پیشبینی ما از بازار دیروز چندان مطابق با انتظار پیش نرفت. هر چند که بطور کل فضا مقداری بهتر بود اما در مجموع انتظارات برآورده نگردید. به لحاظ تکنیکی نزدیکترین محدوده حمایتی برای شاخص کل محدوده یک میلیون و 550 هزار واحد است. لذا این امیدواری وجود دارد که در نیمه دوم معاملات امروز دستکم برخی از نمادها بتواند مسیر متفاوتی را در پیش بگیرند.
1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات سومین روز کاری هفته میرویم که بازار روز گذشته تحت تاثیر گرفتن زهر فروش معاملات شنبه و همچنین انتشار گزارش عملکرد تولید و فروش بسیار خوب ایرانخودرو، آغاز بدی نداشت و حتی شاخص کل برای دقایقی سبزپوش بود اما رفتهرفته به دلیل تداوم نگرانی معاملهگران نسبت به سیاستهای بانک مرکزی، فشار عرضهها بالا گرفت تا شاخص کل یک روز قرمز دیگر را با کاهش دمای 26 هزار واحدی سپری کرده باشد. برخی نگران خاتمه یافتن روند صعودی بازار و عقبگرد مجدد شاخص از مقاومت یک میلیون و 650 هزار واحدی هستند. اما با وجود تمام خبرهای مرتبط به بانک مرکزی معتقدیم با این نرخ ارز، این اعداد و ارقام اهداف بازار نخواهد بود و اعداد بزرگتری پیش روی بازار است اما شاید در کوتاهمدت چالشهایی داشته باشیم که ناشی از تغییرات و البته سفره رانتی است که دولت برای برخی از ما بهتران پهن کرده است !!
برخی همچنان معتقدند تغییر در راس بانک مرکزی میتواند در تحولات ارزی موثر باشد که کاملا تفکر و تصور غلطی است؛ چراکه تغییر سیاستهای خارجی در این موضوع مهمتر از تغییر رئیس کل بانک مرکزی است و این دقیقا همان سیاستی است که تا تغییر نکند، نمیتواند آرامش را به بازارها بازگرداند. در واقع بازار ارز زمانی باثبات و قابل پیشبینی میشود که مذاکرات به نتیجه برسد و در حوزه سیاست خارجه تحولات مثبتی را داشته باشیم. لذا حضور هر فردی آن هم با تکرار سیاستهای غلط گذشته، راهگشا نبوده و صرفا شوکهای ارزی را از زمانی به زمانی دیگر منتقل خواهد کرد و البته در این بین سرمایه ملی هم بیش از گذشته از دست خواهد رفت.
موضوع دوم ابهاماتی است که رئیس جدید از زمان ورود به ساختمان میرداماد ایجاد کرده و با اعلام نرخ دلار 28.500 تومانی همه را آچمز کرده است. ته این ماجرا (اگر در پیش گرفتن سیاست ارز 4.200 تومانی باشد) تقریبا برای فعالین قدیمی بازار مشخص است. تراز تجاری به شدت منفی خواهد شد. بازار سرمایه اثر منفی خواهد گرفت. تورم تشدید خواهد شد. شبکههای قاچاق اقتصاد کشور را خواهند بلعید و لذا با سرعتی بالا به انتهای دره خواهیم رفت. امیدوارم دولت به دنبال آزمون و خطا نباشد و این سیاست سوپرغلط را در پیش نگیرد. اما در ادامه نگاهی به 3 سناریوی احتمالی خواهیم داشت.
سناریوی بدبینانه: الزام به عرضه کل درآمدهای دلاری شرکتها در سامانه نیما به نرخ ثابت 28.500 تومان و ایجاد یک فضای رانتی گسترده و زدن جیب سهامداران. طبیعتا بعد از 2 – 3 ماه عرضه دلار محدود میشود چراکه شرکتها ترجیح میدهند دلارهای ناشی از صادرات را فعلا تبدیل به ریال نکنند. و لذا بعد از مدتی بانک مرکزی از مواضع خود به مانند گذشته عقب مینشیند و اقدام به اصلاح سیاست میکند. منتهی در آن زمان احتمالا دلار در بازار آزاد به 50 هزار تومان رسیده و نوشدارو بعد از مرگ سهراب فایدهای ندارد. به نظر بازار در مقطع فعلی به سناریوی نخست وزن بیشتری داده است.
سناریوی خوشبینانه: در این سناریو، صرفا درآمدهای نفتی به نیما خواهند رفت و سایر صادرکنندگان دلارها را با نرخ توافقی یعنی حوالی 35 – 36 هزار تومان تبدیل به ریال میکنند. این بهترین سناریو برای بازار است که رشد سود شرکتها را رقم میزند اما بطور کل به این سناریو و چنین عقلانیتی نمیتوان دل بست.
سناریوی متعادل: این سناریو ترکیبی از دو سناریوی قبل است. بدین معنی که بخشی از ارز صادرکنندگان به نیما میرود و برخی دیگر راهی بازار توافقی یا مبادلهای یا متشکل ارزی یا هر چه اسمش را میگذارید، خواهد شد. این هم آش شله قلمکاری است که پیچیدگیهای خاص خود را دارد و باید درصد ترکیب آن هم مشخص شود اما به هر جهت این سناریو (با توجه به اظهارات رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس) کمی منطقیتر و محتملتر است و لذا باید امیدوار بود ابهام جدید ایجاد شده به زودی رفع شود و بطور کلی سیاست ارزی و پولی برای بازارها روشن شود.
پیشبینی ما از بازار دیروز چندان مطابق با انتظار پیش نرفت. هر چند که بطور کل فضا مقداری بهتر بود اما در مجموع انتظارات برآورده نگردید. به لحاظ تکنیکی نزدیکترین محدوده حمایتی برای شاخص کل محدوده یک میلیون و 550 هزار واحد است. لذا این امیدواری وجود دارد که در نیمه دوم معاملات امروز دستکم برخی از نمادها بتواند مسیر متفاوتی را در پیش بگیرند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.