یا آنها از آنجا که روزهای پایانی عمر خود در این دولت را سپری میکنند، به فکر آخرت خود افتادهاند و یا تازه فهمیدهاند که تصمیمات اخیر گور آنها را بواسطه اعتراضات شدید و بیپولی دولت کنده و باید در مسیر عقلانیت و منطق قرار بگیرند. گفته میشود به زودی تصمیماتی برای اصلاح نرخ بهره، اصلاح فرمول پالایشیها و تغییر در سیاستهای ارزی اتخاذ خواهد شد. باز هم تاکید میکنیم این موارد در حد شنیده است و شاید با حضور دانشمندان فعلی، اتفاق خاصی در این چند روز هم رخ ندهد. روز گذشته جناب آقای فرزین میگفت: نرخ بهره تاثیر منفی بر بازار سرمایه ندارد. به نظر از دو حال خارج نیست. یا فرزین ارتباط این رو با یکدیگر را نمیداند و یا با علم به تاثیر منفی، چنین اظهاراتی را مطرح میکند ! باز خدا را صد هزار مرتبه شکر که او علاقهای برای رئیسجمهور شدن و حضور در انتخابات ندارد !!
اما به هر جهت اگر اتفاقی هم رخ دهد، آن را باید به فال نیک گرفت. از روز شنبه روند صعودی نرخ اخزا متوقف شد و از طرف دیگر بانک مرکزی از تمام بانکها خواست نرخ سود را به نرخ مصوب شورای پول و اعتبار برگردانند و آنها را در صورت تخطی به سلب صلاحیت تهدید کرد. لذا برخی معتقدند به زودی مداخله بازارساز را خواهیم داشت. در فضایی قرار داریم که بورس به کتف دولت هم نبوده و بنابراین باز هم تاکید میکنیم کوتاهشدن دامنه نوسان دستکم مانعی برای افت جدیتر و بیحساب و کتاب بازار خواهد بود و البته هزینههایی هم دارد که کاهش حجم معاملات، قفل شدنها در صف فروش، کاهش نقدشوندگی و برخی اتفاقات دیگر از هزینههای آن است. (و البته باری دیگر روی این موضوع تاکید میکنیم که نمادهای دارای حجم مبنای یک با سرعت بیشتری در مسیر سرازیری قرار دارند و سازمان باید هر چه سریعتر تغییراتی در این حوزه اتخاذ نماید. واقعا نمیدانیم به این موضوع به این واضحی چرا توجه نمیشود و یا اگر هم توجه میشود، ترتیب اثر داده نمیشود.) بنابراین اگر برخی فکر میکنند باز بودن دامنه نوسان منجر به جذب پول میشود، سخت در اشتباهند. جریان نقدینگی، خصوصا پول هوشمند تا از چالشهای پیش رو عبور نکند و اطمینان کافی حاصل نکند، دست به خرید قوی نخواهد زد و به تماشاچی بودن خود ادامه خواهد داد و این یعنی دامنه نوسان بزرگتر، اثرات منفی غیرقابل جبرانی خواهد داشت.
موضوع دوم که مورد بحث ما در گزارش امروز است، مربوط به تحرکات صندوقهای اهرمی در جریان معاملات روز شنبه است. بعد از شرایط مناسبی که بازار روز سهشنبه گذشته داشت، همه منتظر یک بازار عادی از ابتدای هفته بودند. اما رنج منفی سنگین در صندوقهای اهرمی اوضاع را بهم ریخت و کلیت بازار زیر فشار عرضه قرار گرفت. زمزمه فروش کاریزما در صندوقهایی که خود او سهامدار آنها است و تحرکات برخی از حقیقیها در سایر صندوقهای اهرمی، سبب پنیکسل شدن بازار شد. البته این موضوع هم میتواند یکی از دیگر از سلسه تئوریهای توطئهای باشد که روز گذشته عنوان شد و شاید خیلی قابل اتکا نباشد. بهخصوص که گویا این معامله بصورت کد به کد بوده و برخی از مدیران شرکت توضیحاتی در این خصوص ارائه کردهاند. اما به هر جهت از کنار این موضوع به سادگی نمیتوان گذشت که معاملات این صندوقها به کلیت بازار جهت میدهد و باز جای انتقاد دارد که سازمان بورس در برابر این تحرکات سکوت میکند و این در شرایطی است که اگر یک فرد عادی قصد فروش سهمی را داشته باشد، نهاد ناظر به سرعت گوشی تلفن را برداشته و تذاکرات انضباطی را به او یادآور میشود !!!!!
اما به بازار برگردیم. جایی که کماکان بسیاری از معاملهگران ترجیح میدهند نظارهگر ماجرا بوده و خیلی در سمت خرید فعال نباشند. به هر جهت طیفی که طی مدت اخیر در مسیر خروج از بازار قرار گرفته بود، ترجیح میدهد برای برگشت منتظر تحولات پیش رو به ویژه مشخص شدن چهرههای احتمالی و تعیین رئیسجمهور جدید باشند. تا هفته گذشته مشکل بازار نرخ نیما و بهره بالا بود و حالا مشکلات سیاسی به طرز قویتری به آن اضافه شده و این یک سیگنال واضح برای سیاستگذاران است که به زودی تبعات این سیگنالهای نزولی آثار خود را در اقتصاد نشان خواهد داد. به شکل واضحی روشن است که موضوع فقط بورس و بازار سرمایه نیست، موضوع کلیت اقتصاد است و لذا رئیسجمهور بعدی کار بسیار سختی در پیش خواهد داشت.
دیروز در مورد تفاوت بین دولتها بحث شد و از آنجا که بازار حرفی برای گفتن ندارد، امروز درخصوص برخی سناریوهای پیش رو حرف خواهیم زد. همانطور که ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.