با ورود ایران به کشورهای صادر کننده نفت که قطعا کشور های اروپایی به دنبال آن هستند، یک مرحله کاهش قیمت نفت را خواهیم داشت و طبیعی خواهد بود. اما برای شرکت های پتروشیمی و پالایشگاهی که می توانند در زمینه صادرات فعال باشند به دلیل عدم ارائه تخفیف و فروش محصولات با قیمت واقعی برایشان بسیار مفید است.
بورس24 : یکی از بزرگ ترین ابهامات فعلی بازار سرمایه، احیای برجام یا عدم احیای آن است. در این زمینه هر اتفاقی که رخ دهد با واکنش بازار سرمایه مواجه خواهد شد. امیر جعفری، کارشناس بازار سرمایه در خصوص احیای برجام و تاثیرات آن بر بازار سرمایه با بورس24 گفت و گو کرده است.
*درصورت نهایی شدن مذاکرات و به نتیجه رسیدن برجام، بازار سرمایه چه واکنشی از خود نشان خواهد داد؟
طی یک سال اخیر یکی از دغدغه های اصلی و یکی از اثر گذار ترین مسائلی که روی بازار سرمایه اثر گذاشته، نتایج برجام بوده است.
اگر در حوزه اقتصادی و سرمایه گذاری نتوان پیش بینی پذیری را برای سرمایه گذار فراهم کرد، اثر گذاری مستقیم بر سود دهی شرکت ها خواهد داشت و به دنبال آن بر روی بازار سرمایه اثر گذاری خواهد داشت. اگر این متغیر اصلی، یعنی پیش بینی پذیری را برای سرمایه گذار بتوان فراهم کرد، اثر خود را به صورت زنجیره وار به سود دهی شرکت ها و رشد بازار سرمایه و سرمایه گذاران بازار سرمایه کمک خواهد کرد و اگر خوشبختانه این اتفاق بیفتد، این متغیر، نگرانی و عدم قطعیت از بازار حذف شده و تکلیف بازار مشخص خواهد شد که به چه سمتی خواهد رفت. چون برجام به معنای دلار و دلار بر اقتصاد و بازار سرمایه تاثیر گذار خواهد بود.
*برجام چه تاثیر با اهمیتی روی صنایع دلار محور خواهد داشت؟
در حال حاضر شرکت هایی که در حوزه صادرات و دلار محور هستند در چند سال گذشته، به واسطه تحریم هایی که اتفاق افتاد به اجبار هزینه ای را بر قیمت تمام شده این شرکت ها اضافه کرد و این به معنای کاهش سود برای سرمایه گذار و سهامدار است.
خوشبختانه اگر این اتفاق بیفتد، این هزینه ها حذف شده و قیمت تمام شده ها کاهش پیدا می کند. نکته دیگر این که زمانی که محصول بیشتری به فروش برسد و فضای بازار های جهای برای سرمایه گذار باز باشد، حمل و نقل به راحتی صورت بگیرد و مذاکره راحت با طرف های معامله در نقاط مختلف جهان فراهم باشد وزن صادراتی که به کشورهای مختلف انجام خواهد شد، به طور مستقیم بر فروش و سود دهی شرکت اثر می گذارد.
کاملا واضح است که برجام از دو جهت می تواند به صادرات و افزایش سود آوری شرکت ها کمک کننده باشد و این موضوع نیز همان چیزی است که سرمایه گذار خواستار آن است.
*با وجود برجام و احتمال رفع تحریم ها چه میزان می شود به اتصال جامعه جهانی و ارتباط مالی بین بانکی (سوئیفت) امیدوار بود و بانکی ها چعه میزان می توانند منتفع شوند؟
در حال حاضر اطلاعات دقیق و قطعی از مباحث مذاکرات منتشر نشده، اما یکی از درخواست های اصلی طرف ایرانی این بوده که تحریم های بانکی برداشته شود، اتصال به سوئیفت برقرار شود و اگر این بحث حل نشده باشد اتفاق خاصی در مذاکرات نیفتاده و قطعا بر این موضوع پا فشاری شده است و احتمالا به عنوان یکی از آپشن هایی که به ایران تعلق می گیرد همین است.
اگر این اتفاق بیفتد برای شرکت های بزرگ در حوزه صادراتی و یا حتی حوزه های سرمایه گذاری برای طرح های توسعه چند سال آینده، یکی از مشکلاتشان که هیچ یک از طرف ها و شرکت های بزرگ حوزه یورو اروپا که اصولا به عنوان سازندگان قطعات و یا متریال بابت بحث تحریم های سنگین حاضر نبودند بطور مستقیم با شرکت های ایرانی طرف معامله قرار بگیرند و به همین واسطه طرح های توسعه ای متوقف شده و هیچ پیشرفتی نداشتند، حل می شود.
اگر بحث برجام اتفاق بیفتد، یکی از متضرر ترین شرکت های کشور که بانک ها هستند در مدت کوتاهی می توانند تراکنش های خود را انجام دهند.
*با احیای برجام در بلند مدت در صنعت خودرو چه تحولی رخ خواهد داد؟
مشکلی که شرکت های خودرو ساز مخصوصا بعد از سال 1396 که تحریم ها اتفاق افتاد داشتند، با توقف تولید مواجه شدند به این دلیل که عمده خودرو ها با شرکای اروپایی بودند که در ساخت قطعات و یا حتی طراحی ها کمک می کردند و بسیاری از خودرو ها به دلیل نداشتن قطعات نتوانستند تکمیل شوند و از رده خارج شدند و همین امر باعث شد شرکت ها به سمت کشور هایی همچون چین متمایل شوند.
اگر توافق برجام اتفاق بیفتد و بین شرکت های خودرو سازی داخلی با خودرو سازان مطرح جهان مذاکره صورت گیرد و زیر ساخت های خود را توسعه دهند قطعا به فرایند پیشرفت صنعت خودرو سازی کمک خواهد کرد.
*در صورت توافق برجام و احتمال فروش بیشتر نفت چه تاثیری بر صنعت پتروشیمی خواهد داشت؟
با ورود ایران به کشورهای صادر کننده نفت که قطعا کشور های اروپایی به دنبال آن هستند، یک مرحله کاهش قیمت نفت را خواهیم داشت و طبیعی خواهد بود. اما برای شرکت های پتروشیمی و پالایشگاهی که می توانند در زمینه صادرات فعال باشند به دلیل عدم ارائه تخفیف و فروش محصولات با قیمت واقعی برایشان بسیار مفید است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.