توسعه بازار بدهی و متعاقب آن، افزایش فعالیت صندوقهای درآمد ثابت و بخصوص رابطه این موقعیت با نرخ بهره همواره محل مناقشه و پرسش بوده است.
بورس24 : توسعه بازار بدهی و متعاقب آن، افزایش فعالیت صندوقهای درآمد ثابت و بخصوص رابطه این موقعیت با نرخ بهره همواره محل مناقشه و پرسش بوده است. در این مصاحبه، نوربخش عضو هیئتمدیره سبدگردان کوروش در خصوص اثرات متقابل نرخ بهره و توسعه بازار بدهی و همچنین پیشبینی روند نرخ بهره نظرات تحلیلی مرتبط را مطرح کردهاند.
به نظر شما تغییرات نرخ بهره چه اثراتی بر فضای فعالیت صندوقهای درآمد ثابت دارد ؟
نرخ بهره به عوامل زیادی بستگی دارد که مهمترین آنها انتظارات تورمی هست، اگر انتظارات ما در اثر توافق هسته ای اتفاق بیفتد و تورم کاهش یابد در ازای ان ما انتظار داریم که نرخ بهره نیز تا حد زیادی کاهش یابد؛ این موضوع واقعیت موجود است و نرخ ارز نیز از دیگر عوامل انتظارات تورمی است که نشان میدهد نرخ بهره افزایشی نخواهد بود و احتمالا با توجه به شرایطی که در اقتصاد پیشآمده است در حال حاضر ما دورههای تورمی شدیدی را پشت سر گذاشتیم، انتظارات تورمی تا حدی تعدیل شود بنابراین برآورد ما حوالی 18 درصد برای نرخ بهره بانکی است. این اتفاقی فعلا محتملترین سناریو است و البته سناریوهای دیگری نیز میتوان در نظر گرفت، این احتمال وجود دارد که در آینده اقتصاد به دلیل ابهامات موجود دچار تلاطمهایی شود که در این موارد یکی از عواملی که میتواند نجات دهنده باشد، افزایش نرخ بهره به طور موقت خواهد بود. که این موضوع خلاف سناریو اولی است که مطرح شد.
کاهش احتمالی نرخ بهره چه تاثیری بر صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت میگذارد؟
در بعد عملیاتی از آنجایی که صندوقهای درآمد ثابت بخشی از سرمایه جمعآوری شده را در سپرده بانکی نگهداری مینمایند تا حدی متاثر خواهند شد. هرچند که در واقع این کاهش ملاک عملکرد نیست و مهم آن است که یک صندوق بتواند عملکردی بهتر از نرخ بهره داشته باشد. به همین خاطر این کاهش لزوماً به ضرر صندوقهای درآمد ثابت نیست و نشانه خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت به سمت بازار سهام نیست کما اینکه حتی ممکن است که بازار سهام و سایر بازارهای موازی وارد رکود شوند و اتفاقاً با همین نرخ 18 درصدی که ما پیشبینی میکنیم باز هم صندوقهای درامد ثابت بالاترین عملکرد را داشته باشند.
یعنی حتی با وجود اینکه این نرخ ممکن است کاهش پیدا کند امکان افزایش استقبال بیشتر از صندوقهای درآمد ثابت وجود دارد؟
بله چون در حال حاضر نیز نرخ بازده حدود 20 درصد هست که مقایسه عملکرد آن بستگی زیادی به وضعیت سایر بازارهای سرمایهگذاری دارد. اگر انتظارات تورمی کاهش پیدا کند امکان رشد بیش از 20 درصد در بازارهای دیگر بعید به نظر میرسد و در این صورت صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت گزینههای قابل تاملی برای سرمایهگذاری هستند.
حساسیت نرخ مخاطبین صندوقهای درآمد ثابت به نرخ را چگونه ارزیابی مینمایید.
این حساسیت نیز نسبی است و به عملکرد سایر بازارها بستگی دارد، یعنی اگر به طور مثال وضعیت بازار بورس در سهام به گونهای شود که کلیت بازار زیانده باشد و افق سرمایهگذاری چندان روشن نباشد نتیجتاً حتی نرخ 15 درصد صندوقهای درآمد ثابت نیز جذاب و از نظر اقتصادی بهینه است.
پیشبینی شما از وضعیت بازار صندوقهای درآمد ثابت در سال 1400 چیست؟
به طور کلی به نظر میرسد صندوقهای درآمد ثابت متعاقب رشد بازار بدهی نقشآفرینی بیشتری در بازار مالی داشته باشند. از آنجا که این روند با توسعه عملیات بازار باز بانک مرکزی نیز همسو است به نظر میرسد لاجرم شاهد توسعه عملیات و نقشآفرینی صندوقهای درآمد ثابت خواهیم بود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.