بورس 24: مرکز آمار ایران اعلام کرد سال گذشته قیمت مصالح ساختمانی با رشد کمتری در مقایسه با سال...
بورس24 : مرکز آمار ایران اعلام کرد سال گذشته قیمت مصالح ساختمانی با رشد کمتری در مقایسه با سال 1401 روبرو شد.
براساس گزارشی که این مرکز از آخرین وضعیت قیمت ها و نرخ ها در بازار مصالح ساختمانی شهر تهران منتشر کرده، رشد یکساله قیمت مصالح ساختمانی در 1402 رقمی معادل 37 درصد بوده است.
این نرخ رشد قیمت در مقایسه با سال 1401 که بالای 40 درصد بود و در مقایسه با سال های 1399 و 1401 که به ترتیب حدود 90 درصد و حدود 70 درصد گزارش شده بود به معنی آرام شدن نسبی قیمت ساخت مسکن است.
سازنده ها به گفته کارشناسان بازار مسکن طی سال های اخیر با چالش وسیع رشد شدید هزینه ساخت و ساز دست به گریبان بودند.
قیمت مصالح ساختمانی بیش از 40 درصد از کل قیمت تمام شده را به خود اختصاص می دهد.
از طرفی تورم بالای مصالح ساختمانی باعث شده بود قیمت ها در این مدت با ناپایداری شدید همراه شود.
سازنده ها در فاصله ابتدا تا انتهای ماه نمی توانستند روی قیمت مصالح ساختمانی حساب کنند چون رشد ماهانه قیمت ها چشمگیر بود.
اما در زمستان سال گذشته یعنی در طول 3 ماه قیمت مصالح ساختمانی در بازار تهران تنها 6 درصد افزایش یافت.
اواخر سال گذشته قیمت مصالح ساختمانی دستخوش نوسانات ارزی شد. رشد بیش از 10 درصدی نرخ دلار در 2 ماه پایانی سال روی قیمت برخی از تجهیزات ساختمانی تاثیر تورمی گذاشت.
بر اساس گزارش مرکز آمار در حالی که میانگین قیمت انواع مصالح ساختمانی در طول سال گذشته کمتر از 40 درصد افزایش پیدا کرد، قیمت یراق آلات درب و پنجره که برخی مواد اولیه بکار رفته در آنها با قیمت های جهانی تنظیم می شود بیش از 63 درصد رشد کرد.
همچنین کمترین تورم سالانه در این بازار برای سنگ های ساختمانی ثبت شده است.
کارشناسان اقتصادی در تحلیل این دو نرخ رشد قیمت می گویند، مصالح ساختمانی تولید داخل کمترین اثرپذیری را از متغیر ارز داشته است و مصالحی که حتی به صورت غیرمستقیم با بازار جهانی در ارتباط است اثر بالایی از تورم دلار داشته است.
بازار مصالح ساختمانی تا قبل از جهش شدید قیمت دلار در سال 97 همواره با تورم سالانه کمتر از 10 درصد روبرو بود.
یکی از پرمصرف ترین مصالح ساختمانی آهن الات است.
قیمت این محصول در سال گذشته 30 درصد نسبت به سال 1401 رشد کرد.
با این حال قیمت شیرآلات ساختمانی و تجهیزات سرویس بهداشتی ساختمان در 1402 رشد قابل ملاحظه ای داشت و 35 درصد افزایش یافت.
در کنار قیمت های مربوط به مصالح ساختمانی یکی دیگر از عناصر موثر در قیمت تمام شده ساخت مسکن هزینه کارگران ساختمانی و دستمزد مهندسان و خدمات دهندگان به سازنده ها است.
براساس گزارش مرکز آمار ایران دستمزد کارگر ساختمانی در سال گذشته رشد 35 درصدی داشت. این یعنی رشد هزینه دستمزد کمتر از رشد قیمت مصالح بوده است.
در کنار این دو عنصر قیمت زمین نیز عنصر سوم قیمت تمام شده ساخت مسکن را تشکیل می دهد که براساس قیمت زمین در بازار املاک کلنگی سال گذشته به نظر می رسد تورم زمین از هر دو بیشتر بوده است.
کارشناسان با نگاه به قیمت های 1402 بازار مصالح ساختمانی پیش بینی می کنند بازار مسکن در سال 1403 با رشد کمتری از قیمت فروش واحدهای نوساز روبرو شود.
این پیش بینی با توجه به نرخ رشد بالاتر قیمت مصالح ساختمانی در دو سال قبل از 1402 است.
از آنجا که ساختمان سازی ها عمدتا حدود یک تا یک و نیم سال به طول می انجامد اثر رشد کمتر قیمت مصالح ساختمانی و در نتیجه قیمت تمام شده را باید در انتهای سال جاری در بازار خرید و فروش مسکن شاهد بود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.