بورس 24: بانک اقتصاد نوین ، نخستین بانک خصوصی شبکه بانکی کشور بوده که با سرمایه اسمی 3.04 همتی ، در بازار سرمایه بیش از20 هزار میلیارد تومان ارزش گذاری شده است. شرکت های سرمایه گذاری ساختمان گروه صنایع بهشهر ایران و به پخش به ترتیب 8.39% و 8.37% از سهام شرکت را در اختیار داشته و به نوعی اصلی ترین سهامداران بانک هستند.
بورس24 :بانک اقتصاد نوین ، نخستین بانک خصوصی شبکه بانکی کشور بوده که با سرمایه اسمی 3.04 همتی ، در بازار سرمایه بیش از20 هزار میلیارد تومان ارزش گذاری شده است.
شرکت های سرمایه گذاری ساختمان گروه صنایع بهشهر ایران و به پخش به ترتیب 8.39% و 8.37% از سهام شرکت را در اختیار داشته و به نوعی اصلی ترین سهامداران بانک هستند. بانک با 228 شعبه در سراسر کشور ، 2.5% از کل سپرده های بانکی و همچنین 3% از کل تسهیلات پرداختی شبکه بانکی کشور را در اختیار دارد.
سرعت رشد درآمد های بانک مطلوب نیست. درآمد های مشاع بانک شامل تسهیلات اعطایی ، سرمایه گذاری در اوراق بدهی و سهام ، سپرده گذاری در بانک ها و موسسات اعتباری در نیمه نخست دوره 1402 با تنها 38% رشد نسبت به مدت مشابه به حوالی 16 هزار میلیارد تومان رسیده است ، این نرخ رشد 38% اصلا" قابل قیاس با نرخ تورم محیط اقتصادی کشور که حداقل 50% گزارش شده ، نیست.
بخش عمده درآمد های مشاع شرکت از محل اعطای تسهیلات و به خصوص تسهیلات مرابحه ( سهم 85% از کل درآمد تسهیلات ) حاصل می شود. در نیمه نخست دوره 1402 ، مجموعا 14.8 هزار میلیارد تومان درآمد از محل اعطای تسهیلات شناسایی شده که در مقایسه با درآمد 10.5 همتی دوره مشابه ، رشد ناچیز 41% افزایش را نشان می دهد.
در شرایطی که در بسیاری از بنگاه های اقتصادی کشور به ازای هر 100 تومان دارایی عملیاتی ، حداقل 20% سود عاید سهامداران می شود ، در این بانک بورسی نسبت بازده دارایی ها ( Return on Assets ) حتی به 2% هم نرسیده و در شهریور 1402 عدد 1.32% محاسبه شده است.
از سوی دیگر تقریبا 95% از دارایی های شرکت از محل بدهی ها تامین شده و همین امر ریسک مالی پیرامون فعالیت های بیزینس را بسیار افزایش داده است.
نیمه نخست دوره 1402 با جهش های سنگین درآمدی در بسیاری از شرکت های بورسی همراه شده و بعضا شاهد رشد های سه رقمی در گزارشات ماهانه شرکت ها هستیم. با عنایت به دیتاهای فصل بهار ، در خصوص بانک اقتصاد نوین نمی توان انتظار جهش های چشمگیر داشت و صرفا می توان گفت که وضعیت درآمدی نسبت به سه ماهه اول سال بهتر شده و درآمد های بیزینس در تصویر 6 ماهه تقریبا همگام با تورم رشد داشته است ؛ بدین صورت که ارزش تجمیعی درآمد های مشاع بانک بالغ بر 19.3 هزار میلیارد تومان گردیده ؛ رقمی که نسبت به درآمد 13.3 همتی دوره مقایسه ای ، 45% معادل 6 همت رشد یافته است و کماکان سهامداران بانک طعم شیرین بازدهی بیشتر از تورم را نچشیده اند. باید دید که در ماه های آتی آیا این عقب ماندگی جبران خواهد شد یا خیر !
سرفصل هزینه های مطالبات مشکوک الوصول در صورت سود و زیان 6 ماهه ، یکی دیگر از موارد قابل تامل این بانک است ؛ شناسایی رقم 1.54 هزار میلیارد تومانی در این بخش که در قیاس با مدت مشابه بیش از 5 برابر شده است ، به معنای ناکارآمدی سیاست های اعتبار سنجی ، هدررفت منابع مالی ، کاهش قدرت تسهیلات دهی و در نتیجه کاهش سودسازی بیزنیس در افق زمانی میان مدت و بلند مدت است. با توجه به آن که بخش اعظم دارایی های بانک ، 186 همت تقریبا 70% ، تحت عنوان " تسهیلات اعطایی و مطالبات از اشخاص غیر دولتی " گزارش شده است ، ناکارآمدی در وصول این منابع ضربه سختی به ساختار عملیاتی شرکت خواهد زد.
