اواخر هفته گذشته شورای پول و اعتبار با تصویب پیشنهاد بانک مسکن اجازه داد سقف های وام خرید مسکن انفرادی و زوجین و همچنین وام جعاله افزایش پیدا کند.
بورس24 : اواخر هفته گذشته شورای پول و اعتبار با تصویب پیشنهاد بانک مسکن اجازه داد سقف های وام خرید مسکن انفرادی و زوجین و همچنین وام جعاله افزایش پیدا کند.
براساس مصوبه این شورا در تهران چهار مدل وام خرید مسکن شکل گرفته است.
در مدل اول، گیرنده وام خرید مسکن انفرادی می تواند 400 میلیون تومان تسهیلات بانکی دریافت کند.
در مدل دوم، همین وام انفرادی به همراه وام جعاله 160 میلیون تومانی قابل دریافت است تا با تجمیع آن امکان خرید مسکن فراهم بیاید.
در مدل سوم، زوجین هر دو می توانند هر کدام یک فقره وام 400 میلیون تومانی و در مجموع 800 میلیون تومان تسهیلات خرید مسکن دریافت کنند. در مدل چهارم نیز همین زوجین می توانند کنار این وام 800 میلیونی، یک فقره وام جعاله نیز از بانک مسکن دریافت کنند که در این صورت ارزش کل تسهیلات برای خرید مسکن در این حالت به 960 میلیون تومان می رسد.
اما آیا این میزان تسهیلات واقعا قابل دریافت است؟
کارشناسان تامین مالی مسکن در این باره معتقدند، جواب به دو علت منفی است!
علت اول آن است که این مبالغ مصوب برای وام خرید مسکن، ارزش اسمی تسهیلات است نه ارزش واقعی آن. به بیان دیگر برای دریافت تسهیلات خرید مسکن لازم است متقاضی، اقدام به خرید اوراق کند. مثلاً برای دریافت وام 400 میلیون تومانی باید 800 فقره اوراق هر کدام به قیمت حدود 88 تا 90 هزار تومان خریداری شود.
بنابراین چیزی در حدود 15 تا 20 درصد از ارزش اسمی وام خرید مسکن صرف خرید اوراق یا همان امتیاز وام می شود.
به این ترتیب اگر چه ارزش اسمی تسهیلات حدود یک میلیارد تومان است اما حداکثر 800 تا 850 میلیون تومان دست فرد متقاضی وام خرید مسکن را می گیرد.
علت دوم نیز به اقساط تسهیلات مربوط می شود.
فردی که برای خرید مسکن 960 میلیون تومان وام اسمی دریافت می کند باید ماهانه 20 میلیون تومان قسط پرداخت کند.
در شرایطی که کارمندان و شاغلان، عمدتاً حداقل حقوق مصوب را دریافت کنند و در بهترین حالت درآمد ماهانه یک زوج چیزی در حدود 19 تا 20 میلیون تومان است، اختصاص کل این رقم به قسط ماهانه وام، امکان ناپذیر است.
این در حالی است که در وضعیت کنونی مستاجرها ماهانه حدود 10 تا 12 میلیون تومان برای اجاره ماهانه مسکن هزینه می کنند و این رقم را فراتر از حد توان اقتصادی شان می دانند.
کارشناسان اقتصادی تاکید می کنند، ناکارآمدی وام خرید مسکن در دو شکل خودنمایی می کند. شکل اول، فاصله مبلغ وام تا قیمت مسکن است که در شرایط فعلی حتی با فرض اینکه نیازی به خرید اوراق نباشد، همین وام یک میلیارد تومانی حدود 20 تا 25 درصد از بهای خرید آپارتمان متوسط را در شهر تهران پوشش می دهد در حالی که قدرت پوششی وام خرید مسکن باید حداقل 50 درصد باشد.
ناکارآمدی دوم وام خرید مسکن نیز به قسط ماهانه تسهیلات مربوط است که رقم آن با درآمد ماهانه خانوارها ناسازگار است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.