رئیس سازمان توسعه تجارت از افزایش ۶۳ درصدی صادرات ایران به کشورهای عضو مجمع اقتصادی اوراسیا خبر داد.
بورس24 : رئیس سازمان توسعه تجارت از افزایش ۶۳ درصدی صادرات ایران به کشورهای عضو مجمع اقتصادی اوراسیا خبر داد.
حمید زادبوم گفت: از 5 آبان 98 تا آخر خرداد امسال, 383 میلیون دلار صادرات به اوراسیا داشتیم که در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن, 63 درصد رشد داشت ضمن اینکه واردات ما از اوراسیا که بیشتر کالاهای اساسی است در این مدت یک میلیارد و 120 میلیون دلار بود که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل, 15 درصد کاهش داشته است.
وی با بیان اینکه مجمع اقتصادی اوراسیا شامل 5 کشور روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، بلاروس و ارمنستان است که این کشورها با حجم مبادلات تجاری 900 میلیارد دلاری به ویژه در شرایط کنونی برای ما بسیار مهم هستند افزود: موافقنامه تجارت آزاد میان ایران و اوراسیا هم اکنون موقت است و ما این موافقنامه را با 860 قلم کالا به مدت یکسال اجرا میکنیم، اما از سال دوم یعنی 5 آبان 99 وارد مذاکرات برای تجارت آزاد میشویم.
زادبوم گفت: برخیها فکر میکنند اگر رقم واردات ما بیش از یک میلیارد دلار است یعنی ما به طرف مقابل تخفیف دادیم در حالیکه موافقنامه به دو شکل است یعنی برخی از اقلام را تخفیف گرفتیم و برخی از اقلام را طرف اوراسیایی تثبیت تعرفه کرده است لذا ما حدود 20 درصد اقلام را به طرف اوراسیایی تخفیف دادیم و حدود 80 درصد اقلامی است که تثبیت تعرفه شده است یعنی از سایر کشورها هم با همین تعرفه میتوانستیم وارد کنیم.
وی افزود: موافقنامه موقت تجارت آزاد نشان میدهد که ادامه کار ما برای تجارت آزاد بسیار مثبت است و فضا و ظرفیت خوبی در این باره وجود دارد، اما افزایش صادرات ما به اوراسیا با مشکلاتی هم مواجه است به طور نمونه زیرساختهای لجستیک، جاده ها، دروازههای مرزی، حمل و نقل و کشتیرانی ما به سمت روسیه و قزاقستان نیاز به توسعه دارد که اگر نتوانیم همزمان با افزایش تجارت با اوراسیا زیرساختهای لجستیک خود را تقویت کنیم این تخفیف در تعرفهها فایده زیادی نخواهد داشت.
رئیس سازمان توسعه تجارت اضافه کرد: موضوع دوم میان دو طرف ایرانی و اوراسیایی، تامین مالی است یعنی هم صادر کننده ایرانی و هم صادر کننده اوراسیایی باید بتوانند از خطهای اعتباری خاصی برای توسعه تجارت استفاده کنند.
زادبوم گفت: موضوع سوم همسان سازی و انطباق استانداردهای ما و اوراسیا در بخش صنعتی و بخش قرنطینه گیاهی، حفظ نباتات و دامپزشکی است که با تشکیل کارگروهی در حال پیگیری است.
وی افزود: تیرماه گذشته کارگروه مشترک با وزیر تجارت اوراسیا برگزار و اتفاقات، دستاوردها و مشکلات موافقنامه موقت تجارت آزاد را از 5 آبان سال گذشته تاکنون تحلیل و بررسی کردیم. تصمیم گرفتیم با بررسی این مشکلات قبل از آبان 99 برای موافقنامه تجارت آزاد آماده شویم که این مذاکرات بر اساس شیوه نامه میان ایران و مجمع اقتصادی اوراسیا حداکثر میتواند دو سال به طول بیانجامد.
زادبوم حجم تجارت کنونی ایران و مجمع اقتصادی اوراسیا را حدود 2/5 میلیارد دلار بیان کرد و گفت: پیش بینی ما این است اگر تجارت آزاد را با کشورهای اوراسیا اجرایی کنیم حجم تجارت ما با اوراسیا میتواند به 4 برابر کنونی یعنی 10 میلیارد دلار در 4 تا 5 سال آینده افزایش یابد که البته بخش عمدهای از آن میتواند صادرات ما باشد ضمن اینکه واردات ما هم بیشتر کالاهای اساسی است.
وی افزود: هدفگذاری برای افزایش مبادلات با اوراسیا یعنی افزایش مبادلات با کشورهای همسایه,، زیرا سه کشور از 5 کشور اوراسیا با ایران همسایه هستند.
رئیس سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه در شرایط تحریمی تمرکز ما افزایش سهم تجارت با کشورهای همسایه است ادامه داد: در سال 97 صادرات ما به کشورهای همسایه، 54 درصد از کل صادرات و در سال 98 حدود 60 درصد بود که در سال 99 هدفگذاری کردیم تا این میزان به 71 درصد برسد که اگر این روند ادامه یابد با توجه به نزدیکی مردمان این کشورها به همدیگر و وجود مرزهای زمینی و آبی این موضوع میتواند بسیاری از نقشههای تحریمی را نقش بر آب کند.
زادبوم گفت: بیشترین اقلامی که در آن رشد صادرات به اوراسیا داشتیم محصولات کشاورزی بود به طور نمونه در 8 ماه گذشته حدود 83 میلیون دلار سیب درختی به محدوده اوراسیا صادر کردیم ضمن اینکه پسته، کیوی، کشمش، فلفل فرنگی، خیار، خرما، کاهو، گل کلم و فرش عمده کالاهای صادراتی به اوراسیا بود.
وی افزود: این در شرایطی است که از 15 اسفند سال گذشته تا آخر اردیبهشت امسال بیش از 20 مرز زمینی ما به علت کرونا بسته بود و این میزان صادرات فقط از طریق مرزهای دریایی به اوراسیا اتفاق افتاد ضمن اینکه صنایع غذایی به ویژه صنایع کنسروی و صنایع حلال، بیشترین رشد صادراتی به اوراسیا را داشت.
منبع: تسنیم
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.