آنچه که در حال حاضر میتواند یک موج قوی در بازار ایجاد کند و فضای متفاوتی را رقم بزند، همان 4 عامل اصلی یعنی تسعیر نرخ ارز، تجدید ارزیابی، ارزندگی شرکتها و اخبار گروههای مورد توجه بهخصوص گروه خودرویی و پالایشی است. 4 عاملی که طی مدت اخیر زیر تیغ سیاستگذار بود و زیر سایه تحولات سیاسی و ریسکهای آن به فراموشی سپرده شد. در مقطع فعلی تصور میکنیم مباحث ارزی بیشترین تاثیر را در روند بازار داشته باشد
1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات آخرین روز کاری هفته میرویم که بازار دیروز بیرمق و بدون جهت خاصی آغاز کرد و تقریبا در فضایی آرام و رکودی به کار خود خاتمه داد. البته در دقایق پایانی کمی زیر فشار عرضه بود. او فضای ضعیف معاملات دوشنبه را میدید که با وجود رسیدن یک جین اخبار مثبت نتوانسته بود از زیر بار عرضهها رها شود و لذا طبیعی بود که در بازار دیروز شاهد سردرگمی بسیاری از معاملهگران باشیم. در نتیجه این رویداد، شاخص کل بدون تغییری بااهمیت در ارتفاع دو میلیون و 97 هزار واحدی قرار گرفت و نماگر هموزن اندکی رشد کرد. ارزش معاملات با افت جدی 20 درصدی به 3.5 همت رسید و رقمی بالغ بر 185 میلیارد تومان از بازار خارج شد.
برخی معتقدند، اخباری که طی روزهای اخیر رسید، بیش از اینکه جنبه عملی داشته باشد، حرفدرمانی بوده و بازار به آن وزن چندانی نمیدهد. به اعتقاد آنها دولت برای اینکه نشان دهد با بازار سرمایه تغییر زاویه داده، باید گفتار خود را عملی کند. برخی دیگر هم معتقدند این خبرها فیک نبوده اما به 3 دلیل از دست رفتن اعتماد عمومی، فرار نقدینگی و نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و شناسایی سود حقوقیها، بازار این خبرها را موقتا نادیده میگیرد. این سلسله اخبار از صحبتهای رئیس کل بانک مرکزی آغاز شد و به خبرهای مثبت برای گروه پالایشی، معدنی و خودرویی رسید. شاید در این بازاری که حرفی برای گفتن ندارد، بد نباشد مروری بر خبرها و تفسیر آنها داشته باشیم.
رئیس بانک مرکزی گفت: برای بازار سرمایه خبرهای خوبی داریم که در آینده اعلام میشود. البته که تا به این جای کار فرزین نهتنها خیری نداشته که بواسطه سیاستهای غلط و تاریخمصرف گذشته به بدنه بازار آسیب زده است. اما خبرهای خوب احتمالی چه میتواند باشد ؟ نزدیک شدن نرخ نیما2 به دلار بازار آزاد، اعلام نرخ تسعیر ارز دارایی خارجی بانکها، کنترل نرخ بهره و جلوگیری از تعمیق رکود. بهنظر موضوع اول مهمترین خبر باشد. چراکه اثرات موضوع دوم صرفا به روی بانکهاست و به موضوع سوم هم بواسطه طرح اخیر گواهی سپرده 30 درصدی امیدی نداریم. بسیاری معتقدند تغییرات احتمالی در سامانه نیما و پیش فروش ارز با نرخ بالاتر تنها خبری است که میتواند در این مقطع به بازار کمک کند و البته بازار منتظر اعلام رسمی این خبر است و تا مادامی که خبر قطعی نرسد، واکنش قوی از سوی بازار نخواهیم داشت.
خبر دوم، بازنگری ابلاغیه اخیر پالایش و پخش درباره قیمت خوراک و فرآوردهها بود که توسط دبیر انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت اعلام شد. آخرین باری که دست مبارک دولت در جیب صنایع رفت، به خبر تغییر فرمول نرخ بنزین باز میگردد. به نظر دولت به این جمعبندی رسیده که جبران سود از دست رفته پالایشیها و مشکلات کسری صندوقهای بازنشستگی بر عهده خود اوست و لذا در پی تجدیدنظر آن بخشنامه کذایی بر آمده است ! قسمت تلخ ماجرا اینجاست که این بخشنامه درست زمانی منتشر شد که گزارشهای 9 ماهه میتوانست کمک حال بازار باشد ولی زیر جفتکپراکنی دولت، لگدمال شد؛ اما هرچه که هست فعلا این موضوع خبر مثبتی برای بازار است.
خبر سوم، پیشنهاد فروش ۶۰ هزار خودرو به قیمت حاشیه بازار بود ! پس از بازخوردهای منفی درباره فروش ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو در حاشیه بازار، پیشنهاد جدیدی به سیاستگذار ارائه شده مبنی بر اینکه نیمی از این رقم با مدل موردنظر فروخته شود. بهقدری طی مدت اخیر شلکن و سفت در صنعت خودرو داشتهایم که بازار برای این دست خبرها تره هم خرد نمیکند؛ چه برسد به واکنش ! مگر اینکه شورای رقابت بصورت رسمی خبر فوق را تائید کند که احتمالا او هم به زودی میکروفون بهدست گرفته و این خبر را تکذیب میکند ! بههر جهت صنعت خودرو یکی از صنایع پیشران و تاثیرگذار در بازار بوده و نیاز به خبرهای اینچنینی و همچنین بحث تجدید (تصمیم سران قوا) و واگذاری شرکتهای تودلی دارد.
و خبر آخر، کاهش عوارض صادراتی محصولات خام و نیمه خام است. مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس گفت: پس از ابلاغ مصوبه مورخ ۲۱ تیرماه و روشن شدن تاثیر کاهنده آن بر سودآوری شرکتها، این سازمان اقدام به پیگیری از مراجع ذیصلاح جهت بازنگری مصوبه یاد شده کرد. بیشترین تاثیر این خبر به روی صنایع فلزی، معدنی و پتروشیمی است. البته همه این شرکتها در این صنایع هم منتفع نمیشوند. اما هنوز ریسک این ماجرا برای بودجه ۱۴۰۳ وجود دارد و لذا یکی از دلایل بیتفاوتی بازار به این خبر شاید بحث بودجه باشد.
واضح است که بازار نیاز به خبرهای مثبت اینچنینی دارد. خلاف هر یک از مواردی که اشاره شد، در مقاطعی از زمان بازار را به زیر کشید و حال میبینیم که تلاشهایی برای بهبود وضعیت در جریان است اما مشکل اینجاست که ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.