بنابر اطلاعات مندرج در گزارش شهریور ماه بانک ، بانک مرکزی تنها طلبکار سیستم بانکی کشور از اقتصاد نوین است. در نیمه نخست دوره 1402 ، تقریبا 700 میلیارد تومان هزینه مالی تسهیلات دریافتی از بانک مرکزی شناسایی شده که این رقم در مدت مشابه تقریبا 550 میلیارد تومان بود.
در تاریخ نگارش این مقاله ، اهم اطلاعات تابلوی سهم به شرح زیر است:
قیمت پایانی : 634 تومان
ارزش بازار : 19.2 هزار میلیارد تومان
نسبت p/e : 3.2
نسبت p/e گروه : 3.6
نمودار قیمت سهم نیز به شرح زیر تحلیل شده است:
همانطور که در تصویر پیداست ، قیمت به تازگی موفق به شکست مقاومت تاریخی منطقه 600 تومان شده و این منطقه را با قدرت پشت سر گذاشته و به تازگی به آن پولبک زده است. گارد صعودی مویینگ ها مهر تاییدی بر فشار خرید بالا در سهم است. در نخستین هدف ، سهم مقاومت تاریخی منطقه 730 – 750 تومان را پیش رو دارد و پس از آن ، اصلی ترین مقاومت بر سر راه قیمت ، عدد رند 1000 تومان خواهد بود. نزدیک ترین حمایت نیز ، سقف قبلی شکسته شده است که منطقه حمایتی 600 تومان خواهد بود. ورود به سهم در قیمت فعلی با ریسک کمی همراه است. در صورت ورود به سهم در قیمت 620 تومان ، با رعایت حد ضرر 570 تومان و تارگت قیمتی 740 تومان ، نسبت ریسک به ریوارد سهم 2.4 محاسبه خواهد شد ؛ به ازای هر 1 میلیون ریسک ، 2.4 میلیون تومان سود.
اما «ونوین» نکات مثبتی نیز دارد.
اصلی ترین مجرای درآمدی بانک ، یعنی درآمد تسهیلات اعطایی در سه ماه گذشته روند صعودی به خود گرفته و از 2.79 همت در تیر ماه به 3.45 هزار میلیارد تومان در شهریور ماه رسیده که ناشی از افزایش درآمد شناسایی شده از محل تسهیلات مرابحه و خرید دین است.
رشد این درآمد ها با ثبات تقریبی هزینه سود سپرده ها ، بهبود قابل ملاحظه تراز عملیاتی بیزینس را رقم زده است ؛ بدین صورت که تراز عملیاتی شرکت از مثبت 561 میلیارد تومان در تیرماه ، با ثبت چهش 90% به بیش از 1.05 همت رسیده است. شایان ذکر است که تراز عملیاتی 6 ماهه بانک نیز با احتساب 16 همت درآمد تسهیلات و 12.5 همت سود پرداختی ، مثبت 3.5 هزار میلیارد تومان محاسبه شده که نسبت به مقطع مقایسه ای بیش از 7 برابر شده است.
از جمله مهمترین نسبت های بنیادی صنعت بانک ، می توان به نسبت کفایت سرمایه ( CA ) و نسبت مطالبات غیر جاری ( NPL ) اشاره کرد. کفایت سرمایه بانک در انتهای خرداد 1402 ، عدد 4.48% گزارش شده که نسبت به مقطع مقایسه ای ( 3.6% ) ، بهبود قابل توجهی را ثبت کرده است.
در خصوص نسبت مطالبات غیر جاری نیز باید بدانید که روند نزولی این نسبت همواره مورد توجه سرمایه گذاران است ؛ چرا که روند کاهشی به معنای بهبود فرآیند وصول مطالبات و در نتیجه بازگشت منابع به چرخه عملیاتی بانک است.
در انتهای خرداد 1402 ، نسبت مطالبات غیرجاری بانک اقتصاد نوین 5.13% محاسبه شده که در مقایسه با مقطع مشابه (7.25%) تقریبا 2.12% تقلیل یافته که خبر خوبی برای سرمایه گذاران بوده و از افزایش قدرت تسهیلات دهی شرکت حکایت دارد. لازم به ذکر است که کادر مدیریتی بانک برنامه های جذابی نظیر افزایش سرمایه از محل سود انباشته ، تجدید ارزیابی دارایی های ثابت ، واگذاری دارایی ها مازاد ، کاهش مطالبات غیر جاری ، افزایش تسهیلات اعطایی از محل جذب سپرده و در نتیجه بهبود سرمایه نظارتی و نسبت کفایت سرمایه را در دستور کار دوره 1402 خود قرار داده که با انجام هر یک از طرح های فوق ، پایه های مالی و عملیاتی بانک قوت خواهد گرفت.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.