قرار است بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه از یکشنبه هفته آینده در صحن مجلس آغاز شود. هنوز ابعاد دقیقی از این لایحه در دست نیست اما از گوشه و کنار شنیده میشود موضوع تجدید ارزیابی بانکها مورد تاکید قرار گرفته است. گویا برای صنعت برق و حمل و نقل نیز تمهیداتی دیده شده است. زمان پرداخت سود شرکتها به 3 ماه کاهش یافته، نرخ خوراک نیز مجددا فرمولیزه شده و گویا اخبار خوبی برای گروه خودرو و به طور کلی بخش خصوصی وجود دارد.
1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات چهارمین روز کاری هفته میرویم که بازار روز گذشته باز هم پرعرضه آغاز کرد؛ چراکه تحرکات و سرکوب قیمت یکساعت پایانی بازار یکشنبه در کنار افت جدی حجم و ارزش معاملات این سیگنال را مخابره کرده بود که فعلا خبری از رشد نیست و موقتا سطح دو میلیون و 150 - 160 هزار واحد مانعی برای پیشروی بازار است. البته با گذر از یکساعت ابتدایی بازار سمت تقاضا مقداری بهبود یافت اما نهآنقدری که فضا را تغییر دهد و در نهایت شاخص کل با افت اندکی به کار خود خاتمه داد. تراز نقدینگی حقیقیها طی روزهای اخیر منفی بوده و از ابتدای هفته رقمی بالغ بر 1.470 میلیارد تومان پول از بازار خارج شده که اتفاق جالبی نیست و نشان از تداوم بیاعتمادی معاملهگران به تصمیمات سیاستگذار و رفتار نهاد ناظر دارد.
درخصوص روند فعلی بازار و توقف حرکت رو به جلو دلایل متعددی مطرح میشود. برخی افت بازار را به گروه خودرو ربط میدهند و طولانی شدن فرآیند افزایش نرخ محصولات کارخانهای و رفتارهای پوپولیستی دولت و مشاورین او را عامل برگشت بازار به مدار اصلاح قلمداد میکنند. به نظر این دلیل خیلی هم غیرمنطقی نیست؛ چراکه به هر جهت صنعت خودرو لیدر این روزهای بازار بوده و لذا نوسانات این گروه تاثیر بسزایی در روند حرکتی سایر صنایع و همچنین جو کلی بازار دارد. ابهامات باقیمانده در حوزه نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی و همچنین نرخ تسعیر ارز از دیگر دلایل کاهش انگیزه معاملهگران برای حرکت رو به جلو است. هنوز کسی آثار تصمیمات اخیر را نمیداند و این موضوع در شفافسازی شرکتها نیز خودنمایی میکند.
از سوی دیگر شفافسازی شرکت فولاد ارفع را داریم که نشان میدهد قطعیهای مکرر برق در تابستان و کاهش فشار گاز در زمستان چه آسیبی به صنایع وارد کرده است. ارفع روز یکشنبه اعلام کرد، باتوجه به وابستگی صنعت فولاد به برق، این امر موجب یکصد هزار تن تولید از دست رفته شده است. لذا باتوجه به اهمیت و تاثیرگذاری موضوع مذکور در کسب سودآوری، بالتبع سود ناخالص از دست رفته نیز مبلغی در حدود یک همت میباشد. بنابراین این سیگنال برای بازار صادر شده که احتمالا دست شرکتها در گزارشهای 6 ماهه خیلی پُر نباشد. البته باز هم تاکید میکنیم که اثرات قطعی برق و افت فشار گاز، در برآورد سود شرکتها توسط تحلیلگران لحاظ شده اما به هر جهت از کنار واکنشهای مقطعی بازار بیتفاوت نمیتوان گذشت.
تحولات سیاسی از دیگر عواملی است که سبب تردید در رفتار معاملهگران شده است. درخصوص این موضوع طی روزهای اخیر به کرات بحث شد. رسیدن به سالگرد ناآرامیهای اخیر نیز عاملی برای احتیاط در رفتار سرمایهگذاران است. البته به این موضوع باید توجه داشت که جماعت بورسی هیچگاه تجزیه تحلیل درستی از تحولات سیاسی نداشته و عموما تصمیمات بر پایه هیجانات و بزرگنمایی بوده است. تجربه چندین و چند اتفاق مهم سیاسی در سالهای اخیر مهر تائیدی بر این ادعا است. جالب اینکه در موضوع ارمنستان و آذربایجان طرفین درگیر آنقدری به این موضوع وزن ندادند که اهالی بازار ما درگیر آن شدند !
از دیگر دلایل مطرح شده، میتوان به ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.