حال بازار سهام این روزها چندان خوب نیست. بازار این روزها با افزایش عرضه و گاهی بهبود تقاضا همراه است و موجی از بی اعتمادی در کنار جوی پر ابهام در فضای اقتصادی کشور منجر شده تا سرمایه ها باز هم به سمت بازار های غیر مولد هدایت شوند.
بورس24 : حال بازار سهام این روزها چندان خوب نیست. بازار این روزها با افزایش عرضه و گاهی بهبود تقاضا همراه است و موجی از بی اعتمادی در کنار جوی پر ابهام در فضای اقتصادی کشور منجر شده تا سرمایه ها باز هم به سمت بازار های غیر مولد هدایت شوند.
بازار سهام این روزها قبضه شده با فروش اوراق دولتی به نحوی که بازده این اوراق به 24 درصد رسیده و عملا جذابیت بازار سهام را کم کرده است.
در اقتصاد های مولد برای تولید منابع، سرمایه و تجارت هر سه به اقتصاد جهانی گره خورده است و اگر رفتارهای دستوری اصلاح نشود شرایط اقتصادی بهبود نخواهد داشت. اولین و مهمترین ویژگی اقتصاد صنعتی بین المللی بودن است. حسین پور احمدی میبدی دکترای اقتصاد سیاسی و استاد دانشگاه این موضوع را مطرح کرد و به بورس24 گفت: اصلاح اقتصاد منوط به حذف رفتارهای دستوری در آن است، اتفاقی که منجر می شود تا در کنار ابهامات موجود در اقتصاد عرضه های گسترده اوراق بدهی در بازار سرمایه ، نامشخص بودن روابط تجاری بین المللی وضعیت اقتصادی کشور روند مثبتی را شاهد نباشد و دماسنج اقتصاد کشور با نوسانات غیر عادی روبرو باشد.
پور احمدی در ادامه گفت: بورس به عنوان دما سنج اقتصاد در کشورها عمل می کند و باطن اقتصاد را نشان می دهد.
وی گفت: بازار سهام تا پیش از فروش صندوق های دارایکم و صندوق پالایش یکم شاهد دعوت هایی از سوی وزیر اقتصاد و ریاست جمهوری وقت برای حضور گسترده مردم بود و پس از عرضه های دولتی شاهد روند نزولی و به نوعی آغاز فروپاشی بازار سهام بودیم، زمانی که این روند آغاز می شود نشان می دهد که اقتصاد پویا نیست و اقتصاد با بحران های دوره ای یا بحران هایی مانند رکود یا تورم روبرو است، یا در اقتصاد های دولتی با دستکاری های غیر نرمالی روبرو شده ایم.
پور احمدی گفت: در کشور های در حال توسعه مانند ما بورس بهترین محل جذب سرمایه است و وقتی دستکاری های دولتی رخ می دهد اعتماد از این بازار مالی سلب می شود و سرمایه ها به سمت سایر بازارها مانند ارز، سکه، مسکن، وام های غیر رسمی با بهره بالاو ... کوچ می کند.
وی افزود: مادامی که اقتصاد کشور پشتوانه مردمی نداشته باشد روند توسعه در کشور با اخلال روبرو می شود. تصمیم سازان باید به فکر منافع ملی باشند و باید دست از اقدامات غیر عادی بردارند و حمایت های واقعی را اجرایی کنند.
در شرایط فعلی بهترین حمایت دولت از بازار سهام انجام ندادن هیچ کاری خلاف بازار سهام است
این کارشناس اقتصاد گفت: بهترین حمایت دولت از بورس این خواهد بود که دولت کاری با بورس نداشته باشد. چرا که با وجود تمام اقداماتی که دولت مدعی انجام آن است سرمایه گذاران حاضر در بورس چه سرمایه گذاران کلان و چه سرمایه گذاران خرد ظاهرا به راحتی به وعده های حمایتی دولت اعتماد نمی کنند.
این استاد دانشگاه گفت: بر اساس اخبار و شواهد موجود ظاهرا به نظر می رسد که اهتمام جدی برای اصلاح شرایط بورس نیست و برخی فکر می کنند بورس محل سودآوری مجانی است و با رویکرد فعلی راه و رسم صحیح جذب سرمایه و دلگرمی و امید برای فعالیت سرمایه گذاران در بورس ایجاد نمی شود آن هم برای اقتصادی که به شدت مبهم و ناکارا است.
پور احمدی گفت: حتی در توسعه یافته ترین اقتصادهای جهانی مانند آمریکا و آلمان و ژاپن هر گاه با بحران های ساختاری و جدی در بازارهای مالی روبرو می شوند صدها میلیارد دلار به این بازار هاتزریق می کنند تا اقتصاد کشور را نجات دهند. مانند تزریق 1600 میلیارد دلار به بازار های مالی توسط دولت اوباما در جریان بحران بزرگ سال 2007 . این به این معنی است که بازارها مالی قطب و قلب اقتصاد توسعه یافته و در واقع شرط تحقق آن است. به عبارتی با شرایطی روبرو هستیم که تقریبا تمام ابزارهایی که می تواند بورس قوی و مستحکمی ایجاد کند کنار گذاشته شده و سرمایه گذاران صرفا در تلاش اند تا از این بازار خلاص شوند.
وی افزود: در شرایط فعلی اگر دولت می خواهد کارآمدی خود در حوزه اقتصادی را نشان دهد باید اعتماد را به بازار سرمایه برگرداند و قبل از هرچیز بورس باید ساماندهی شود.
پور احمدی در پایان گفت: با توجه به رفتار ها و تصمیم گیری های فعلی و سیاست گذاری های موجود نمی توان چشم انداز مثبتی برای بورس دید و برای بهبود شرایط باید ابهام ها رفع شود. در غیر اینصورت با عرضه های گسترده اوراق دولتی در بازار سهام، قیمت گذاری دستوری کالا ها در بخش های مختلف و مشخص نبودن چشم انداز ارتباط اقتصادی بین المللی کشور نمی توان انتظار ایجاد امید در نگاه سرمایه گذاران داشت. اتفاقی که دولت در گام نخست باید پیاده سازی کند، رفع ابهام ها و بازگرداندن اعتماد سرمایه گذاران به بازار سرمایه با حذف قوانین و دستورالعمل های خلق الساعه است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.