طی هفته های گذشته پس از بازدهی قابل قبول بازار سهام از ابتدای سال، شاهد اصلاح دو هفته ای در بورس بودیم. روندی که موجب نگرانی بسیاری از تازه واردان به این بازار شده بود. اما با همه این ها از چهارشنبه هفته گذشته بازار روند صعودی خود را آغاز کرده و البته امروز مجددا فشار عرضه در بازار زیاد بود.
بورس24 : طی هفته های گذشته پس از بازدهی قابل قبول بازار سهام از ابتدای سال، شاهد اصلاح دو هفته ای در بورس بودیم. روندی که موجب نگرانی بسیاری از تازه واردان به این بازار شده بود. اما با همه این ها از چهارشنبه هفته گذشته بازار روند صعودی خود را آغاز کرده و البته امروز مجددا فشار عرضه در بازار زیاد بود.
علی سعدوندی کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با بورس24 در خصوص وضعیت بازار سرمایه و اینکه بورس چه رفتاری را در پیش خواهد گرفت، گفت: بازار سهام در سال 97 بسیار ارزان قلمداد می شد. در آن زمان توصیه به دولت این بود که حتما سازو کاری در نظر گرفته شود که سرمایه ها به خصوص نقدینگی داخل بانک ها به سمت بازار سرمایه هدایت شود. آن زمان این پیام شنیده نشد اما این روزها و زمانی که بورس بازار ارزانی محسوب نمی شود شاهد ورود جریان نقدینگی به آن هستیم. معتقدم که در حال حاضر بازار کمی گران بوده به این معنا که طی سال های گذشته از تورم نیز جلوتر حرکت کرده است.
او در توضیح این موضوع که بورس دیگر بازار ارزانی نیست گفت: قیمت های سهام را نسبت به سودآوری شرکت ها می سنجیم. در این صورت و با توجه به این شرایط، چنانچه دولت به سمت طرف عرضه که سودآوری شرکت ها را تقویت می کند گام بردارد بازار متعادل خواهد شد. در چنین شرایطی ورود سرمایه های جدید توجیه خواهد داشت. در این راستا دولت باید اجازه فعالیت اقتصادی آزادانه را به شرکت ها بدهد، مشخصا از قیمت گذاری دستوری دست بردارد. در حقیقت دولت تنها مالیات اش را دریافت کرده و سخت گیری نسبت به بازگشت ارز شرکت های صادرات محور نداشته باشد. از سویی تک نرخی کردن ارز نیز در این مسیر راهگشا خواهد بود.
علی سعدوندی در ادامه تصریح کرد: چنانچه این موارد انجام شود روند صعودی بازار حفظ شده و چه بسا قیمت های فعلی ارزان هم قلمداد خواهند شد. اما تاکنون دولت در جهت تقویت تولید کاری انجام نداده به خصوص برای افزایش سودآوری شرکت های بورسی اقدامی انجام نشده است. بنابراین با این شرایط فعلا بازار گران محسوب می شود. اینکه تا چه زمانی بورس روند صعودی خود را ادامه خواهد داد قابل پیش بینی نیست. به دلیل اینکه موتور رشد نقدینگی در نیمه دوم سال گذشته فعال بوده و علاوه بر آن مقدار زیادی هم نقدینگی تولید شده است.
او با اشاره به اینکه برآوردها نشان می دهد رشد نقدینگی و رشد پایه پولی به بالای 30درصد افزایش یافته است افزود: نقدینگی که دو ماه ابتدایی سال جاری وارد بازار شده به دلیل رشد نقدینگی نیمه دوم سال 98 بوده است. اما به نظر می رسد به دلیل شیوع ویروس کرونا رشد نقدینگی به طور ناگهانی متوقف شده است. اما با همه این ها نکته قابل توجه این است که مقدار نقدینگی وارد شده به بازار هرچند نسبت به روند تاریخی خود بالاتر رفته اما نسبت به مقدار نقدینگی که در سپرده های بانکی وجود دارد ناچیز قلمداد شده و این مهم شرایط دوگانه ای را ایجاد کرده است.
این کارشناس بازار سرمایه اذعان کرد: از سویی ورود نقدینگی به بازار سهام همچنان ادامه دارد و از سویی نیز می تواند این روند روزی متوقف شود. البته این نکته نیز حائز اهمیت است که کاهش نرخ سود بانکی هم در جهت فرایند رشد بورس نقش عمده ای را ایفا کرده است.
علی سعدوندی در رابطه با اینکه حذف چهار صفر از پول ملی چه تاثیراتی را خواهد داشت بیان کرد: حذف چهار صفر از پول ملی زمانی مناسب است که نرخ تورم به یک ثباتی رسیده باشد. در شرایط کنونی جامعه اتفاقا شاهد تلاطم نرخ تورم هستیم. از سویی ابزار سیاست گذاری پولی هنوز آزمایش نشده به طوری که ابزار عملیات بازار باز سال گذشته رونمایی شد. معتقد هستم در شرایط تورمی حذف صفر از پول ملی یک کار بیهوده و عبث خواهد بود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.