بحثی که این روزها بین اهالی بازار و سهامداران مطرح میشود این است که تجدید ارزیابی چه اثری روی بازار و قیمت سهام دارد. بطور کل تجدید ارزیابی میتواند از بخشهایی نظیر زمین و ساختمان، سرمایهگذاریهای بلندمدت و ماشینآلات و تجهیزات اعمال شود. بیدردسرترین نوع تجدید ارزیابی از طبقهزمین و سرمایهگذاری است و تجدید از محل ماشینآلات و تجهیزات بواسطه استهلاک بالا خیلی جذاب نیست و میتواند عاملی برای کاهش سود شرکتها شود.
1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات چهارمین روز کاری هفته میرویم که بازار روز گذشته متعادل و با رگههایی از تقاضا آغاز کرد؛ اما با گذر از نیمه ابتدایی، سمت عرضه کمی تقویت شد و در همین راستا شاهد برتری نمادهای سرخپوش نسبت به نمادهای با رنگ سبز بودیم. با این حال گارد افزایشی شاخص کل حفظ شد و این نماگر با رشد اندکی در سطوح دو میلیون و 26 هزار واحدی به کار خود خاتمه داد. رشد قویتر شاخص هموزن مهمترین اتفاق بازار دیروز بود. حجم و ارزش معاملات طبق روال روزهای اخیر به 4 همت خلاصه شد و رقمی بالغ بر 190 میلیارد تومان پول از چرخه بازار خارج شد. برخی معتقدند واکنش بازار به اخبار تجدید ارزیابی و شوک مثبت ایجاد شده ضعیفتر از انتظار بوده اما باید بپذیریم فعالین بازار و پولهای پارک شده چنان به سیاستهای دولت و مجلس و رفتارهای اخیر نهاد ناظر بیاعتماد شدهاند که صرفا به یک نامه و یک برنامه نامشخص، واکنش قابلتوجه نشان ندهند و از این نامه نه بهعنوان یک تحول که فقط بهعنوان یک نامه برای توصیه به تجدید و افزایش سرمایه یاد کنند.
پس سازمان بورس باید طوری سیگنال را مخابره کند که تفاوت آن با سیگنالهای گذشته روشن و مشخص باشد و اگر خدایی نکرده بازار حس نمایشی بودن این تصمیمات و نامهها را بگیرد دیگر به هیچیک از نامهها و تصمیمات آتی نیز اعتماد نخواهد کرد. بنابراین بسیار مهم است که چطور این ماجرا پیش برود و نتایجی حاصل شود که اولا فضا را پیچیدهتر نکند و ثانیا پولهای پارک شده را در مسیر بازار قرار دهد. البته در این بین به 5 نکته مهم باید توجه داشت که دو مورد آن را در ابتدای بحث مطرح میکنیم و موارد دیگر را در بخش جمعبندی اشاره خواهیم کرد. نکته اول اینکه، احتمالا نهاد ناظر به این نتیجه رسیده که آبی از دولت برای بازار گرم نمیشود و لذا به سراغ ابزارهایی رفته که دستکم بازار را از وضعیت رکودی خارج کرده و با ایجاد شوک شرایط را تغییر دهد.
نکته دوم اینکه، اگرچه سیاستهای اخیر سازمان و تصمیمات اردیبهشت ماه از ذهن هیچیک از فعالین و اهالی بازار پاک نخواهد شد اما به هر جهت همینکه در این مقطع به دنبال کمک به بازار است، میتواند اتفاق مثبتی در راستای کاهش کدورتها و اعتمادسازی نسبی باشد. در واقع از آنجا که هیچ نهادی به فکر بازار نیست؛ به نظر از هر راهکار و هر اتفاقی که به بازار کمک کند، باید استقبال کرد. البته به این موضوع هم باید توجه داشت که اگر از بالا دستوری مبنی بر گرفتن ترمز بازار صادر شود، نهاد ناظر مجددا همان رفتاری را خواهد کرد که در اردیبهشت به نمایش گذاشت و این موضوع نشان میدهد که سازمان اهل جنگیدن با دولت برای منافع سهامداران نیست !
بازار را در حالی پیش میبریم که از ابتدای هفته موجی از گزارشهای ماهانه از راه رسیده و تقریبا فضای فروش و درآمد شرکتها شبیه به مهر بوده و لذا از همین حالا میتوان بهبود وضعیت سودسازی شرکتها در کوارتر سوم را انتظار داشت. البته همه میدانیم که این روزها تحولات کدال نمیتواند موج قوی صعودی در بازار ایجاد کند و فعلا همه نگاهها به اخبار و تحولات پیرامونی بودجه و نشست هفته آتی سازمان بورس با هلدینگهای سرمایهگذاری و تعیین تکلیف تجدید ارزیابی شرکتها است. باز هم تاکید میکنیم تجدید ارزیابی نمیتواند یک عامل خاص برای رشد پایدار باشد اما میتواند محرک خوبی برای روشن شدن موتور بازار باشد. لذا نتیجه جلسه شنبه پیش رو برای اهالی بازار مهم خواهد بود.
اما بحثی که این روزها بین اهالی بازار و سهامداران مطرح میشود این است که تجدید ارزیابی چه اثری روی بازار و قیمت سهام دارد. بطور کل تجدید ارزیابی میتواند از بخشهایی نظیر زمین و ساختمان، سرمایهگذاریهای بلندمدت و ماشینآلات و تجهیزات اعمال شود. بیدردسرترین نوع تجدید ارزیابی از طبقهزمین و سرمایهگذاری است و تجدید از محل ماشینآلات و تجهیزات بواسطه استهلاک بالا خیلی جذاب نیست و میتواند عاملی برای کاهش سود شرکتها شود. هر چند اگر تجدید از محل تجهیزات هم در دستور کار قرار گیرد، مفهوم بهرهوری، عیار مدیران و وضعیت سودسازی شرکتها روشن خواهد شد. بنابراین در مجموع چنین افزایش سرمایهای به سود بازار خواهد بود؛ چراکه شرکتها شفاف شده و تاثیر مثبت بر ثروت سهامداران دارد.
و در نهایت به 3 نکته دیگر خواهیم پرداخت. نکته سوم اینکه از زمان ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.