اما موضوع دوم، مربوط به انتخابات پیش رو است و نکته جالب اینکه بواسطه سانحه اخیر، جریان انتخابات در ایران جلوتر از انتخابات آمریکا افتاده است. قطعا هیچ رویدادی به اندازه این دو انتخابات مهم نخواهد بود و لذا طی چند ماه پیش رو بازار به طرز عجیبی درگیر اخبار و تحولات تیر و آبان خواهد بود و هیچکس نمیتواند منکر این موضوع شود که نتیجه این دو انتخابات فرقی به حال بازار نمیکند.
1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات سومین روز کاری هفته میرویم که بازار یکشنبه افت دیگری را در دستور کار داشت. از رخ پایانی بازار شنبه و تشکیل صف فروش سنگین صندوقهای اهرمی مشخص بود که بازار با یک کلپس جدی (تقلیل رفتن جدی سمت تقاضا) مواجه است. و قسمت جالبتر ماجرا اینجاست که حمایتها برای متعادلسازی بازار هم به سطوح حداقلی رسیده و عملا انگیزهای برای برونرفت از این فضا وجود ندارد. به نظر یا پولی در بساط نیست که زیر بازار به شکل قویتری گرفته شود و یا تمایلی برای کمک نیست و لذا شاهد کلپس بازار هستیم ! این عدم تقاضا و به تاخیر انداختن خرید ناشی از دو موضوع است. اول اینکه نرخ بهره بدون ریسک به قدری بالاست که تمایلی برای پذیرش ریسک حضور در بازار آن هم در شرایط فعلی دیده نمیشود. دوم اینکه چشمانداز مبهم اقتصادی و سیاسی کشور باعث شده حتی تقاضای مصرفی هم مطمئن نباشد چه برسد به تقاضای سرمایهگذاری و یا سفتهبازی ! و احتمالا اثر این موضوع را در گزارش ماهانه شرکتها (عملکرد خرداد) ببینیم.
در هر صورت ما در یکی از شدیدترین کلپسهای تاریخی اقتصاد کشور هستیم و از آنجا که بازار در شرایط طبیعی مدتها بود که به حال خود رها شده بود، به نظر در این روزهای باقی مانده تا انتخابات هم، دولت توجهی به اولویت اول خود که اولویت آخرش هم نبود، نداشته باشد. اما به سراغ بازار و بررسی آمار و ارقام برویم. در نتیجه معاملات روز گذشته، شاخص کل با افت بیش از 20 هزار واحدی (معادل 1 درصد) تا ارتفاع دو میلیون و 77 هزار واحدی عقب نشست. ارزش معاملات بواسطه عدم جمعآوری صفوف فروش با کاهشی دیگر به 2 همت رسید و رقمی بالغ بر 800 میلیارد تومان (معادل 38 درصد ارزش معاملات) از سبد حقیقیها خارج شد و با بد و بیراه تالار معاملات را ترک کرد !
یکی از موضوعاتی که ذهن بسیاری از فعالین بازار را درگیر کرده این است که چرا بازار سهشنبه (روز بعد از سانحه فرود سخت) فضای متعادلتری داشت اما از روز شنبه زیر فشار عرضه و تغییر 180 درجهای رویکرد معاملهگران قرار گرفت ؟! ابتدا به این موضوع اشاره داشته باشیم که از دید ما رئیسجمهور اسبق کمترین نقش را در اتفاقات اخیر داشت و این تصمیمگیرندهها و مشاورین نادان حاضر در بدنه دولت و نزدیک به تصمیمسازهای اقتصادی هستند که با عوامل و ابزارهایی نظیر سرکوب دلار نیما، رشد نرخ بهره، دستدرازی به جیب شرکتها، به حاشیه بردن تولید و ... بازار را به چنین روزی انداختهاند.
بزرگترین مشکل آقای رئیسی، تشکیل کابینه ضعیف و انتخابات افراد ناشایست در بدنه دولت بود. بنابراین برداشت بازار سهشنبه این بود که با توجه به شرایط به وجود آمده که مستقیما ناشی از سیاستها و تفکرات این تیم اقتصادی است، پارهشدن نوار تصمیمگیریهای غلط و فرصت دادن به تفکرات جدید اتفاق مثبتی است. بنابراین فضای بازار سهشنبه حتی بهتر از انتظار بود. اما از روز شنبه ترکیبی از یک حس بلاتکلیفی و ترس از شنیدن برخی اسامی که قصد حضور در انتخابات پیش رو را دارند و نگرانی از بابت تداوم اثرات تصمیمات افرادی که هنوز در جایگاه و منصب خود ایستادهاند باعث شد تا سمت تقاضا بهیکباره خالی شده و لذا رقابت فروشندهها برای خروجِ هرچه سریعتر، بازار را بهاین روز انداخت.
البته برخی هم تئوری توطئه را مطرح میکنند و میگویند ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.