برای امروز منطقا باید بازار بهتری داشته باشیم. رشد نسبی نفت در بازارهای جهانی از یکسو و گذر از تعطیلات پایان هفته میتواند عاملی برای بهبود روند بازار باشد؛ علیالخصوص که شاخص و بسیاری از نمادهای مورد توجه هم درست در محدوده حمایتی قرار دارند اما باید دید آیا خریداران تن به خرید سهام در قیمتهای جذاب فعلی میدهند یا کماکان قصد نظارهگر بودن را دارند ... !!
1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات نخستین روز کاری هفته میرویم که بازار سرمایه یک هفته سخت، نفسگیر و کلافهکننده را پشتسر گذاشت و البته اوج این نفسگیری در ماراتن منفی چهارشنبه بود که شاخص کل با وجود ثبت کاهشهای مستمر روزهای ماقبل، میهمان یک افت جدی 2 درصدی دیگر شد و با شعلههای آتش فروشندگان تا ابتدای کانال یک میلیون و 240 هزار واحدی سقوط کرد. سقوط اخیر نشان میدهد متولیان بازار اعم از دولت و سازمان بورس خیلی ارزشی برای بازار سرمایه قائل نبوده و همه چیز را به خدا سپردهاند ... !! جالب اینکه در مصاحبهها صحبت از حمایت میشود اما نهتنها خبری از عمل نیست که به یکباره لیست بلند و بالایی از کالاهای مشمول عوارض و مالیات منتشر میشود و به وضعیت پیچیده بازار دامن زده میشود. درخصوص وضعیت خودرو در بورس کالا به همین شکل. یک روز خبر از ورود به محصول ایرانخودرو به بورس کالا میدهند؛ چند ساعت بعد آقای وزیر تکذیب میکند ! این رفتارها بیتدبیری و بینظمی دولت را نشان میدهد و نتیجهاش میشود قهر سرمایهگذار، دود شدن اعتماد، آه و ناله و نفرین سهامدار و فرار پول از بازار بورس ... !
موضوع دیگر، بحث گزارشهای 6 ماهه است که برخی معقتدند ضعیف بود اما واقعیت این است که گزارشها دقیقا مطابق با انتظار بود. در واقع وقتی دولت دست در جیب شرکتها میکند، برق و گاز صنایع را قطع میکند، دلار نیمایی را سرکوب میکند، برجام را به ثمر نمیرساند و بازارهای جهانی هم مسیر افول را در پیش میگیرند، نمیتوان انتظار رشد سود داشت. همین مقداری سودی هم که شرکتها با این حجم از بیتدبیری دولت ساختند، واقعا قابل تدبیر است. نگاهی به گزارش شرکتهای فولادی، فلزی، سنگآهنی، پتروشیمی و برخی دیگر از شرکتها نشان از افت چشمگیر حاشیه سود شرکتهای حاضر در این صنایع دارد. یعنی هر دو طرف جریان فروش و هزینه دستخوش تغییراتی شده است. دولت با سیاست سرکوب قیمت، بخشی از فروش را به سمت دلالان و بخشی از هزینه را به سمت خود کشیده و به شکل غیرماهرانهای جیب سهامداران را زده است. این وضعیت موجب شده تا بسیاری از تحلیلگران به این نتیجه برسند که بازار برای برگشت به حمایت مالی نیاز ندارد، بلکه به جریان عقل و تدبیر نیاز دارد ... !
و اما موضوع سوم انتشار بیمهابای اوراق دولتی است. این اتفاق، نهتنها تعادل بازار سهام بلکه تعادل بازار پول را هم به هم زده است. انتشار و عرضه اوراق جدید توسط بانکها با نرخ بهره جدید باعث آشفتگی در بازار پول خواهد شد و شاهد رقابت بیسابقه و منفی نهادهای مالی مختلف به بهانه واهی جذب نقدینگی هستیم ! (سیاستی که در دولت یازدهم که نقدینگی به مراتب کمتر بود، اجرا و شکست سختی خورد ! به هر حال بر هیچکس پوشیده نیست که بازار در بسیاری از سهام خود در نقاط ارزنده و جذابی قرار دارد اما این بازار برای برگشت نیاز به تغییر رویه دولت و حمایت سازمان دارد.
شاید جالب باشد بدانید که ارزش بازار بورس اوراق بهادار در ابتدای کار دولت سیزدهم حدود 6.200 همت (معادل 224 میلیارد دلار) بوده است. بعد از حدود 14 ماه ارزش بازار بورس به 4.600 همت (معادل 140 میلیارد دلار) رسیده است. یعنی سهامداران بورسی بعد از 14 ماه از روزی که قرار بود بازارشان اولویت اول باشد، 25 درصد زیان ریالی و 38 درصد زیان دلاری داشتهاند !
اما به سراغ بازار برویم. بازاری که انصافا حرفی برای گفتن ندارد. البته گویا روز پنجشنبه جلسهای در سازمان بورس جهت کمک به بازار برگزار شده است. در همین زمینه مدیر روابط عمومی سازمان بورس در توییتی از تصمیمات جدید هیئت مدیره سازمان بورس در جلسه فوقالعاده روز پنجشنبه خبر داده و عنوان کرد بر مبنای این تصمیمات مقرر شده: تعهدات فروش بازارگردانها طی روزهای آتی محدود شود. همچنین عرضه اولیهها تا زمان پایداری شرایط بازار، متوقف شود و اصلاحیه دستورالعمل بازارگردانی جمعبندی شده و به زودی ابلاغ شود. به نظر بازار به تصمیماتی فراتر از این تصمیمات ساده نیاز دارد. گویا مسئولین درک صحیحی از بحران ندارند و حتما باید کار به جاهای باریکتر برسد.
برای امروز منطقا باید بازار بهتری داشته باشیم. رشد نسبی نفت در بازارهای جهانی از یکسو و گذر از تعطیلات پایان هفته میتواند عاملی برای بهبود روند بازار باشد؛ علیالخصوص که شاخص و بسیاری از نمادهای مورد توجه هم درست در محدوده حمایتی قرار دارند اما باید دید آیا خریداران تن به خرید سهام در قیمتهای جذاب فعلی میدهند یا کماکان قصد نظارهگر بودن را دارند ... !!
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.