موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی در گزارشی که با عنوان چشم انداز اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۲ تهیه کرده، بخشی از پژوهش خود را به اتفاقات سال های اخیر در بازار مسکن اختصاص داده است.
بورس24 : موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی در گزارشی که با عنوان چشم انداز اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۲ تهیه کرده، بخشی از پژوهش خود را به اتفاقات سال های اخیر در بازار مسکن اختصاص داده است.
در این گزارش با اشاره به اینکه قیمت مسکن از سال ۹۷ شروع به افزایش کرد و بهای دلاری هر مترمربع آپارتمان در تهران طی ۵ سال از ۷۵۰ دلار به ۱۳۰۰ دلار رسید، علت اصلی این افزایش، نگرانی از تشدید تورم در بازار مسکن از سمت خریداران مصرفی و همچنین انتظار رشد بیشتر قیمت ها عنوان شده است.
این تحقیق به بازار ساخت و ساز نیز نگاه کارشناسی داشته است.
براین اساس آمارهای طرف عرضه حاکی از آن است که در نتیجه تمهیدات و مشوق های جدید دولت در سال گذشته تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده در مناطق شهری کشور روند صعودی داشته و بیش از ۴۱۵ هزار واحد مسکونی در سال ۱۴۰۱ در کشور احداث آن آغاز شد.
اما به رغم این رشد تولید ساختمان، روند ساخت و ساز هنوز به سطح بالاتر از رکود دو سال قبل نرسیده است.
تلقی صاحب نظران اقتصادی این است که در سال جاری رشد قیمت مسکن در حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد باشد.
افزایش قیمت مصالح ساختمانی، انتظارات تورمی، انگیزه پایین سرمایه گذاری بخش خصوصی به دلیل نااطمینانی و ریسک های غیراقتصادی و لذا عرضه ناکافی واحدهای مسکونی می تواند موجب تداوم روند صعودی قیمت مسکن در سال جاری شود.
اگر چه در صورت تحقق برنامه ها دولت در راستای اعطای مشوق های سرمایه گذاری به انبوه سازان تولید مسکن با متراژهای مناسب با قدرت خرید متقاضیان مصرفی وایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا، از التهاب مسکن کاسته خواهد شد.
در گزارش چشمانداز اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۲ نگاهی هم به روند نرخ ارز شده است.
براساس این پژوهش، تلقی صاحب نظران اقتصادی از نرخ ارز در سال جاری در صورت عدم بهبود اوضاع در روابط سیاسی، قرار گرفتن دلار در بازه ۵۵ تا ۶۵ هزار تومان است.
همچنین در سناریویی دیگر چنانچه ریسک ها کاهش یابد، نرخ دلار در بازه ۳۵ تا ۴۵ هزار تومان قرار خواهد گرفت.
چشم انداز نرخ دلار از این بابت برای بازار مسکن اهمیت دارد که در سال های اخیر بخش زیادی از خریداران و فروشندگان ملک، تصمیم خود برای انجام معامله را براساس روندهای نرخ دلار تنظیم می کردند.
همچنین تورم ماهانه مسکن همبستگی زیادی با تغییرات ماهانه نرخ دلار داشته است.
براین اساس افزایش شوک گونه قیمت دلار در فاصله کوتاهی باعث افزایش قیمت مسکن شده است.
با این حال در مقاطعی، کاهش قیمت دلار الزاما به افت قیمت مسکن نیانجامیده است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.