بورس 24: از جمله متد های رایج تحلیل صورت های مالی می توان به مقایسه نسبت های مالی (Financial Ratios ) با اعداد میانگین صنعت اشاره کرد. مزیت این روش آن است که سرمایه گذار به جایگاه شرکت در صنعت پی می برد ؛ چرا که اگر نسبت های بیزینس از سطح میانگین صنعت بالاتر باشد ، بیانگر عملکرد بهتر شرکت در مقایسه با رقبایش است.
بورس24 : از جمله متد های رایج تحلیل صورت های مالی می توان به مقایسه نسبت های مالی (Financial Ratios ) با اعداد میانگین صنعت اشاره کرد. مزیت این روش آن است که سرمایه گذار به جایگاه شرکت در صنعت پی می برد ؛ چرا که اگر نسبت های بیزینس از سطح میانگین صنعت بالاتر باشد ، بیانگر عملکرد بهتر شرکت در مقایسه با رقبایش است. اگر این روش را برای "شپنا" پیاده کنیم ، متوجه می شویم که این غول پالایشگاهی دست برتر را در اختیار داشته و در اهم نسبت ها نظیر حاشیه سود ناخالص ، عملیاتی ، خالص ، بازده دارایی ها و حقوق صاحبان سهام از میانگین صنعت بهتر عمل کرده است. بزرگترین تولید کننده نفت گاز ( گازوییل ) کشور نیمه نخست دوره 1402 را با کسب 23 هزار میلیارد تومان سود خالص ، معادل 101 تومان به ازای هر سهم ، به پایان رسانده است ؛ رقمی که گویای پوشش 63% سود خالص دوره 1401 است.
سرمایه اسمی این غول پالایشگاهی 22.7 همت بوده و ارزش بازار آن نیز کمی بیشتر از درآمد های 6 ماهه تعیین شده است ؛ 184 هزار میلیارد تومان ( Market Capacity ). شرکت آوای پردیس سلامت با مالکیت 15% از کل سهام شپنا ، سهامدار عمده آن بوده ؛ لذا نقش کلیدی در تعیین راهبرد های سرمایه گذاری، مالی و عملیاتی شرکت دارد.
ماحصل فعالیت های عملیاتی شرکت در مدت 6 ماهه منتهی به شهریور 1402 ، گزارش 26.3 هزار میلیارد تومان سود عملیاتی بوده است ؛ رقمی که در قیاس با دوره مشابه ، تقریبا 2 همت رشد را ثبت کرده و از پوشش 66% سود عملیاتی دوره 1401 خبر می دهد. دلیل اصلی چنین رشدی ، وقوع چندین رویداد مثبت بنیادی در بطن عملیات بیزینس عنوان شده است ؛ بدین صورت که مقایسه حجم محصولات تولید و فروخته شده با 6 ماهه نخست 1401 ، روند مثبت و روبه رشدی را نشان می دهد. برای مثال ، مجموع حجم تولیدی پالایشگاه با افزایش 674 هزار مترمکعبی به مرز 10.9 میلیون مترمکعب رسیده است و در سایه چنین رشدی ، حجم فروش 6 ماهه نیز با جهش سنگین 926 هزار مترمکعبی موفق به فتح قله 11.1 میلیون مترمکعب شده است. به نمودار زیر توجه فرمایید :
بودجه عملیاتی 6 ماهه دوم 1402 با فرض تولید و فروش بیش از 10 میلیون مترمکعب محصول و کسب 201 هزار میلیارد تومان درآمد تهیه شده است. با عنایت به کارنامه 6 ماهه نخست 1402 ، تارگت های تولید و فروش پیش بینی شده چندان دور از دسترس نیست و می توان ارزش درآمد های سالانه این غول پالایشگاهی را حوالی 380 همت تصور کرد.
در سناریوی معقول و منطقی ، نیمه دوم این پالایشگاه همانند 6 ماهه نخست خواهد بود ؛ لذا به ازای هر سهم تقریبا 200 تومان سود شناسایی خواهد شد. با فرض p/e فوروارد 5 ، ارزش ذاتی سهم 1000 تومان محاسبه می شود ؛ رقمی که با قیمت های فعلی تقریبا 20 الی 22% فاصله دارد.
