مجله اکونومیست (Economist) در سرمقاله این هفته خود به بررسی خسارتهای افزایش شاخص دلار بر بازارها پرداخته است.
بورس24 : مجله اکونومیست (Economist) در سرمقاله این هفته خود به بررسی خسارتهای افزایش شاخص دلار بر بازارها پرداخته است.
این نشریه نوشت: دلار رشد کرده و مورد استقبال قرار گرفته است ولی به نظر میرسد این رشد دلار به خاطر علاقه به این واحد پولی نبوده است، بلکه بیزاری نسبت به پولهای رقیب در حال افزایش است.
شاخص دلار در برابر شش ارز مهم دنیا، در بالاترین سطح ۲۰ سال اخیر قرار دارد. بدترین عملکرد را نیز پوند، یورو و ین داشتهاند. هر حرکت تازه رو به بالای دلار باعث ایجاد سوالات بزرگی می شود.
بیشتر افزایش های اخیر به خاطر تفاوت سیاست پولی آمریکا با سایر کشورهاست، با آغاز سال جدید آمریکا برای مقابله با تورم مصممتر شد. افزایش متوالی نرخ بهره و انتظارات برای بیشتر شدن آن،دلار را به ارزی پر بازده تبدیل کرده است. نرخ های بهره بالا نیز باعث جذب سرمایه از سراسر جهان می شود که خودش به نوبه خود دلار را بالا برده است.
در مواجهه با نا آرامیها نیز دلار پناهگاه سرمایههاست، سرمایه گذاران هنگامی که می ترسند دلار نگه داری می کنند.
قیمت های بالای نفت و گاز عموما برای واردکنندگان انرژی مانند اروپا بد است، اما صادرکنندگان انرژی مانند آمریکا از آن سود میبرند. تعداد انگشت شمار ارزهایی که در سال جاری با دلار همگام بوده اند یا از آن پیشی گرفته اند، ارز کشورهای تولیدکننده انرژی هستند.
آمریکا جایگاه خودش را به عنوان کشوری با رشد اقتصادی ثابت کرده و به همین دلیل هم دلار، چنین جایگاهی پیدا کرده است. شاخص مدیران خرید نشان می دهد که اقتصاد اروپا در ماه آگوست کوچک تر شده و اروپا در حال نزدیکی به رکود است.
رونق اقتصادی در آسیا هم در حال فروکش است، رشد کند صادرات در چین جدیدترین چالش اقتصادی این کشور است که دلیل آن بحران مسکن و محدودیت های کرونایی ناشی از سیاست کووید صفر است.
مشکل چین در سراسر آسیا به چشم می خورد. تولید صنعتی در کره جنوبی ، تایوان و ژاپن در ماه جولای به شدت کاهش پیدا کرده است و هزینه های بالای انرژی نیز مشکل را بیشتر کرده است، در این شرایط ارزهای کشورهای آسیایی در مقابل دلار کم جان شده اند.
در ژاپن که سیاست بانک مرکزی همچنان نرخ پائین بهره است، ین کمترین سطح در ۲۴ سال گذشته را تجربه کرده است و هم اکنون مقامات اشاره کردهاند که ممکن است برای توقف کاهش ین مداخله کنند. در چین هم اقدامات جدیدی برای حمایت از یوان صورت گرفته است.
مجله اکونومیست گزارشی دیگر را به "بازگشت به عصر تورمهای ماندگار" اختصاص داده است.
این نشریه در گزارش اخیر خود به این نکته پرداخته که به رغم سیاستهای انقباضی در پیش گرفته شده از سوی بانکهای مرکزی در جهان، ممکن است این سیاستها به کنترل تورم منجر نشوند و عصر تازهای از تورمهای بالا را پیش رو داشته باشیم.
این صاحبنظران برای نگرانی خود سه دلیل عمده دارند؛ اول از همه، نحوه تامین مالی دولتها در سالهای اخیر دستخوش تحولاتی شده و بار بدهی عمومی رشد قابل توجهی داشته است. از سوی دیگر محرکهای مالی دوران پاندمی نشان داد که دست دولتها برای افزایش مخارج تا چه حد باز است؛ این موضوع میتواند میزان اعتماد به عملکرد بانکهای مرکزی مبنی بر تامین مالی نکردن مستقیم دولتها را کاهش دهد و به افزایش شدید انتظارات تورمی بینجامد.
دومین دلیل افزایش قیمت نیروی کار است؛ در غیاب ظرفیت خالی چین و هند که در دهه هشتاد به کنترل تورم کمک شایانی کرد، رشد دستمزدها به موتور دوم تورم تبدیل خواهد شد. سومین دلیل نیز به عدم امکان اصلاحات گسترده اقتصادی در کشورهای جهان، مانند آنچه در دهه هشتاد میلادی رخ داد و بهرهوری را بهشدت بالا برد، اشاره دارد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.