چهارشنبه شب بود که شوک اساسی به بورس ایران وارد شد. خبر از کاهش دامنه نوسان از پنج درصد به ٢درصد بود. خبری که از سویی بهت و حیرت سهامداران و از سویی نگرانی آن ها را در پی داشت...
بورس24 : چهارشنبه شب بود که شوک اساسی به بورس ایران وارد شد. خبر از کاهش دامنه نوسان از پنج درصد به 2درصد بود. خبری که از سویی بهت و حیرت سهامداران و از سویی نگرانی آن ها را در پی داشت. اکثر کارشناسان نیز می گفتند که این تصمیم، تصمیم درستی نبوده و ممکن است سبب خروج نقدینگی از این بازار شود. اما ظهر روز جمعه بود که نامه ای منتسب به مدیرکل دفتر وزارتی وزارت اقتصاد مبنی بر ملغی شدن مصوبه هیات مدیره بورس مبنی بر کاهش دامنه نوسان در شبکه های مجازی دست به دست شد. از سویی عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی نیز اعلام کرد که مخالف کاهش دامنه نوسان در بازار سهام است. در نهایت نیز ساعتی پس از انتشار نامه مذکور سعید فلاح پور عضو هیات مدیره سازمان بورس در گفت و گو با بورس24 اصالت نامه ملغی شدن کاهش دامنه نوسان را تایید کرد و در نهایت نیز وزارت اقتصاد رسما اعلام کرد که کاهش دامنه نوسان لغو شده است. خبری که باز هم خنده بر لب های سرمایه گذاران آورده و خیالشان را راحت کرد که می توانند باز هم از این روزهای طلایی بازار سهام سودی نصیب خود کنند.
عظیم ثابت خبره بازار سرمایه در خصوص اتفاقات و تصمیمات این چند روزه سازمان بورس در خصوص کاهش دامنه نوسان به دو درصد و باز هم برگرداندن آن به پنج درصد به بورس24 گفت: کاهش دامنه نوسان به 2درصد به هر حال درست یا غلط تصمیم مسئولان بوده است. چنانچه شتاب رشد شاخص ها همواره رو به زیاد شدن باشد به نوعی می توان گفت بازار از کنترل خارج شده و ممکن است بازار سقوط شدیدتری داشته باشد. کما اینکه شاهد بودیم علیرغم تمامی مشکلات و ریسک های سیستماتیک و غیر سیستماتیک که از آبان ماه تاکنون داشته ایم این ها مانعی برای رشد بازار نبوده و به نظر می رسد نقدینگی، بازار مناسبی را برای ورود پیدا کرده است.
ورود نقدینگی به بازار سهام آثار تورمی ندارد، مانع آن نشوید
او با بیان اینکه مسئولان دولتی نیز تمایل داشته اند که نقدینگی به سمت این بازار حرکت کند افزود: بازر سهام آثار تورمی نداشته و از آنجایی که سایر بازارهای موازی از آثار تورمی برخوردار هستند این ترس همواره وجود دارد که نقدینگی به سمت این بازارها هدایت شود. تصمیم کاهش دامنه نوسان به دلیل این بوده که شاید با رشد بی مهابای شاخص کل نتوانند بورس را به درستی مدیریت کرده و از کنترلشان خارج شود. چنانچه دامنه نوسان به دو درصد تغییر می یافت در هفته به جای 20رصد رشد نهایتا 10درصد یا کمتر شاهد رشد بازار سهام بودیم.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: این روزها ارزش معاملات بازار روزانه هشت تا 9 هزار میلیارد تومان است. به راحتی نمی توان با این نقدینگی مقابله کرد. همین بحث افزایش حدود 10 برابری حجم مبنا خود عاملی بود که قصد داشت به نوعی میزان معاملات یا تعداد سهم هایی که معامله می شد را افزایش دهد. در حقیقت می توان گفت نقدینگی در بازار به قدری زیاد است که چنانچه شاخص کل در اثر اتفاق و یا خبری منفی شود به سرعت جبران شده و شرایط را به نفع خود رقم می زند.
عظیم ثابت با بیان اینکه روزانه بیش از هزار میلیارد تومان به نقدینگی اضافه می شود افزود: رشد نقدینگی 28 تا 30 درصد شده که این مهم می تواند بسیار خطرناک باشد. اقتصاد کشور هم با کاهش درآمدهای ارزی مواجه بوده و هم واردات کالا مانند سابق به راحتی انجام نمی شود از سویی بازارهای ارز و سکه نیز امنیتی شده و ورود به بازار مسکن نیز سرمایه هنگفتی را طلب می کند. با توجه به تمامی این موارد این بازارها برای صاحبان سرمایه جذابیتی نخواهد داشت. چنانچه نقدینگی موجود در بازار سهام از آن خارج شود می تواند آثار بسیار بدتری از رشد پرشتاب شاخص ها داشته باشد.
سهام شناور برخی شرکت های بزرگ همچنان پنج تا 10درصد است
او با بیان اینکه باید فرآیند ورود شرکت های بزرگ به بورس را تسهیل می کردیم بیان کرد: ورود شستا یا شرکت های بزرگ پتروشیمی به بورس و یا صنایع مختلف بازار را عمیق تر می کرد. در این صورت بخشی از نقدینگی موجود جذب این شرکت ها می شد و از سفته بازی در سهم های کوچک نیز جلوگیری می کرد. علاوه بر این باید سهام شناور آزاد را افزایش می دادیم. شاهدیم که برخی از شرکت های بزرگ همچنان سهام شناور پنج تا 10درصدی دارند. باید به این شرکت ها تکلیف می شد که سهام شناور خود را افزایش دهند. این ها راهکارهایی هستند که سبب عمیق شدن بازار می شوند. از سویی عرضه اولیه سهام شرکت هایی که قصد ورود به بورس را دارند نیز می تواند بسیار راهگشا باشد.
این کارشناس خبره بازار سهام در خصوص علت این تصمیم گیری نیز گفت: مسئولان نگران رشد بی رویه بازار و از کنترل خارج شدن آن هستند. اینگونه تصمیمات بی نتیجه خواهد بود و بازار مورد توجه قرار گرفته و طبیعتا این استقبال همچنان ادامه خواهد داشت. چرا که بازار طی ماه های گذشته شرایط بسیار سختی را تجربه کرده و با این حال همچنان روند صعودی داشته است. به صورت سنتی همواره در آخرین ماه از سال کفه عرضه ها بیشتر از تقاضا است اما امسال بازار بزرگ شده است. از ابتدای مکانیزه شدن بازار تاکنون چنین اتفاقی هرگز رخ نداده بود. چه بسا شاهدیم که در برخی روزها حتی سیستم معاملاتی نیز با مشکل مواجه می شود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.