محصول نفت گاز ( گازوییل ) با فروش 83 هزار میلیاردی ، 47% سبد درآمدی 6 ماهه را به خود اختصاص داده است. حاشیه سود ناخالص این محصول استراتژیک ، 13% محاسبه شده و در این دوره 6 ماهه تقریبا 11 هزار میلیارد تومان سود ناخالص عاید بیزینس کرده است. آمار بنیادی محصول نیز گویای رشد 10% حجم تولید ( به میزان 430 هزار مترمکعب ) و افزایش 9% حجم فروش ( به میزان 372 هزار متر مکعب ) است.
جایگاه نخست ارزش افزوده در سبد محصولات شرکت متعلق به وکیوم باتوم است. مارجین ناخالص این محصول در قیاس با دوره 1401 بهبود چشمگیر 61% را ثبت کرده و به 37% رسیده است. در این مدت 6 ماهه ، مجموعا 1.3 میلیون مترمکعب از این محصول تولید و فروخته شده که معادل 66% حجم تولید و فروش دوره 1401 است.
اطلاعات جالبی در صورت جریانات نقدی شرکت به چشم می خورد ؛ نخست آنکه سرفصل وجوه نقد عملیاتی ( CGFO ) با جهش 9 همتی به 18.7 هزار میلیارد تومان رسیده است ؛ عددی که گویای تقویت بنیه مالی و عملیاتی و کاهش ریسک نقدینگی پیرامون فعالیت های بیزینس است. علاوه بر آن ، بخش قابل توجهی از منابع مالی ، 9.6 هزار میلیارد تومان معادل 42% سود خالص دوره 6 ماهه ، به سمت دارایی های ثابت جریان یافته است. در پی این رویداد مثبت نه تنها ثبات و تداوم فعالیت های عملیاتی در سنوات آتی تضمین خواهد شد ؛ بلکه موتور سودسازی بیزینس نیز جان تازه ای خواهد گرفت و شاهد تکرار بهبود های مداوم در نسبت های سودآوری خواهیم بود. ( در 6 ماهه 1402 شاهد بهبود حاشیه سود های عملیاتی و خالص به میزان 7% و 8% هستیم ).
شایان ذکر است که در انتهای شهریور 1402 ، سرمایه در گردش بیزینس رقم مثبت 18.4 هزار میلیارد تومان را نشان می دهد. نظر به آنکه سرفصل وجوه نقد عملیاتی نیز رشد سنگینی را ثبت کرده ، بنابراین خیال سهامداران از بابت ایفای تعهدات کوتاه مدت ( یک سال آتی ) کاملا آسوده است.
در پایان نیمه نخست 1402 ، مانده حساب سود انباشته از سرمایه اسمی شرکت پیشی گرفته و با ثبت رشد 2.5 همتی نسبت به ابتدای دوره به 23.8 هزار میلیارد تومان رسیده است. هر سرمایه گذاری به این رقم به چشم یک ثروت انباشته در دل بیزینس نگاه می کند و می داند که در صورت تزریق و تمرکز این منبع در فعالیت های اصلی ، اعداد مندرج در صورت سود و زیان جامپ های سنگینی را ثبت خواهند کرد.
چارت قیمتی سهم نیز به شرح زیر تحلیل شده است:
کم ریسک ترین سناریوی ورود به سهم در حالتی است که مقاومت های تکنیکالی ( 900 تومان ) و روانی ( 1000 تومان ) پشت سر گذاشته شود. در صورت لمس مجدد ناحیه حمایتی 730 – 750 تومان ، می توان با رعایت مدیریت سرمایه وارد سهم شد ؛ به شرطی که حد ضرر 680-670 تومان ، حد سود 900 تومان رعایت شود ؛ این معامله نسبت ریسک به ریوارد 3.4 خواهد داشت که بسیار معقول و منطقی است ( به ازای هر 1 میلیون زیان ، 3.4 میلیون تومان سود ).
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.