برای امروز احتمالا بازار بهتری را داشته باشیم؛ چراکه در نیمه دوم بازار روز گذشته سمت تقاضا به خوبی عرضههای از راه رسیده را جذب کرد. البته انتظار مبنی بر برگشت پرقدرت وجود ندارد؛ چراکه سردرگمی درخصوص سیاستهای بانک مرکزی، نوسانات بازار ارز، تحولات بورس کالا و البته لایحه بودجه دولت پابرجا است. اما فراموش نکنیم که انتظارات تورمی بر جامعه قالب شده و در نتیجه انتظاری مبنی بر افت جدی دلار وجود ندارد. لذا بهزودی فروشندهها پشیمان خواهند شد و باری دیگر شاهد حرکت رو به جلو در بسیاری از صنایع خواهیم بود.
1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات دومین روز کاری هفته میرویم که مطابق با انتظار بازار روز گذشته با فشار جدی عرضه آغاز کرد و در همان یک ساعت نخست، شاهد افت جدی دماسنجها و از دست رفتن کل رشد بازار چهارشنبه بودیم. در نتیجه این رویداد شاخص کل با یک کندل بلندقامت نزولی به کانال 1.5 میلیون واحد بازگشت. البته حجم و ارزش معاملات قابل قبول (نزدیک به 10 هزار میلیارد تومان) بود و بسیاری از صفوف فروش توسط حقوقیها برچیده شد و حتی برخی از نمادهای مورد توجه نظیر ذوب، رمپنا، خودرو، شستا، فولاد، شبندر و ... نیز در سطوحی بالاتر از قیمتهای پایانی و بعضا با رنگ سبز به کار خود خاتمه دادند. البته خروج پول هم کم نبود (بیش از 800 میلیارد تومان) اما دست بالای خریدار به خوبی نشان داد که اصلاح قیمتها طول عمق چندانی ندارد. وضعیت بازار روز گذشته نتیجه اظهارنظر جمعه شب رئیس بانک مرکزی و ابهامات ایجاد شده بود. گویی مسئولین ما قصد درس گرفتن از تاریخ و تحولات دورههای گذشته را ندارند و صرفا همه چیز را دستوری میبینند. لذا بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران معتقدند سیاستهای رئیس جدید بانک مرکزی هم راه به جایی نخواهد برد.
خروجی ما از صحبتهای آخر هفته گذشته رئیس جدید بانک مرکزی این است که نرخ ارز 28.500 تومانی برای اقلام اساسی کشور به منظور تامین ارز اقلام خوراکی، دارو و مواد اولیه و اقلام کلیدی با هدف کنترل تورم این گروه ثابت میماند. در واقع اسم دلار 4.200 تومانی (جهانگیری) به دلار 28.500 تومانی فرزین تغییر میکند. اما برای سایر کالاها و نیازهای جامعه، بازار دیگری (احتمالا بازار متشکل ارزی) شکل میگیرد که نزدیک نرخ بازار بوده و بانک مرکزی در آن فعال خواهد بود.
درخصوص صحبتهای جمعه شب رئیس بانک مرکزی به چند نکته مهم باید توجه داشت. نخست اینکه، ابلاغیه عرضه در نیما برای شرکتهای پتروشیمی و فلزی خبر جدیدی نیست و چند هفته قبل آییننامه اجرایی آن در دولت تصویب و ابلاغ شده است. دوم اینکه تقاضا برای دلار نیمایی بیشتر از عرضه بوده و لذا با فرض عرضه دلار با نرخ پایه 28.500 تومان، رقابت زیادی توسط خریداران شکل می گیرد. ضمن اینکه، عمده عرضه دلار ارزان در سامانه نیما توسط ارزهای ناشی از صادرات نفتی بوده و شرکتهای فلزی و پتروشیمی عرضه کمتری در این سامانه خواهند داشت. لذا به منظور متعادل کردن نیما، احتمالا دولت به زودی بخش عمدهای از تقاضا بجز مواد غذایی و دارو و کالای استراتژیک) را به بازار متشکل ارزی (اتاق مبادلات) منتقل خواهد کرد.
