جهت در جریان بودن معاملات سهام در بورس، به صورت مداوم به خریداران و فروشندگان نیاز است. بازارگردانان، معاملهگرانی هستند که با حجم بالا معاملات را اجرا میکنند و در واقع بازار را جهت اجرای معاملات میسازند و دائما برای معامله حاضر هستند. بازارگردانان با افزایش نقدشوندگی در بازار سرمایه، موجب سودآوری بازار میشوند.
جهت در جریان بودن معاملات سهام در بورس، به صورت مداوم به خریداران و فروشندگان نیاز است. بازارگردانان، معاملهگرانی هستند که با حجم بالا معاملات را اجرا میکنند و در واقع بازار را جهت اجرای معاملات میسازند و دائما برای معامله حاضر هستند. بازارگردانان با افزایش نقدشوندگی در بازار سرمایه، موجب سودآوری بازار میشوند.
در این مقاله به معرفی بازارگردانی الگوریتمی در بورس خواهیم پرداخت.
بازارگردان کیست؟
بازارگردان، به نهاد مالی گفته میشود که با کسب مجوز لازم از سمت سازمان بورس و با تعهد به افزایش نقدشوندگی، عرضه و تقاضا متوازن اوراق بهادار و تحدید دامنه نوسان قیمت، اقدام به خریدوفروش سهام میکند.
تعهدات بازارگردان در ایران
صندوق های بازارگردانی در ایران ملزم به رعایت موارد ذیل هستند:
- حداکثر دامنه مظنه
بیشترین فاصله سفارشات فعال بازارگردان از یکدیگر که به صورت درصد محاسبه میشود ( فاصله سفارش خرید از فروش)
- حداقل حجم انباشته
حداقل تعداد سهامی که بازارگردان باید در سمت خریدوفروش در سامانه معاملاتی، سفارش فعال داشته باشد.
- حداقل حجم معاملات روزانه ( حجم تعهدات)
حداقل تعداد سهامی است که اگر بازارگردان به آن میزان، در یک روز معاملاتی، معامله کند، میتواند از انجام تعهدات معاف شود.
الگوریتم تعهدات
شرکت تحلیلگر امید، در رابطه با اجرای تعهدات بازارگردان، الگوریتمی به نام تعهدات را طراحی کرده است. برای استفاده از این الگوریتم، بازارگردان تنها یک بار، پارامترهای دامنه مظنه، حجم انباشته و حجم تعهدات را وارد میکند تا الگوریتم به صورت روزانه در زمان معاملات، تعهدات بازارگردان را اجرا کند.
آیا اجرای تعهدات به تنهایی برای افزایش نقدشوندگی سهم کافی است؟
تعهدات بازارگردان در ایران محدود است. گاهی حجم تعهدات در مقابل، حجم معاملات و حجم صفهای خرید و فروش به حدی اندک است که بازارگردان از بزرگترین رسالت خود یعنی افزایش نقدشوندگی سهم، باز میماند.
در بسیاری از بورسهای جهانی، همواره در یک طرف معاملات، بازارگردان قرار دارد یا بازارگردان الزام دارد در سرخط خرید و سرخط فروش، سفارش فعال داشته باشد؛ کاهش فاصله سرخط خرید و فروش یکی از مهمترین پارامترهای افزایش نقدشوندگی است.
همچنین در این بازارها به دلیل عدم وجود دامنه نوسان، صف خرید و فروش که بزرگترین ریسک عدم نقدشوندگی سهام در بازار بورس داخلی است، معنایی ندارد.
با توجه به توضیحات بالا، آیا باید از بازارگردان ها باید انتظار داشته باشیم به طور مداوم، صفهای فروش را جمع کنند یا صفهای خرید را عرضه کنند؟ قطعا پاسخ این سوال منفی است.
بازارگردان دارای منابع محدودی است و اگر مداوم در خلاف جهت بازار، به امید افزایش نقدشوندگی معامله کند، منابع خود را به خطر میاندازد.
در نتیجه بازارگردان باید استراتژی از پیش تعیین شدهای در راستای افزایش نقدشوندگی و استفاده درست از منابع محدود خود داشته باشد؛ الگوریتم بازارگردان آرتمیس دقیقا با همین هدف طراحی شده است.
الگوریتم آرتمیس
الگوریتم آرتمیس با هدف افزایش نقدشوندگی و مدیریت منابع استفاده میشود. مدیر صندوق بازارگردانی یا معاملهگر، عددی را به عنوان حداکثر حجم خرید یا فروش تعیین میکند؛ در واقع این پارامتر همان کنترل کننده منابع است.
- این الگوریتم با سفارشاتی که روی تابلو قرار میدهد موجب کاهش دامنه نوسان میشود.
- معاملات آرتمیس میتواند، درصد بالایی از حجم معاملات روزانه سهم را به خود اختصاص دهد.
بازارگردان با استفاده از آرتمیس میتواند عامل اثر گذار معاملات سهم باشد و نقدشوندگی را به طور چشمگیری افزایش دهد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.