در میان پیشرانهای رشد پایه پولی ، خالص دارایی خارجی بانک مرکزی سهمی فزاینده به میزان 20.9درصد، سایر ارقام 17.6درصد و اضافه برداشت بانکها نیز به مقدار 9.1درصد سهم فزاینده داشتهاند و تنها سهم بدهی بخش دولتی به میزان (درصد17) کاهنده بوده است...
بورس24 : مطابق گزیده آمارهای اقتصادی منتهی به مردادماه، با بررسی ترازنامه بانک مرکزی میتوان به جزئیات متغیرهای پولی پی برد.
در نمودار مقابل نرخ رشد سالیانه پایه پولی 30.3درصد بوده (روند افزایشی بر خلاف تیرماه) و سهم هریک از مولفهها در رشد این کمیت نیز ملاحظه میشود.
در خصوص اجزای نقدینگی نکته قابل توجه افزایش سهم پول از نقدینگی از ابتدای سال جاری تا دستکم مردادماه بوده که احتمالا" ناشی از شوک تورمی ناشی از حذف ارز ترجیحی بوده است. همچنین افزایش این متغیر میتواند تلاطم در بازارهای مالی و ارز نیز ایجاد کند.
سهم اجزای پایه پولی
در میان پیشرانهای رشد پایه پولی ، خالص دارایی خارجی بانک مرکزی سهمی فزاینده به میزان 20.9درصد، سایر ارقام 17.6درصد و اضافه برداشت بانکها نیز به مقدار 9.1درصد سهم فزاینده داشتهاند و تنها سهم بدهی بخش دولتی به میزان (درصد17) کاهنده بوده است.
علت نقش فزاینده سهم خالص دارایی خارجی احتمالا" ناشی از ورود دلارهای ماحصل فروش نفت بوده است.همچنین سایر ارقام نیز در واقع همان مانده نقدینگی نزد بانکها در نتیجه سیاست پولی بانک مرکزی است.
البته توجه کنیم که کاهش سهم بدهی بخش دولتی چندان منجر به تغییر برآیند رشد پایه پولی نشده است چرا که به عنوان نمونه با استفاده دولت از سپرده دستگاههای اجرایی به جای تنخواهگردان، بانکها دچار کسری منابع شده و در نهایت سهم این نیرو در رشد پایه پولی همچون قانون پایستگی انرژی به سرفصلی دیگر منتقل خواهد شد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.