نسبت P/E-ttm بازار تحت تاثیر سقوط جدی اخیر، تقسیم سود در مجامع و همچنین اثرات گزارشهای منتشر شده، به اعداد و ارقام آذر و دی سال گذشته تنزل یافته و در واقع قیمت سهام فاصله چندانی با کف آبان 1401 ندارد ! این در شرایطی است که دلار 48 - 49 هزار تومانی 80 درصد بالاتر از سطوح 27 - 28 هزار تومانی آبان ایستاده و در واقع چنین کاریکاتوری را مدیون تصمیات سیاستگذار هستیم.
1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات چهارمین روز کاری هفته میرویم که بازار دیروز آغازی بهتر از انتظار داشت. هر چند که در نیمه دوم، سمت تقاضا مقداری ضعیف شد و پیشروی نسبی فروشندهها را داشتیم اما در مجموع فضا تا حدودی رو به بهبود بود و البته حجم و ارزش معاملات نشان میدهد که هنوز انگیزهای برای حرکت رو به جلو ایجاد نشده است. در نتیجه داد و ستد روز گذشته، شاخص کل با رشد 21 هزار واحدی در ارتفاع یک میلیون و 998 هزار واحدی ایستاد.
در ظاهر ماجرا، به نظر موج سنگین نزولی خاتمه یافته و بازار در حال نزدیک شدن به یک آرامش نسبی است. چراکه به هر جهت فصل مجامع خاتمه یافته، کلیه شرکتها گزارش 3 ماهه را منتشر کرده و نمادها یک به یک در حال بازگشت به تابلوی معاملاتاند. ضمن اینکه نسبت P/E-ttm بازار تحت تاثیر سقوط جدی اخیر، تقسیم سود در مجامع و همچنین اثرات گزارشهای منتشر شده، به اعداد و ارقام آذر و دی سال گذشته تنزل یافته و در واقع قیمت سهام فاصله چندانی با کف آبان 1401 ندارد ! این در شرایطی است که دلار 48 - 49 هزار تومانی 80 درصد بالاتر از سطوح 27 - 28 هزار تومانی آبان ایستاده و در واقع چنین کاریکاتوری را مدیون تصمیات سیاستگذار هستیم. دولتی که قرار بود اولویت اولش بورس باشد، اما گویا اولویت آخرش هم نیست و به این بازار به محلی برای جبران کسری بودجه نگاه میکند !!
در پارگراف قبل اشاره شد که به نظر موج نزولی بازار در حال خاتمه یافتن است اما مشکل اینجاست که همه چیز را نمیتوان از روی ظاهر تشخیص داد. این روزها اخبار نرخ خوراک پتروشیمی یکی از مهمترین اخباری است که بازار را تحت تاثیر قرار میدهد. بیش از 70 روز از ریزش سهمگین بازار میگذرد. انتشار خبر تغییر نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی در دهه دوم تیر سال جاری شوک ناگهانی به بازار وارد کرد. از آن روز اخبار یک بام و دو هوا و عدم شفافیت اطلاعات در بازار سرمایه ذهن معاملهگران را درگیر کرده است، بهطوریکه این ابهامات به هیات دولت کشیده شد.
چهارشنبه هفته گذشته دولت در یک جلسه سوری و ظاهرا ساختگی، پس از بررسیهای لازم از عدم تغییر نرخ مذکور خبر داد و باری دیگر بازار را به حاشیه برد. از اینرو با گذشت حدود 20 روز، همچنان بازار سهام از ترکشهای این مصوبه در امان نیست، تا جاییکه بعدازظهر روز یکشنبه انتشار شایعه باطل کردن مصوبه جنجالی تعیین نرخ خوراک پتروشیمی توسط مجلس فضای سردرگمی در بازار حاکم کرد. بنابراین همچنان باید منتظر ماند و دید قصه دراز این روزهای نرخ خوراک چه بر سر بازار سرمایه خواهد آورد.
البته این نکته را هم باید پذیرفت که 3 رویداد، افت سنگین اخیر، انتشار گزارشهای 3 ماهه و تقسیم سود شرکتها در مجامع، بازار را به نقطهای رسانده که افت بیشتر قیمتها بسیار سختتر از برگشت است ! در واقع بازار قربانی اخبار خوراک و تائید و تکذیبها و حواشی پس آن شد و اگر این بازی را سرش نمیآوردند، هرگز چنین افتی را تجربه نمیکرد. به هر جهت باید پذیرفت که فضای این روزهای بازار به هیچ عنوان شفاف نیست و همه چیز در پس پرده دنبال میشود و لذا یکی از دلایل خروج نقدینگی اخیر و سلب اعتماد عمومی هم همین مساله است. اما راهکار برگشت اعتماد و فعال شدن جریان پول چیست ؟ به هر جهت همه میدانیم که عامل این وضعیت دولت و تا حدودی نهاد ناظر بود اما قرار نیست تا ابد روند بازار به این شکل باشد و باید به دنبال راهکارهایی برای ایجاد تحول بود.
در گام نخست باید پذیرفت که بحران آغاز شده، هنوز خاتمه نیافته و اگر ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.