این روزها بازار به هیچ خبری واکنش نمیدهد و فعلا این فروشندهها هستند که خریداران را به توپ بستهاند!
بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات نخستین روز هفته میرویم که بازار چهارشنبه در ادامه روند کاهشی خود، یک افت دیگر را در کارنامه پائیزی 1400 ثبت کرد و کانال 1.4 میلیون واحدی را از دست رفته دید. نکته جالب اینکه حتی گزارش بسیار خوب پالایش نفت بندرعباس هم به مانند تحرکات مثبت در بازارهای جهانی نتوانست تاثیری در ذائقه معاملهگران ایجاد کند. در واقع این روزها بازار به هیچ خبری واکنش نمیدهد و فعلا این فروشندهها هستند که خریداران را به توپ بستهاند !
به نظر میرسد بازار این روزها درگیر تحولات سیاسی و اقتصادی و عدم وعده مسئولین شده است. اما در کنار عوامل سیاسی و اقتصادی موثر بر روند این روزهای بازار، به این نکته باید توجه داشت که طی دو هفته پیش رو فستیوالی از صورتهای مالی میاندورهای (عمدتا 6 ماهه) و سپس عملکرد تولید و فروش مهر ماه شرکتها روانه کدال خواهد شد. بنابراین احتمالا با نزدیک شدن به این رویداد بزرگ، بخشی از توجه بازار معطوف به تحولات بنیادی شرکتها شود. از مهمترین اتفاقات هفته گذشته میتوان به انتشار گزارش 3 ماهه 3 شرکت پالایش نفت لاوان، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت بندرعباس (با تاخیر 3 ماهه به دلیل مشخص نبودن سیاستهای مجموعه پالایش و پخش) اشاره داشت. در بین 3 گزارش منتشر شده، شپنا مقداری کمتر از انتظار ظاهر شد اما در 2 شرکت دیگر گزارشهای بسیار خوبی را داشتیم. تحقق این سودها در شرایطی که کرک اسپرد فرآوردهها به شکل بااهمیتی بهبود یافته، نوید روزهای بهتری را برای پالایشگاهها میدهد. همانطور که در گزارش پیشین هم اشاره شد، افزایش سطح تخفیفات عاملی برای بهبود حاشیه سود شرکتها بوده است.
اما بازارهای جهانی یک هفته طلایی را پشتسر گذاشتند. البته بورس تهران از تحولات مثبت این بازار تاثیر نگرفته است. در حالی تا پایان هفته دوم مهر ماه نگرانیها درخصوص شرکتهای ساختمانی در چین و بدهیهای سنگین این شرکت بازار را سراسیمه و متزلزل کرده بود که به یکباره از روزهای پایانی هفته گذشته با کاهش نگرانیها، موتور فلزات رنگین گرم شد. طبق آخرین اخبار منتشر شده، در آمریکا شاخص تورم ماه گذشته (سپتامبر 2021) رقم 5.4 درصد گزارش شده که فراتر از انتظار بازار (5.3 درصد) و بالاترین افزایش از بحران اقتصادی سال 2008 است! رشد تورم CoreCPI معادل 4 درصد گزارش شده که همچنان سطح بالایی است. با انتشار این آمار بازار شاهد افزایش اختلاف قیمت بین بهره دلار و تورم است (بهره منفی) که عامل افت ارزش دلار و اوراق قرضه و تقویت قیمت طلا و فلزات است.
در ادامه نگاهی به عملکرد کلی شرکتها در تابستان داشته باشیم. فروش شرکتهای تولیدی در شهریور ماه حدود 115 هزار میلیارد تومان برآورد میشود. بر این اساس و با توجه به میزان فروش شرکتهای تولیدی در مرداد ماه میتوان گفت اکثر شرکتها افت فروش در پنجمین ماه سال را در شهریور جبران نمودند. این در حالی که میزان فروش شرکتها در تیر و مرداد به ترتیب 108 و 109 هزار میلیارد تومان گزارش شده که به دلایل مختلف این رقم جبران شده است. در عین حال بنگاههای بورسی در دو فصل بهار و تابستان عملکرد متفاوتی را از خود به نمایش گذاشتند؛ به طوری که فروش شرکتها از 281 هزار میلیارد تومان در فصل بهار به 318 هزار میلیارد تومان در فصل تابستان رسیده که نشان از رشد 13 درصدی دارد. بخشی از این رشد به دلیل رشد قیمت کامودیتیها و نرخ ارز و بخشی دیگر به دلیل رشد نرخ فروش محصولات داخلی نظیر سیمان، دارو، خودرو و ... است.
و در پایان به این نکته اشاره داشته باشیم که احتمالا با انتشار گزارشهای موسوم به 6 ماهه، یک بار دیگر P/E-ttm بازار تعدیل خواهد شد. رویدادی که میتواند بر جذابیت قیمتها بیفزاید، مشروط بر اینکه کمی از ابهامات موجود در بازار کاسته شده تا سرمایههای پارک شده باری دیگر به دل بازار زده و حرکت رو به جلوی شاخصها را داشته باشیم. اما برای امروز احتمالا بازار شرایط بهتری داشته باشد و دستکم به دلیل خسته شدن فروشندهها، جهش جدی قیمتها در بازارهای جهانی و قرار گرفتن برخی از نمادها در سطوحی بالاتر از قیمتهای پایانی، بازار بهتری داشته باشیم. با این حال این موضوع الزاما به منزله تغییر مسیر بازار نخواهد بود و ممکن است باری دیگر فروشندههای بیتجربه بازار را به چالش بکشند ... !
برای مشاهده متن کامل کلیک کنید.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.