به نظر هنوز هم سیاستهای رئیس بانک مرکزی شفاف نیست و یکی از دلایل فشار فروش و سردرگمی روز گذشته بازار سرمایه همین موضوع است. تصور قالب بر این است که ایجاد رقابت در بورس کالا برای بسیاری از محصولات سبب خواهد شد تا بازار باری دیگر به شرایط نرمال خود بازگردد. به نظر بازار تا حدودی نسبت به سیاستهای غیرکارای دولتها درس گرفته و یکی از دلایل هضم عرضههای روز گذشته و حضور قدرتمند خریداران همین موضوع است.
ضمن اینکه، یکی از نکات جالبتوجه این روزها، منعکس شدن ثانیهای اثرات نوسانات دلار در داراییها اعم از طلا، سکه، مسکن، خودروی خارجی، لوازم خانگی و ... است تا جاییکه بعضا بسیاری از کالاها حباب مثبت گرفتهاند. به عنوان مثال در سکه طلای امامی میزان حباب به 20 درصد و در سکه ربع بهار آزادی حباب به بیش از 50 درصد رسیده است ! اما در بورس تهران با وجود رشد کمتر از 30 درصدی اخیر، کماکان حباب منفی و جذابیت قیمتها را شاهد هستیم؛ چراکه هنوز اکثر سهمها با دلار 30 هزار تومانی معامله میشوند و از نظر ارزندگی و تحلیلی هیچ گزینهای نمیتواند جای بازار سرمایه را بگیرد.
بارها به این نکته اشاره شد که ارزش دلاری دو بازار بورس و فرابورس در سطوح 160 – 170 میلیارد دلاری قرار گرفته و شکاف زیادی با سطح تعادلی 200 میلیارد دلار وجود دارد. اما حال میبینیم که هنوز هم رگههایی از ناامیدی، بیاعتمادی و عرضه در بازار وجود دارد که البته دلیل آن سیاستهای غلط دولت و بانک مرکزی است. مقایسه ارزش دلاری بازار با دورههای گذشته ابزار ساده و خوبی برای نشان دادن جاماندگی بازار است. البته بازار ریسکهای آتی را میبیند و قطعاً این عقبافتادگی دلار به عنوان چراغ راه مورد توجه است. دلیل اصلی این موضوع برچیده شدن اعتماد عمومی و اتفاقات تلخی است که در 28 ماه اخیر رقم خورده و بسیاری از فعالین بازار نگران تکرار وقایع اخیر و رفتارهای نسنجیده دولتاند.
به نظر میرسد طی ماههای پیش رو با برطرف شدن برخی ریسکها و ابهامات نظیر بودجه، نرخ سود و دلار نیما، بازار شرایط بهتری گرفته و بتواند عقبافتادگی خود را جبران نماید. و صد البته همین حالا جریان حجم معاملات به خوبی نشان میدهد بخشی از جریان پول که شاید همان پول هوشمند باشد به این موضوع اشراف داشته و از حالا در حال خرید است. هر چند که معتقدیم برگشت بازار به دوره رونق بسیار زمانبر خواهد بود و به این زودیها بازار از نظر روانی به نقطه اوج سال 99 باز نخواهد گشت اما به هر جهت بهبود نسبی هم میتواند عاملی برای رونق نسبی بلندمدتی در بازار باشد.
برای امروز احتمالا بازار بهتری را داشته باشیم؛ چراکه در نیمه دوم بازار روز گذشته سمت تقاضا به خوبی عرضههای از راه رسیده را جذب کرد. البته انتظار مبنی بر برگشت پرقدرت وجود ندارد؛ چراکه سردرگمی درخصوص سیاستهای بانک مرکزی، نوسانات بازار ارز، تحولات بورس کالا و البته لایحه بودجه دولت پابرجا است. اما فراموش نکنیم که انتظارات تورمی بر جامعه قالب شده و در نتیجه انتظاری مبنی بر افت جدی دلار وجود ندارد. لذا بهزودی فروشندهها پشیمان خواهند شد و باری دیگر شاهد حرکت رو به جلو در بسیاری از صنایع خواهیم بود.
نظرات :
این مطلب 1 نظر دارد.
بسیار عالی
1 سال پیش